Tour de France – Pedersen nyerte az emelkedős sprintbefutót, Cavendish feladta

Mads Pedersen

Mads Pedersen nyerte emelkedős sprintbefutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, a csúcsdöntésre készülő Mark Cavendish bukás miatt feladta a viadalt.

 Szombaton a Libourne és Limoges közötti 200,7 kilométer, az idei Tour második leghosszabb etapja várt a mezőnyre, a táv utolsó, dombos harmadán három kisebb kategorizált emelkedővel.

A nap háromfős szökevénycsoportja azzal a tudattal vállalta az elöl tekerést a melegben, hogy nagy az esély a mezőnyhajrára a klasszikus egynaposokon jól szereplők és az emelkedőket jól bíró sprinterek részvételével. A szökevények utolérése után az utolsó kilométereken a nagy tempó és egy bukás rostálta a mezőnyt. A 2019-es világbajnok dán Pedersen bizonyult leggyorsabbnak, ezzel pályafutása második Tour-etapsikerét gyűjtötte be. Mögötte két belga, a zöld trikós és az idei francia körversenyen már három szakaszt nyerő Jasper Philipsen és Wout van Aert végzett. Az idei Tour de Hongrie-n Szentgotthárdon, tavaly Kazincbarcikán diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen a negyedik helyet szerezte meg.

Az összetett esélyesei a mezőnnyel tekertek be, így a címvédő dán Jonas Vingegaard változatlan előnnyel őrzi a sárga trikót.

A szakasz legfontosabb történéseinek egyikeként a 2011-es világbajnok Mark Cavendish 62 kilométerrel a cél előtt bukott egy látszólag ártalmatlan szituációban és a jobb vállát fájlalva a földön maradt. Hosszú percekig mentőautóban ápolták felkötött karral, majd feladni kényszerült a versenyt. A minden idők legjobb sprintereként számon tartott 38 esztendős brit bringás a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder 34 szakaszgyőzelmével a Touron. Pályafutása utolsó idényében a csúcsdöntés volt a célja, ehhez egy nappal korábban állt legközelebb, pénteken Bordeaux-ban második lett Philipsen mögött. A procyclingstats szakportál adatai alapján 23 Grand Tour-versenyen 365 szakaszon indult, ezeken összesen 54 etapdiadalt zsebelt be.

Eredmények:

8. szakasz, Libourne-Limoges, 200,7 km:

1. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) 4:12:26 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) a. i.
    Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 34:09:38 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 25 másodperc hátrány
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:34 perc hátrány

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Saint-Léonard-de-Noblat-ból induló 182,4 kilométeres táv végén a Puy de Dome-on hegyi befutó vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?