Változatlan cél: támadó futball

A téli alapozás, a fizika felkészülés, az erőgyűjtés után a trénerek rendszerint azt szokták nyilatkozni, amit elterveztek, megvalósítottak, teljes mértékben elégedettek a játékosok hozzáállásával, mindenki maximálisan igyekezett. És így tovább...

Nyáron kevés időnk volt az erőnléti felkészülésreM. Nagy László felvételePecze Károly hogyan foglalná össze az együttes „akkumulátor-feltöltésének” időszakát?

Mivel nyáron kevés időnk volt az erőnléti felkészülésre, ősszel a tréningeken a megszokottnál több időt kellett fordítottunk a kondícióra, s az egyhetes magas-tátrai alapozás tulajdonképpen az állóképesség növelésének a folytatása volt. Azonosulok hát azzal, amivel kezdtük a beszélgetést. Bár ez nagyon általános.

Lehetne akkor konkrétabb?

Az ősszel elkezdett agresszív, letámadásos, offenzív játékunk nem kis kitartást, gyorsaságot, állóképességet igényel. Erre fektettük a hangsúlyt, a tavaszi meccseken nem akarunk letérni az elkezdett útról.

Hogyan viselték a játékosok a szigoráról ismert, de nem hajcsár szerepében tetszelgő tréner által kimért edzésadagokat?

Nem akadt gond. Akik ősszel sérülésekkel bajlódtak, azok nehezebben lendültek bele, a többiek azonban majdnem mosolyogva végezték a nem éppen futballelemekkel rokon gyakorlatokat. Például Halenár, Čech, Paulík, az idősebbek közül Gáspár, Kunzo. Mindez attól is függött, ki mennyire edződött meg pályafutása során.

A dél-afrikai Lembakoali is mosolyogva futott a tátrai hidegben? Örömében talán még a hóban is megfürdött...

Azt azért nem. Alias öt éve Szlovákiában futballozik, már akklimatizálódott, úgyhogy nem lógott ki a sorból, némileg talán csak az hátráltatta, hogy szinte egész ősszel maródi volt.

Akik látták a hazatért csapat tagjait, azt mondják, nagyon „nyúzottak” voltak, a tréner igen megdolgoztatta őket.

Nem mondom, sok energiát igényelt a játékosoktól a felkészülés, de mindnyájan elismerték, meggyőz-tem őket, szükség volt az egyhetes átmozgató jellegű, kemény téli tréningre. Azon sem morgott senki, hogy ledobtak néhány kilót a testsúlyúkból. Ahogy az orvosunk jelezte, átlagban 3-4 kilót. De mindenki épen és egészségesen tért haza.

Az elmúlt négy évben Törökországban edzősködött, ott milyen alapozást végzett a csapatokkal?

Nem télen, nyáron gyűjtöttük az erőt. Pályán, labdával, konditeremben, ideális körülmények között. Ezért fel kellett lapoznom a korábbi jegyzeteimet, hogy úgymond ismét hóviszonyokra állítsam magam.

Pecze Károlyról azt tartják, hogy a kondíció megszállottja, nála első helyen áll a gyorsasági erőnlét...

ĺgy igaz. E nélkül nincs igazi futball. Téves az a felfogás, hogy a szlovákiai labdarúgóknak jó a kondíciójuk. Lehet, hogy erősek, de a futball speciális erőnlétet igényel. Dinamikát, robbanékonyságot. Erre épülhet a technika, a játékosság. A futball nem hosszútávfutás. Emlékezzünk csak a szlovák csapatok nemzetközi meccseire...

Mi vár még az Interre az I. liga kezdetéig?

A felkészülés harmadik fázisa, a formába hozás időszaka. Tizennégy tréningmeccset terveztünk be, de hogy ebből mennyi valósul meg, az kérdéses. Szeretnénk egy hétre külföldre is kiruccanni, melegebb égtájakra.

Gondolom, Törökország nem lenne gond, Pecze Károly népszerű, tekintélyes szakembernek számít a félhold országában.

Mondjuk, ez mind igaz. De népszerűség ide, tekintély oda, Törökországban is a pénz beszél. Abból pedig most igen kevés leledzik a Pasienkyn.

Játékosból viszont van elég, a tavalyi keretből mindössze Czinege távozott, az elmenni készülő Drobňák és Čišovský maradt, hazatért a Disznólegelőre Peter Mráz.

Hogy tulajdonképpen erősítések nélkül maradtunk, az jó is meg nem is. Jó azért, persze viszonylag, hogy együtt maradt a tavalyi gárda, és folytathatjuk a megkezdett utunkat, folytathatjuk az állandó mozgáson alapuló offenzív futballozásunkat, ami azt hiszem, elnyerte a nézők tetszését, másrészt viszont elkelne a fiatalok közé egy-két tapasztaltabb játékos. De mit csináljunk, ez van mostanság nálunk.

Az alapozás során, amikor lankadni látszottak a fiúk, állítólag viccesen azzal bíztatta őket, hogy tréning után, este lesz zene, tánc, nő. A ligameccsek kapcsán milyen „doppingot” dob majd be a játékosoknak?

Még nem gondolkodtam rajta. De lehetne mondjuk a következő: ha mindent megtesznek a győzelemért, ha nem fognak lankadni, ha szépen fognak futballozni és nyernek, akkor lesz néző, lesz prémium, lesz külföldi ajánlat. A többi jön magától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?