Tour de France - Újabb Froome-Contador csata a láthatáron -

Párizs |

<p>Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is a címvédő Christopher Froome és a hozzá hasonlóan kétszeres győztes Alberto Contador nagy küzdelmére lehet számítani a szombaton rajtoló, 103. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen.</p>

Noha a szakemberek a brit és a spanyol kerekest tartják a két legnagyobb favoritnak, de legalább további két versenyző, a kolumbiai Nairo Quintana és az olasz Fabio Aru is azzal a céllal vág neki a háromhetes viadalnak, hogy az összetett győzelemért járó sárga trikóban érkezzen Párizsba.    Tavaly Contador rendkívül merész tervvel indult a világ legnívósabb kerékpáros versenyén, azaz a Giro d'Italia megnyerését követően duplázni akart. A viadal során viszont érezhető volt, hogy sokat kivett belőle az olasz körverseny, így végül ötödikként zárt. Idén annyit módosított a duplázós célján, hogy a Tour után a Vuelta a Espanát szeretné megnyerni, azaz így a francia körversenyen frissen állhat rajthoz.    A 33 éves bringás már hétszer diadalmaskodott háromhetes körversenyen: a Tourt 2007-ben és 2009-ben, a Girót 2008-ban és 2015-ben, a Vueltát pedig 2008-ban, 2012-ben és 2014-ben nyerte meg, emellett doppingolás miatt megfosztották egy-egy Tour- és Giro-elsőségétől. Nyolcadik győzelmével utolérné az örökrangsor harmadik helyén a francia Jacques Anquetilt.   A 2013-ban és 2015-ben bajnok Froome tőle megszokott módon elsősorban a Tour de France megnyerésére koncentrált és az általa főpróbának tekintett Critérium du Dauphiné-t megnyerte, amelyen Contador csak ötödikként zárt. Amikor ezen versenyen élen végzett, akkor a Touron sem talált legyőzőre.   A fiatal koruk ellenére a másik két, szintén végső győzelemért harcba szálló versenyző sem a nyeretlen kétévesek közé tartozik: Aru tavaly a Vueltán győzött, míg Quintana 2014-ben a Girón. Ráadásul mindkettőjüknek elképesztően jó és tapasztalt segítőjük lesz Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde személyében. Közülük előbbi már mindhárom háromhetes viadalon diadalmaskodott, idén pedig másodjára nyerte meg a Girót.   Nagy meglepetés lenne, ha nem ebből a négyesből kerülne ki a végső győztes, de a holland Bauke Mollema, az ausztrál Richie Porte, az amerikai Tejay van Garderen, a spanyol Joaquim Rodriguez, továbbá a francia Romain Bardet és Thibaut Pinot egy-egy szakaszon meglepheti a kvartettet.   A sprintereknél is komoly harc várható a zöld trikóért zajló mezőnypontversenyben. Ott van az indulók között Mark Cavendish, aki az elmúlt nyolc évben 26 szakaszt nyert a Touron. A világ leggyorsabb kerekesének tartott 31 éves brit versenyző utolérheti és akár meg is előzheti az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t az etapsikerekben (28). Ha ez sikerül neki, már csak a belga Eddy Merckx (34) lesz előtte. Aki megszoríthatja Cavendish-t, az a zöld trikót az elmúlt négy alkalommal megnyerő szlovák Peter Sagan lehet, valamint három német sprinter, Andre Greipel, Marcel Kittel és John Degenkolb.   A 103. Tour de France 22 csapatának 198 indulójára 3535 kilométer vár. A 21 szakaszból álló viadalon két szünnap, két egyéni időfutam és öt hegyi befutó lesz. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?