Szűcs Luca: Ez egy mókás csapat

SzűcsLuca_vb2023

A magyar női kardválogatott 2022 után 2023-ban is világbajnok lett, ám az Év csapata-szavazáson (egyéni sportágak csapatai) az előző évi siker után, a szintén vb-arannyal záró férfiak most megelőzték őket. Mindkét évben ott volt a válogatottban Szűcs Luca, akit az Év sportolója-gála után kérdeztünk a budapesti Operaházban.

Immár másodjára jelent meg gyönyörűen, az alkalomhoz illő ruhában az Év sportolója-gálán. Még az utánpótlás-korosztályokban elért sikerei után kezdték kardkirálykisasszonynak hívni, ilyenkor úgy is érzi magát?

Igen. Nagyon szeretek csinosan felöltözve ilyen rendezvényekre járni, így most is nagyon örültem, hogy bekerültünk a legjobb háromba. Sajnáltam, hogy nem mi nyertünk, de a fiúk nagyon megérdemelték. Nagyon örülök nekik.

Latolgatták előzetesen az esélyeket, hogy a második világbajnoki arany elég lehet a férfiakkal szemben, akik tizenhat év után értek fel a világ tetejére?

Nyilván megfordult a fejünkben, hogy mi lenne, ha… De nem túl nagy reményekkel álltunk a mai nap elé, inkább szerettük volna élvezni az egész show-t és kicsit úgymond kívülről megnézni a gálát.

Milyen volt nekivágni címvédőként a 2023-as milánói világbajnokságnak?

Tudtuk, hogy mindenki minket akar legyőzni, de inkább év közben, vagy még inkább az év elején éreztük magunkon a terhet. Nehezebb volt azt megszokni, hogy világbajnokként állunk oda a versenyekre és mindenki elvár tőlünk egy magasabb szintet, akár négy közé kerülést vagy érmet. Ezt viszont folyamtosan megszoktuk és az Európai Játékokon és a világbajnokságon már magabiztosan versenyeztünk. Ezt az elvárást pozitív irányba fordítottuk, ez volt szerintem a kulcs.

A kairói vb-döntő után azt mondták, kétszer kellett azt megnyerni egy vitatható ítélet miatt, milyen volt a milánói finálé?

Nekem a legemlékezetesebb még a Dél-Korea elleni elődöntő volt. Ott kiderült, hogy már biztosan érmesek vagyunk, amitől hihetetlen boldogok voltunk. Az volt a célunk 2023-ban, hogy dobogóra állhassunk, így mikor ez biztosítva volt, már örültünk. A döntő ezek után már csak egy örömvívás volt.

Az egyes asszók kapcsán elmondta már, hogy elképzel maga előtt egy idővonalat, ami segít összpontosítani.

Ez akkor szokott előjönni, mikor felmegyek a pástra és elkezdek én vívni. Az adott pillanatot próbálom így megélni, hogy ne a jövőben vagy a múltban legyek fejben. A lényeg, hogy ne azon gondolkozzak, mi volt, vagy mi lesz, hanem teljes legyen a fókusz. Amikor pedig a többiek vívnak, szurkolok nekik és már nem ezen gondolkozom.

SzűcsLuca2024

Egy fiatal, kívülről nézve bohókás csapatot alkotnak, így az ifi években felmerültek még különleges büntetések is. Például mikor nem engedték el önöket Pusztai Lizával moziba. Manapság vannak még szankciók az edzők részéről, esetleg extra jutalmak?

Mostanában ilyeneket már nem alkalmaznak, hiszen mi is felnőttünk. Jól tudjuk, mi az, amit nem szabad a versenyek előtt, alatt. De persze voltak ilyen és ehhez hasonló történetek. Tudnék mesélni (nevet).

Ezek szerint továbbra is önöktől indulnak a tréfák?

Nem kizárólag. Sugár és a Panka (Battai Sugár Katinka és Márton Anna – szerk.) sem komolyak. Igazából ez egy mókás csapat. Aki éppen kitalál egy vicces szólást, azt a többiek átveszik és másnap már úgy megyünk edzésre, hogy mindenki azt mondogatja. Nincs fixen valaki, aki kitalálja a poénokat, mindannyian vevők vagyunk rá, így folyamatosan születnek a viccek, a vicces helyzetek.

Kétszeres világbajnokként az olimpia évében még inkább várják majd a válogatottól a jó eredményt. Foglalkoznak ezzel?

Persze, érezzük az elvárást és amennyire kell, foglalkozunk is vele, de inkább próbáljuk ezt félretenni. Az első világkupán harmadik helyezést értünk el, reméljük, ezt tudjuk hasonlóan folytatni. Igyekszünk kizárni azt, hogy milyen nyomás van rajtunk, és az eddigi eredményeket inkább előnnyé kovácsoljuk majd.

Mindenki rendre a csapatról kérdezi önt. Mi kell ahhoz, hogy egyéniben is jöjjenek a jobb eredmények, esetleg érmek?

Szeretnék egyéniben is magabiztosan vívni idén és felfejlődni a felnőtt mezőnyhöz. Az utánpótlás-korosztályok után nekem kicsit nehezemre esett, hogy olyan magabiztosággal álljak a pástra, mint csapatban. Ez a fő célom erre a szezonra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?