Trankovék elbírták a nyomást, bajnokok lettek

<p>Vancouverben még mindketten más partnerrel korcsolyáztak. Négy évvel később Szocsiban együtt álltak a dobogó tetejére. Tatjana Voloszozsar és Makszim Trankov megnyerte a páros műkorcsolyázók versenyét a téli ötkarikás játékokon, ráadásul ők az elsők, akik műkorcsolyában egy olimpián kétszeres bajnokok lettek.</p>

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

„Vancouverbe nem azzal mentünk, hogy érmet szerzünk. Még nem együtt korcsolyáztunk, csak egyszerű olimpiai résztvevők voltunk. Szocsiban viszont nemcsak egy érem, hanem az arany volt a cél” – mondta Makszim Trankov a szerda esti páros kűr után a Jéghegy Korcsolyapalotában.

Álompár

A szurkolók már sokkal korábban összepárosították őket – akkor, amikor Trankov még Marija Muhortovával, Voloszozsar pedig ukrán színekben férjével, Sztanyiszlav Morozovval korcsolyázott. 2010 májusában a rajongók imái meghallgatásra találtak. A legjobbnak tartott férfi párosozó összeállt a legjobbnak tartott női párosozóval.

Trankovék a 2011-es vb-n még hét ponttal kaptak ki a klasszis németektől, Aljona Savchenkótól és Robin Szolkowytól. Egy évvel később már csak néhány századdal. Azóta pedig minden világversenyt megnyertek, csupán az idei GP-döntőben maradtak alul német riválisaikkal szemben.

A januári budapesti Európa-bajnokságon is győztek, de ott a németek Savchenko betegsége miatt a kűr előtt visszaléptek. Trankovék pedig Pesten a kűrben nem korcsolyáztak jól – feszülten, csalódottan fogadták pontjaikat a lihegőben. Tudták, az olimpián ez nem lesz elég.

Szupersztárok

Az olimpiai szezonra a Jézus Krisztus Szupersztárt választották kűrzenének. „Sok színész arra vágyik, hogy egyszer eljátssza Hamletet. Én arra vágytam, hogy egyszer a Jézus Krisztus Szupersztárra korcsolyázhassak” – mondta Trankov.

Voloszozsar egész szezonban fehér ruhát viselt a kűrben. Az olimpiára új ruhát varratott. Aranyszínűt.

A Jéghegy Korcsolyapalotában tapintani lehetett a feszültséget, amikor jégre léptek. Ez már nem a csapatverseny kissé bunkó közönsége volt, ahol bárki bármikor beüvölthette a kűr előtti csendbe, hogy „Raszszija”.

„Rettenetesen izgultunk. Ez volt életünk legnehezebb versenye. De megcsináltuk” – nyilatkozta még mindig az érzelmei hatása alatt Trankov. Az orosz pár nagyszerű kűrt futott, s bár Savchenkóék még hátravoltak, egyértelmű volt, hogy ezt az olimpiát már nem veszíthetik el.

Nina Mozer, a sikerkovács

Hetvennyolc év után nyerte ismét hazai kettős a párosok versenyét, s mivel Voloszozsar és Trankov a csapatversenyben is részt vett (a rövidprogramot futották), így ők az elsők a világon, akik egy olimpiáról két műkorcsolya-aranyat vihetnek haza.

A második helyen is orosz duó végzett, Kszenia Sztolbova és Fjodor Klimov már a pesti Eb-n jelezte, hogy nagyszerű formában van, de Szocsiban meg is kapták azokat a pontokat, amelyeket már a kontinensviadalon megérdemeltek volna. A rövidprogram után a harmadik helyen álltak, de mivel a németek a kűrben rontottak, Sztolbováék előbbre léptek. „Beszéltünk Makszimmal arról, hogy szép lenne, ha kettős orosz győzelem születne, de inkább csak viccnek szántuk, ebben még mi sem bíztunk” – mondta Klimov.

Mindkét orosz párost Nina Mozer edzi, Trankov szerint ő a sikerük kovácsa: „Igazi menedzserként irányított mindent. Munkáját pedig több fiatal szakember segíti. Az orosz műkorcsolyát ismét felvirágoztathatja ez az új edzőgeneráció.”

Könnyek a dobogón

Kegyetlen deja vu volt ez Aljona Savchenko számára. Négy évvel Vancouver után ismét csak az olimpiai dobogó legalsó fokára állhatott fel. Pedig egyetlen cél volt, amiért a németek 2010 után is folytatták: a szocsi aranyérem. Mindent megtettek érte, rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük, sérülések, betegségek nehezítették az útjukat az olimpiáig. Négyszeres világ- és Európa-bajnokok, de olimpiai aranyuk már nem lesz. Savchenko partnere karjaiban sírt a dobogón – egy nagy álom omlott össze végleg.

„Bár bronzérmesek vagyunk, csak azt érezzük, elvesztettünk valamit – fogalmazott Szolkowy. – Nem tudom, mi történt. Ilyen a műkorcsolya. Legyenek üdvözölve a mi világunkban.”

A kűrben Szolkowy elesett, és nem sikerült a kettős különleges eleme, a program végére hagyott dobott tripla axel sem. De nem ezen múlt. Trankovékat Szocsiban hibátlan programmal sem tudták volna megverni. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?