Varázslatos BL-este

Manchester/Milánó. A Real Madrid, a Manchester United, az AC Milan és az Ajax Amsterdam labdarúgócsapata egy este erejéig visszaforgatta az idő kerekét: a Bajnokok Ligája-negyeddöntők szerdai visszavágóinak 12 gólja ugyanis az ötvenes és hatvanas évek európai kupaküzdelmeinek hangulatát idézte.

Barthez rémálma: lendül Ronaldo lábaTASR/AP-felvételAz Angliába kétgólos előnnyel érkező címvédő elsősorban brazil sztárja, Ronaldo kimagasló teljesítményének köszönheti továbbjutását, miután a dél-amerikai csatár háromszor is betalált a nem éppen jó napot kifogó Barthez hálójába. „Egyre jobb formába lendül, és kezd azzá a játékossá válni, akire szükségünk van. Három lehetősége volt a meccsen, s mindannyiszor kihasználta az alkalmat” – értékelte a dél-amerikai futballista kivételes produkcióját Vicente del Bosque, a spanyol klub vezetőedzője.

A házigazdák háromszor is kiegyenlítették a Real előnyét, majd végül a csereként beállt David Beckham második góljával 4:3-ra alakult a végeredmény. Ez azonban kevés volt az üdvösséghez, a madridi csapat 6:5-ös összesítéssel került a legjobb négy közé.

„A döntetlen talán igazságosabb lett volna, de a lényeg, hogy továbbjutottunk” – tette hozzá a királyi gárda trénere, majd kijelentette: mindent elkövetnek, hogy megvédjék címüket. Sir Alex Ferguson, a MU edzője a kudarc ellenére is büszke játékosaira. „Összesítésben alulmaradtunk, de azt hiszem, kárpótolhat bennünket az, hogy erre a párharcra sokáig emlékezni fognak a szurkolók” – mondta a skót szakember. „Mindkét csapat csak a győzelem megszerzését tartotta szem előtt, s ez biztosítéka volt a nagyszerű színvonalnak. A pálya széléről is óriási élmény volt látni a szezon legjobb európai találkozóját.”

Ferguson ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy hazai környezetben négy gólt szerző együttese a remek teljesítmény ellenére sem jutott az elődöntőbe, de mint megjegyezte: Ronaldóra nem volt ellenszerük.

„Sok sikert kívánunk a Real Madridnak, azt hiszem, most már óriási esélye van arra, hogy idén is megnyerje a Bajnokok Ligáját.”

A Real Madrid a Juventusszal csap össze a fináléba kerülésért, az első mérkőzést május 6-án rendezik a spanyol fővárosban, a visszavágóra 14-én kerül sor Torinóban.

Az AC Milan edzője, Carlo Ancelotti a megfelelő taktika és játékosai küzdeni tudása mellett a szerencsének tulajdonította csapata 3:2-es győzelmét az Ajax Amsterdam elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján. A Milan egészen a rendes játékidő leteltéig kiesésre állt, ám a 85. percben pályára küldött Jon Dahl Tomassonnak köszönhetően kiverte a fiatal holland együttest. „A futballban az ember néha a mennyben, néha a pokolban érzi magát. Ma este én mindkettőt megjártam. Az utolsó percekben már a minket szidalmazó és bíráló másnapi újságcikkek, meg egyéb visszhangok jártak a fejemben” – mondta Ancelotti, majd a győzelmet is elemezte: „Tomasson beállításában nagyon bíztam és be is jött, bár az kétségtelen tény, hogy nagy adag szerencsére is szükségünk volt.”

Az olasz tréner a meccs után nem győzte dicsérni az Ajaxot, a legyőzött ellenfél egyetlen hibájaként a rutintalanságot említette. A hollandok edzője, Ronald Koeman büszkén, mégis csalódottan élte meg a kiesést: „Nagyon el vagyunk keseredve, hiszen közel álltunk a bravúrhoz. Szerintem a mérkőzésnek több olyan időszaka is volt, amikor jobban játszottunk a hazaiaknál. Biztos vagyok benne, hogy néhány nap múlva már elismeréssel emlékezik majd mindenki az idei sorozatban produkált játékunkra, de egyelőre bánatosak vagyunk.“

Az AC Milan a döntőbe jutásért a városi rivális Internazionaléval mérkőzik. Az első mérkőzésre május 7-én, míg a visszavágóra 13-án kerül sor.

A BL-ben az 1999-2000-es szezon után most második alkalommal fordul elő, hogy egy országból három együttes is a legjobb négy közé kerüljön. Akkor Spanyolország képviseltette magát a Real Madriddal, a Barcelonával és a Valenciával az elődöntőben.

A május 28-i döntőnek Manchester ad otthont.

A BL-ből való keddi kiesés miatt lemondott az FC Barcelona teljes vezérkara. A februárban távozó Joan Gaspartot ügyvezetői beosztásban követő Enric Reyna és a többi tag május 5-éig látja el tisztségét, majd a júniusi elnökválasztásig egy ideiglenes tanács áll a katalán klub élén. (MTI, ORIGO, sr)

BL-KRÓNIKA

MANCHESTER UNITED–REAL MADRID 4:3 (1:1), góllövők: van Nistelrooy (43.), Helguera (53. – öngól), Beckham (71. és 84.), ill. Ronaldo (12., 51. és 59.). Játékvezető: Collina (olasz), 66 000 néző. MACHESTER: Barthez–O’Shea, Brown, R. Ferdinand, Silvestre (79. P. Neville)– Keane (82. Fortune), Butt, Veron (63. Beckham), Giggs–Solskjaer, van Nistelrooy. REAL: Casillas–Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos–Makelele, McManaman (69. Portillo), Figo, Zidane, Guti–Ronaldo (67. Solari). A Real 6:5-ös összesítéssel jutott az elődöntőbe.

AC MILAN–AJAX AMSTERDAM 3:2 (1:0), góllövők: F. Inzaghi (30.), Sevcsenko (65.), Tomasson (90.), ill. Litmanen (63.), Pienaar (78.). Játékvezető: Mejuto Gonzalez (spanyol); 76 079 néző. MILAN: Dida–Simics (83. Tomasson), Nesta, Maldini, Costacurta–Brocchi, Ambrosini, Rui Costa (85. Redondo), Kaladze (80. Rivaldo)–Sevcsenko, F. Inzaghi. AJAX: Lobont–Trabelsi, Pasanen, Chivu, van Damme (46. Litmanen)–Yakubu, Pienaar (84. De Jong), Sneijder, O’Brien–Ibrahimovic, van der Meyde (89. Bergdolmo). A Milan 3:2-es összesítéssel került az elődöntőbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?