Verrasztó Dávid megnyerte a 400 vegyest

<p>Kiváló hétvégét zártak a magyar versenyzők a berlini úszó-Európa-bajnokságon: szombaton három ezüstöt és egy bronzot, vasárnap egy aranyat és két bronzot szereztek. Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen lett Európa-bajnok, így mind a négy vegyesúszó szám aranyérme Magyarországra került.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szombat ezüstnap volt a magyar úszók számára: Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson lett második, ehhez jött még a bronzos bónusz, a nap legkellemesebb meglepetése: Balog Gábor 200 méter háton a harmadik helyen ért célba.

Cseh nem fáradt el

A három ezüstérmes közül csak Kapás volt maradéktalanul elégedett: „Nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült érmet szereznem, függetlenül attól, hogy fél másodperccel elmaradtam az országos csúcsomtól. Annak külön örülök, hogy ilyen sokáig sikerült Mireiával (Belmonte, a spanyol győztes – a szerk. megj.) lépést tartanom. Remek kis verseny volt.”

Cseh László majdnem lemaradt a 100 pillangó döntőjéről, mivel középfutamában csak a negyedik lett, s végül szétúszásban kellett eldöntenie, ő vagy a francia Metella kerül-e be nyolcadikként a finálé mezőnyébe. Ehhez képest az ezüstérem is jó eredmény, Cseh azonban nem volt megelégedve az idejével: „Azért ez a fél másodperc túlzás, ennyivel már hadd ne kapjak ki százon. Szerintem tudtam volna hasonlót úszni, mint a győztes, ha nem kezdek ennyire lassan. A tanulság az, hogy kicsit többet kell ezt a számot gyakorolni év közben, mert egyébként végig jól éreztem magam a vízben, egy pillanatig sincs olyan érzés bennem, hogy elfáradtam.”

Katinka agyvize

„Utálok veszíteni, ilyenkor tud felforrni az agyvizem. Még akkor is, ha egy olyan úszó végez előttem, mint Federica” – kommentálta a 200 gyorsot Hosszú Katinka, akit az olasz Federica Pellegrini előzött meg. Az agyvize lehűtése után az éremhalmozó Hosszú bővebben is értékelte a versenyt: „Még mindig a kétszáz gyors jár az agyamban. Hogy meglehetett volna. Csak nem magamra figyeltem, hanem Pellegrinire. Shane (Tusup, Katinka edzőférje – a szerk. megj.) kőkeményen le is cseszett emiatt. Mindig megbeszéljük, hogy csak az én pályám a lényeg, a többi nem... Charlotte-ban 1:56,4-et úsztam edzésből, azaz itt, formába hozva bőven kellett volna annyit tudnom, mint Pellegrininek. Sajnálom, pedig nagyon meg akartam nyerni ezt a számot.”

Boldog Balog

Minden oka megvolt azonban az örömre Balog Gábornak, aki 200 háton bronzérmet szerzett. „Végre! Végre egy érem a felnőttek között! Hihetetlenül boldog vagyok! Tudtam, hogy nem szabad őrültként nekimenni, mert annak csúnya vége lesz. Azt láttam, hogy Diener csapkod mellettem az egyesen, igyekeztem vele menni, illetve az utolsó fordulónál azt is láttam, hogy Bernek Peti előtt vagyok. Az utolsó tíz méteren azt hittem, leszakad a lábam, annyira fájt, de beleadtam mindent, és most hihetetlenül jól érzem magam!” – idézte a lelkendező Balogot a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldala.

Katinka kicsit fáradt

A vasárnapi program magyar szempontból egy bronzzal és egy negyedik hellyel indult női 200 m pillangón: Hosszú Katinka a harmadik helyen végzett, eggyel mögötte pedig Jakabos Zsuzsanna ért célba. „Lehet, hogy egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit elfáradtam a végére… Nagyon nem esett már jól ez az úszás, bár igazából csak az időeredmény miatt vagyok csalódott. Összességében jól sikerült ez az Európa-bajnokság, ez viszont vigasztal” – nyilatkozta az Eb-n összesen három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot gyűjtő klasszis.

Verrasztó lelki csatái

Férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid a legjobb idővel került be a döntőbe, s ott végig magabiztosan versenyezve nyert is. Verrasztó számára óriási elégtétel volt ez a diadal, miután a rövidebb táv előfutamában (önhibáján kívül) beleakadt egy kamera zsinórjába, amivel rengeteg időt vesztett, ráadásul ki is akarták zárni miatta. Tegnap azonban mindenért kárpótolta magát. „Ez egy olyan úszás volt, amilyennek elterveztem. Másodszor sikerült 4:12-n belül jönnöm, ennek külön örülök. Lehetett volna kicsit jobb is, de talán tudat alatt visszavettem az utolsó ötvenen, mert tudtam, hogy nyerek. Megmondom őszintén, iszonyatos lelki csatákon vagyok túl. A hét elején teljesen szétestem a 200 vegyes délelőtti kamerás balhéja miatt. Tudom, hogy nem az én hibám, de egyszerűen nem tértem magamhoz. Nemhogy délutánra, még két teljes napig. Totál letargia, pedig teljesen tip-top formában érkeztem ide. Nagyon sok meló van abban, hogy mostanra összeszedtem magam. Az biztos, hogy ezen dolgozni kell, mert egy világbajnokságon, olimpián nem fér bele az ilyesmi. Az aranynak örülök, de szeretnék még tovább javulni jövőre” – jelentette ki eltökélten Verrasztó.

Váltóbronz a végére

A kontinensviadal utolsó döntőjében is született magyar érem: a Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotta magyar férfiváltó 4x100 m vegyesen a harmadik helyen zárt. Cseh László kezdett háton, a franciák és a britek mögött harmadikként váltott. Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mellen tartotta a lépést az élboly tagjaival, majd Pulai Bence a pillangó után ugyancsak negyedikként ért a falhoz. A befejező ember, Kozma Dominik aztán remek teljesítményt nyújtott 100 gyorson, feljött a harmadik helyre, s egészen a végéig tartotta is ezt a pozíciót. „Hatalmasat úsztunk mind a négyen – vélekedett Kozma. – Cseh Laci csak annyit mondott nekem, hogy ezen az Eb-n most először sprinteltem végig a száz métert úgy, hogy mindent kiadtam magamból. Szó se róla, a 47,08 másodperces időm egészen óriási.” (MTI, MÚSZ)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?