Túl korainak tartják a rajtot

Pozsony. A hét végi szuperligás rajt előtt tegnap három csapat vezetői is beszámoltak a nyári alapozásról, terveikről és elképzeléseikről. Természetesen, mint mindig, most is, valamennyien derűlátóan nyilatkoztak.

A világos mezben játszó zsolnaiak nem titkolják, ismét bajnokok akarnak lenniEugen Vojtišek felvételeMŠK ŽILINA

Újra bajnok lesz a bajnok? – hangzott el a kérdés a zsolnai tréner, a cseh Leoš Kalvoda felé a tegnapi sajtótájékoztatón. Ugyanis amióta önálló szlovák liga létezik, az először győztes csapat nem elégedett meg egy elsőséggel, minimum duplázott (FC Košice, Inter) vagy triplázott (Slovan). Annál is inkább jogos a kíváncsiság, mert ahogy ismerjük a Szuperliga mezőnyét, a Žilina rendelkezik a legerősebb kerettel, legnagyobb riválisai szinte egytől egyig meggyengültek. A bajnok olyan ismert játékosokat szerződtetett, mint a kassai hátvéd Zábavník, az eperjesi Staš, a rózsahegyi Kosmeľ és a B. Bystrica, a Slavia és a Slovan egykori gólerős csatára, a 32 éves Štefan Rusnák, aki legutóbb a német Oldenburgban futballozott. Kalvoda: „Célunk nem lehet más, mint megvédeni a címünket. Tagadhatatlan, az új játékosokkal erősödött a csapatunk, ám azt is látni kell, a Szuperliga nagyon kiegyenlített, minimálisak a tudásbeli különbségek az együttesek között. Nehéz manapság jósolgatni a labdarúgásban, itt minden el#fordulhat. Láthattuk a vb-n, hogy sok esetben nem mindig a jobbik nyert. Még egyszer hangsúlyozom, alibizmus lenne, ha azt mondanám, az öt között akarunk végezni. Bár ebben az első hely is benne van...”

Karol Belaník menedzser más oldalról közelítette meg a témát: „Számukra a nézettség a mérce. Ha sikerül megtartanunk nézőinket, ha sokan fognak járni meccseinkre, akkor ez jelzés lesz számunkra, hogy jó úton haladunk, eredményesek vagyunk.”

Az edzőmeccsek nem a legjobban sikerültek, egy szegényes győzelem (Bytča), két vereség, három döntetlen. Kalvoda: „Erős ellenfelek ellen játszottunk, egyébként sem szabad messzemenő következtetéseket levonni a mérkőzésekből. Ami azonban a Senec elleni Szuper Kupa-találkozón történt, olyasmi nem szabadna, hogy előforduljon egy bajnokkal.”

A Žilina nemcsak a bajnokságra készül, hanem az FC Basel elleni BL-selejtezőre is. Ennek értelmében csinosítják a stadiont, szerelik a világító-berendezést és növelték a klub költségvetését. Tavaly 30, most 40 millió korona. (t. v.)

PETRŽALKA

A legutóbbi bajnokságban felemás teljesítményt nyújtott a ligeti együttes: ősszel a mezőny legjobbjai közé tartozott, éppen ezért a téli szünetben sokan a bajnoki címre is esélyesnek tartották; tavasszal viszont sorra könyvelhette el a meglepőbbnél meglepőbb vereségeket, s végül csak a középmezőnyben végzett. Mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, az edző bedobta a törülközőt. Dušan Galis helyett a klub igazgatótanácsának az elnöke, Vladimír Weiss (korábban ült már a Duna-partiak kispadján) vette át az önbizalmát vesztett gárda irányítását. Ezúttal csak két játékost igazolt a Petržalka, František Ševinskýt (Bohemians) és Suchánek Lászlót (Opava, korábban DAC).

Petr Kašpar (ő is a DAC-ból érkezett) menedzser kijelentette: 10 millió koronával csökkentették a költségvetést, amely most nem haladja meg a 25 milliót. A ligetieknek „csak” a szokatlanul korai rajt, valamint a stadion, pontosabban a két oldalsó tribün felújítása okoz némi problémát, mert 5500-ra módosult a lelátók befogadóképessége. Mivel a rekonstrukció egy hónappal tovább tart majd, így nagy tolongás várható a Trnava, illetve a Slovan elleni meccsen. Meglehetősen kevés, mindössze négy előkészületi meccset játszott a Petržalka. Érdekesség, hogy valamennyi összecsapás döntetlenül végződött. Legutóbb, szombaton Újpesten remizett (2:2) a Weiss-legénység, úgy, hogy 30 perccel a befejezés előtt még 2:0 arányban vezetett. „Jobb eredményt szeretnénk elérni, mint a tavalyi pontvadászatban; nagyon elégedettek lennénk, ha kijutnánk a nemzetközi porondra. Egyelőre a szombati, kassai mérkőzésre összpontosítunk. Egy jó rajt mindennél többet érne...” – mondta Kašpar. (zsi)

ZTS DUBNICA

A máriatölgyesiek szeretnék megismételni legutóbbi bajnoki helyezésüket, újoncként nyolcadikként zártak. Nagy érvágásnak számít, hogy térdsérülés miatt ősszel nem léphet pályára az olimpiai válogatott egykori tagja, a gólerős Andrej Porázik. Új szerzeménynek a nagytapolcsányi Peter Doležaj és fiatal nyitrai kapus, Dušan Perniš számít. Három tehetséges ifi, Michal Filo, Ján Sokol és Pavol Šupka is a huszonhármas kerettel gyakorol. Peter Šinglár féléves vendégjátéka letelt, s a középpályás visszatért Licsérdre. „Rendkívül kiegyensúlyozott lesz a pontvadászat, az első mérkőzések után elválik, mire vagyunk képesek. Bízom benne, hogy nem lesznek kiesési gondjaink, s középmezőnyben tanyázunk majd. Tavasszal általában kitettek magukért a futballisták, remélem ott folytatjuk, ahol júniusban abbahagytuk. Azonban két kulcsemberünket nagyon nehéz lesz pótolnunk, Porázik találatai hiányozni fognak, szerettük volna megtartani Šinglárt, ám licsérdiek erről hallani sem akartak. A 21 éves Doležaj az előkészületi meccseken jeleskedett, várhatóan helyet kap a kezdőcsapatban. Elismerem, legnagyobb problémát a csatáraink gyengélkedése okozza, szükségünk lenne egy igazi gólvágóra” – mondta Stanislav Griga veze-tőedző.

A félkészülési mérkőzéseken váltakozó eredményeket ért el az együttes, 1:0-ra legyőzte az Ostravát, 1:1-re játszott a Petržalkával, de 4:0-ra kikapott az Opavától. A Dubnica költségvetése 28 millió korona, ez kettővel több, mint egy esztendővel ezelőtt. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?