Vettel zsinórban nyolcadszor nyert

<p>Sebastian Vettel (Red Bull) nyerte a Forma–1-es Amerikai Nagydíjat, miután az első rajtkockából indulva megtartotta vezető helyét, fokozatosan elhúzott a mezőnytől, végül simán nyert. Vettelnek ez volt sorozatban a nyolcadik futamgyőzelme, amivel megdöntötte Schumacher 2004-es rekordját.</p>

GYÖRGY NORBERT

Kezdjük mindjárt ezzel a rekorddal: utoljára július végén, a Magyar Nagydíjon fordult elő, hogy nem Sebastian Vettel lett leintve elsőként egy Forma–1-es futamon.

Schumi rekordja a múlté

Mogyoródon Lewis Hamilton nyert a Mercivel, s bár Seb már akkor is viszonylag megnyugtató előnnyel vezette a tabellát, bizakodni kezdtünk, hogy talán nem lefutott még az évad. Persze sejtettük, hogy a Red Bull nagyon erős lesz a szezon második felére (voltak tapasztalataink, pl. egy évvel korábbról), de amit a német bajnok és a bikák a magyar futam után műveltek, arra azért senki sem számított. Nyolc győzelem zsinórban, ráadásul egy szezonon belül: ilyen korábban soha nem volt még az F1-ben. Az eddigi csúcsot Michael Schumacher tartotta a Ferrarival, aki 2004-ben zsinórban hét versenyen nem talált legyőzőre. És már az is nagyon uncsinak tűnt…

„Soha nem gondoltam arra, hogy ilyen magasságokba érhetek, és ilyen nevek mellett szerepelhetek. Michael mindig is gyerekkori kedvencem volt, akire bálványként tekintettem, most pedig sikerült az egyik nagy rekordját megdöntenem. Számomra ez hihetetlen, és természetesen hatalmas büszkeséggel tölt el” – nyilatkozta az új csúcstartó a futam után.

Ascari rekordja a múlté (lesz)

Egyesek szerint (és itt elsősorban a Vettel-antifanokra kell gondolni) az abszolút rekord megdöntése (Albero Ascari 1952–53-ban kilenc F1-es futamon nyert sorozatban) még várat magára, mások szerint (és itt elsősorban a Vettel-fanokra kell gondolni) viszont már ez is a múlté, mivel Ascari 53 májusában kihagyta az indianapolisi versenyt, s így szériában csak hét győzelmet tud elkönyvelni. (Itt jegyezzük meg, hogy az Indy 500 mérföldes versenye 1960-ig az F1-es bajnokság része volt, annak ellenére, hogy ott egészen más versenygépekkel álltak rajthoz, mint az F1-es futamokon, és természetesen, más versenyzők. A „jenkik” persze soha nem jöttek át Európába a folytatásra, Ascariék pedig nem mentek oda. Viszont az is igaz, hogy a nagy Alberto egy évvel korábban azért elindult a híres-nevezetes versenyen, és a Ferrarijával el is jutott a 40. körig.)

Bottas is jól ment

Ami a futamot illeti: talán az első kör volt a legizgalmasabb, s bár a rajt is mozgalmasra sikeredett, a versenyhangulatot Adrian Sutil és Pastor Maldonado ütközése teremtette meg. Vettel zavartalanul vezetett, mögötte viszont relatíve sok előzés és akció volt: Webber még az elején megkerülte Hamiltont, de a végén már nem bírt a nagyszerűen védekező Romain Grosjeannal; Fernando Alonso felhozta Ferrariját az ötödik pozícióba, amivel bebiztosította magának a bajnokság második helyét (sovány vigasz); ismét nagyot ment Nico Hülkenberg, aki ha minden igaz, jövőre a Lotusban folytatja pályafutását (mi pedig már előre örülünk, hogy Grosjeannal egy rendkívül erős, motivált és versenyképes párost fognak alkotni – és még szimpik is lesznek); a futam embere viszont a nyolcadik helyen befutó Valteri Bottas lett, aki egész hétvégén elemében volt, a versenyen pedig a Williams szezonbeli második pontszerzését érte el.

Őrületes város

És, természetesen, megint csak Sebastian Vettel, aki az újabb győzelmét és az austini miliő hangulatát így összegezte: „Nem tudom, hogy csinálom... Lehetetlen ilyenkor bármit is mondani. Szeretném megköszönni a közönségnek, fantasztikus, hogy a futam második évében több mint 100 ezren vannak itt vasárnap. Őrületes ez a város. Az autó fantasztikus volt, bár a rajt egy kicsit szorosra sikerült. Aztán jó volt a tempó, kézben tartottuk a futamot. 2007-ben Amerikában mutatkoztam be, így remek érzés volt tavaly dobogós hellyel visszatérni ide, most pedig nyerni.”

A hétvégén a már klasszikus Brazil Nagydíjjal zárul az idei F1-es évad. Két kérdésre fogunk választ kapni: kié lesz a konstruktőri második hely, illetve Mark Webbernek sikerül-e győzelemmel búcsúznia a Forma–1-től.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?