Új időszámítás jöhet a FIFA-nál

<p>Sepp Blatter lemondása megbolydította a futballvilágot, és rengeteg kérdést vetett fel. Miért mondott le a FIFA-elnök négy nappal azután, hogy újraválasztották? Ki lehet az utóda? Mi lesz a 2022-es katari vb sorsa? Megtisztulhat-e a futball?</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Sepp Blatter kedden délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását. „Habár a választásra jogosultak újabb mandátummal bíztak meg, nem érzem, hogy mögöttem állna a teljes futballvilág” – indokolta döntését a FIFA első embere, aki ötödik ciklusát kezdhette volna meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség élén.

Nyomozás folyik ellene?

A New York Times tudni véli, hogy az Egyesült Államokban szövetségi nyomozás folyik Blatter ellen. A lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők kijelentették, reményeik szerint a FIFA eddig már megvádolt vezetőinek közreműködésével tudják majd összerakni a Blatter elleni bizonyítékokat.

Az FBI hivatalosan nem kommentálta az értesülést.

Ali herceg készen áll

Blatter ellenjelöltjei üdvözölték a 79 éves svájci sportvezető bejelentését. „Végre itt a változás” – írta Facebook-oldalán Luis Figo, arról azonban még nem nyilatkozott, ismét versenybe száll-e a posztért. Hasonlóan tett Michael van Praag, a holland szövetség elnöke is, aki szerint Blatter távozása „nagyon jó hír”.

Blatter legerősebb ellenfele, a jordán Ali bin al-Husszein viszont már megerősítette, újra elindul az elnöki pozícióért. „Ali herceg készen áll” – nyilatkozta Szalah Szabra, a Jordániai Labdarúgó-szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a herceg kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék.

Az új helyzet azonban azt is eredményezheti, hogy új jelöltek is lesznek: a brazil futball-legenda, Zico például a közösségi oldalon már kilátásba helyezte, lehet, hogy ő is jelölteti magát.

Platini a legesélyesebb

A legnagyobb brit fogadóiroda szerint ugyanakkor nem Ali herceg, hanem a jelenleg az UEFA-t irányító Michel Platini a legesélyesebb arra, hogy Blatter örökébe lépjen.

Platini korábbi nyilatkozataiban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egyszer megcélozza a FIFA elnöki székét, de hozzátette, Blatter nemcsak régi harcostársa, hanem a barátja is, így addig nem kíván pályázni, amíg ő a színen van. Ez a helyzet viszont mostanra megváltozott.

Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke így kommentálta Blatter bejelentését: „Nehéz, bátor, de jó döntés.”

Blatter aktív marad

Sepp Blatter keddi lemondása nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra minden megváltozik. A svájci sportdiplomata tegnap is ugyanúgy bement az irodába, mint bármikor máshol, ahol a dolgozók tapsa fogadta.

Blatter elmondta, az új elnökválasztásig nem fog tétlenkedni, „motorja akar lenni” a szervezetet érintő mélyreható változtatásoknak, alapvető reformoknak. Blatter elsőként a FIFA végrehajtó bizottságának átalakítását, létszámának csökkentését és megválasztásának módját említette.

Elképzelése szerint a jövőben nem a kontinentális konföderációk jelölik majd a vezető testület tagjait, hanem a kongresszusnak kell megválasztani őket, hiszen „ha a FIFA-nak kell vállalni a felelősséget a cselekedeteikért, akkor a kiválasztásuk folyamatára is kell, hogy legyen befolyása a szervezetnek”.

Katar – újratervezés?

A 2018-as oroszországi világbajnokságra vélhetően semmilyen kihatással nem lesz a váltás a FIFA élén, a 2022-es vb helyszínét azonban még megváltoztathatják, főleg, ha kiderül, hogy Katar vesztegetéssel szerezte meg a torna rendezési jogát.

Katar éghajlata miatt amúgy is télen kellene rendezni a tornát, amit a futballvilág nagy része nem tart elfogadhatónak.

Az arab országot az építkezéseken tapasztalt embertelen körülmények miatt is bírálták, már több mint ezer munkás halt meg a stadionépítések során. (MTI, SITA, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?