US Open – Szabalenka a női bajnok

Arina Szabalenka

A fehérorosz Arina Szabalenka nyerte a női egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a hazai kedvenc Jessica Pegulát, s ezzel megszerezte pályafutása harmadik Grand Slam-trófeáját.

Eredmény, női egyes, döntő:

Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Jessica Pegula (amerikai, 6.) 7:5, 7:5

A fehérorosz favorit egymást követő második évben játszhatott döntőt a USTA Billie Jean King National Tennis Centerben, miután tavaly kikapott a hazai kedvenc Coco Gaufftól. Előzőleg a minszki születésű, Floridában élő Szabalenka két Grand Slamen diadalmaskodott: idén és tavaly is megnyerte az Australian Opent. 

Jessica Pegula – akinek édesapja az NFL-es Buffalo Bills és az NHL-es Buffalo Sabres milliárdos tulajdonosa – ugyanakkor élete első Grand Slam-döntőjére készülhetett, előzőleg csak a legjobb nyolcig jutott el a nagy tornákon. A szintén Floridában élő játékos eddig hat tornagyőzelmet ünnepelhetett, és 2022-ben harmadik is volt a WTA-rangsorban. Az Arthur Ashe Stadionban – amely 23 771 férőhelyével a világ legnagyobb teniszarénája – abban is bízhatott, hogy a közönség ugyanúgy „kiszurkolja” neki a sikert Szabalenka ellen, mint tavaly Gauffnak.

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, eddig hétszer találkoztak, és ötször a volt világelső győzött, legutóbb bő két héttel ezelőtt a cincinnati döntőben.

A nyolcadik csatára az esős időjárás miatt becsukott tető alatt került sor, és a fehérorosz hozta szokásos formáját: 180 kilométer/óra felett adogatott, és félelmetes tenyeresei is működtek. Utóbbi ütés 129 km/órás átlagsebességében egyébként még a férfi játékosokat is (!) lekörözte az idei US Openen. Ennek ellenére a 30 éves Pegulának – aki a negyeddöntőben a világelső Iga Swiateket búcsúztatta – volt brékelőnyben labdája a 3:1-hez, csakhogy ehelyett ellenfele lépett el 4:2-re. Szabalenka 5:2 után egyre többet rontott, nem tudta kiszerválni a szettet, és Pegula 5:5-nél utolérte őt. Újabb fordulatként az európai játékos jutott szettlabdákhoz, fogadóként az ötödiket már értékesítette, és egy óra elteltével játszmaelőnybe került. 

A folytatásban ismét a 26 éves Szabalenka lépett el, de 3:0 után brékelte őt az amerikai, és sorozatban öt megnyert gémmel fordított. Ezúttal viszont Pegula nem tudta kiszerválni a szettet 5:4-nél, ami hamar megbosszulta magát, ugyanis a fehérorosz összeszedte magát, és 1 óra 54 perc után lezárta a meccset.

 Szabalenka pályafutása 16. serlege mellé 3,6 millió dollárt kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?