Ők a sport hősei 2023-ban

HCDac2023

Világbajnokok, csodát tévő kézilabdázók és remeklő futballisták, de a budapesti atlétikai vb-n remeklő kalapácsvetőről, vagy a rekordokat döntő sílövőről sem feledkeztünk meg. Szubjektív összengzők következik.

2023 sportos hősei

HC DAC

A dunaszerdahelyi női kézilabdacsapat 2023 áprilisában előbb megnyerte a cseh–szlovák rendezésű MOL ligát (a 22 bajnoki fordulóban 19 győzelmet aratva), majd májusban a szlovák bajnoki rájátszást is aranyéremmel zárta. A sárga-kékek a nagy rivális nagymihályi Iuventát múlták felül a két győzelemig tartó döntőben, és bár a második, idegenbeli meccsen is csak büntetőkkel maradtak alul, végül otthon vehették át az aranyérmeket. Emellett a MOL Liga legjobbjának a csapat kapitányát, Juhos Katát, míg Szlovákia legjobb női kézilabdázójának a csallóköziek balszélsőjét, Bízik Rékát választották.

2023 sportos hősei
Halász Bence és edzői csapata

Halász Bence

A budapesti atlétikai világbajnokság második napján Halász Bence a kanadai meglepetésember, Ethan Katzberg és a lengyel Wojciech Nowicki mögött bronzérmet nyert. A Nemzeti Atlétikai Központban a verseny után győztesként ünnepelték a magyar sportolót, akinek edzője csak annyit mondott az első, 80 méter 82 centiméteres dobása után: „Te vagy a király!”

2023 sportos hősei
FTC.női kézi2023

A Ferencváros női kézilabdacsapata

A női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében hatgólos hátrányt dolgozott le a Metz otthonában és jutott be a budapesti négyes döntőbe a Fradi. Ott az elődöntőben Emily Bölk utolsó pillanatban szerzett góljával jutottak be a fináléba. A döntőben a címvédő norvég Vipers Kristiansand ellen már nem tudtak bravúrt bemutatni, de így is az év meglepetését okozták.

2023 sportos hősei

Manchester City

A manchesteri kékek idén történetük során először nyerték meg a Bajnokok Ligáját, miután a döntőben Rodri góljával 1:0-ra legyőzték az Internazionale csapatát. Ezzel az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City lett a nyolcadik olyan klub, amely egy szezonban meg tudta nyerni a legrangosabb európai kupasorozat mellett hazája bajnokságát és kupáját is. A napokban ráadásul a kékek a klub-vb-n is először diadalmaskodtak.

2023 sportos hősei
MArozsán

Marozsán Fábián

A világ élvonalának ajtaján kopogtató teniszező májusban a római ATP-torna harmadik fordulójában legyőzte a korábbi világelső és Grand Slam-győztes Carlos Alcarazt. A magyar tehetség azonban ezt követően sem állt le, hiszen nyert Challenger-tornát Olaszországban, de októberben legyőzte a világ élvonalába tartozó ausztrál De Minaurt és a norvég Ruudot is.

2023 sportos hősei
svk válogatott

Szlovák fociválogatott

Francesco Calzonát rengeteg kritika érte miután átvette a szlovák labdarúgó-válogatott irányítását. Ám az olasz szövetségi kapitány 2023-ra sikeresen megtalálta a csapatát. Az Európa-bajnoki-selejtezősorozatban a portugáloktól elszenvedett két, szoros vereség mellett csak a Luxemburg elleni döntetlen rontja a hét győzelem statisztikáját és az egyenesági kijutást.

2023 sportos hősei
magyarnőikosarvalogatott2023

Magyar női kosárlabda-válogatott

Magyarország 1954, 1974 és 1997 után negyedszer zárt negyedik helyen Európa-bajnokságon. A magyar csapat a szlovákok és a szerbek legyőzésével megnyerte csoportját, majd a csapatkapitány, Dubei Debóra három másodperccel a vége előtt dobott győztes kosarával 62:61-re megverte a cseheket a legjobb nyolc között. Az elődöntő és a bronzmeccs már nem hozott újabb bravúrt.

2023 sportos hősei

Max Verstappen

A holland Forma–1-es versenyző ebben az évben huszonkét futam közül csak hármat nem tudott megnyerni, több mint kétszer annyi pontot gyűjtött össze, mint a vb-pontversenyben második helyen végző csapattársa, Sergio Pérez. Az immár háromszoros világbajnok Verstappen ráadásul hatszor hozta össze, hogy a pole, a futamgyőzelem, és a leggyorsabb kör is az övé legyen.

2023 sportos hősei
magyarferfivizilabdaval2023

Magyar férfi vízilabda-válogatott

Tíz évvel a barcelonai világbajnoki cím után idén Fukuokában nyert vb-aranyat a döntőben a görögöket ötösökkel legyőző magyar válogatott. A csapatból kiemelkedett a torna legértékesebbjének megválasztott Zalánki Gergő, akit néhány napja a Total Waterpolo vízilabda szakportál a világ legjobbjának is megválasztott, vagyis ő lett a sportág „aranylabdása”.

2023 sportos hősei
Kós Hubert

Kós Hubert

Az idén mindössze 20. születésnapját ünneplő magyar úszó, aki Michael Phelps korábbi edzőjével készül, 1:54.14 perc alatt teljesítette a kétszáz méteres hátúszás világbajnoki döntőjét. Az új magyar csúcsot felállító Kós Hubert a finálé után orvosi ellátásra szorult, majd így nyilatkozott: „Tényleg mindent kiadtam magamból. Annyira, hogy utána vissza is jött az ebédem.”

2023 sportos hősei
magyarnőikardvalogatott2023

Magyar női kardválogatott

Jó éve volt a magyar vívásnak, hiszen a párbajtőröző Koch Máté egyéniben világbajnok lett, csapatban Európai Játékokat nyert, de a férfi kardválogatott is vb-aranyat nyert. Az első helyre mégis a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca négyest tettük, ők ugyanis megvédték 2022-es vb-címüket, ami nehezebb, mint először győzni.

2023 sportos hősei

Johannes Thingnes Bö

A norvég sílövőnek ugyan nem jött össze, hogy megnyerje mind a négy egyéni számot a februári biatlon-világbajnokságon, így is nem mindennapi teljesítményel zárt. Bö öt aranyat, valamint egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett. Az ötszörös olimpiai és tizenhétszeres világbajnok sportoló még csak 30 éves, így jó eséllyel megdöntheti Ole Einar Björndalen rekordjait.

2023 sportos hősei
magyarfocivalogatott2023

Magyar fociválogatott

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők során veretlen maradt a magyar válogatott, de ami ennél is fontosabb, hogy csoportelsőként, egyenes ágon jutott ki a 2024-es németországi kontinenstornára. Ugyan Szoboszlai Dominikéknak becsúszott egy-egy baki a litvánok és a bolgárok ellen, ám a csapat elérte azt, hogy az utolsó pillanatban ne az ellenfélnek pattanjanak szerencsésen a labdák, hanem nekik. A magyar válogatott így a Montenegró elleni hazai selejtezőn együtt ünnepelhetett a szurkolókkal, és ahogy Marco Rossi mondta: „Irány to Germany!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?