Történelmet írna a Cleveland

ELŐZETESNew York.

ELŐZETES

New York. A Golden State Warriors a negyedik, a Cleveland Cavaliers pedig az első bajnoki címére hajt az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) péntek hajnalban kezdődő nagydöntőjében.

Az oaklandiek legutóbb 40 éve, előzőleg pedig – még Philadelphia Warriors néven – 1947-ben és 1956-ban diadalmaskodtak, míg a Cleveland legnagyobb sikere a 2007-es finálé volt (akkor a San Antonio 4:0-ra nyert).

A kaliforniai csapat idén 67/15-ös győzelmi mérleggel nyerte meg az alapszakaszt, majd a rájátszásban a New Orleanst 4:0-ra, a Memphist 4:2-re, a Houstont pedig 4:1-re verte. Az 53/29-es mutatóval záró Cavaliers mindössze kétszer kapott ki a playoffban: a Bostont 4:0-lal, a Chicagót 4:2-vel, az Atlantát pedig szintén 4-0-lal búcsúztatta. A mindkét oldalon gyors főcsoportfinálé miatt a nagydöntőig egy hetet pihenhetett a két gárda, amire még nem akadt példa az NBA történetében.

Ugyancsak először történik meg az 1946/47-es első NBA-idény óta, hogy két újonc edző ül a döntősök kispadján. A Warriors felkészülését irányító Steve Kerr játékosként öt bajnoki címet nyert a Chicagóval és a San Antonióval, a másik oldalon az izraeli-amerikai David Blatt eddig csak Európában ért el sikereket, és első idényét tölti a tengerentúlon.

A Golden State motorja az alapszakasz legjobbjává (MVP) választott Stephen Curry, a triplakirály első számú segítője pedig Klay Thompson. Utóbbi a Houston elleni ötödik meccsen agyrázkódást szenvedett, és egyelőre kérdéses, hogy menynyire heverte ki.

Clevelandben ugyanakkor minden a négyszeres MVP LeBron James körül forog, aki tavaly Miamiból kétszeres bajnokként tért haza. A sorozatban ötödik döntőjére készülő James 27,6 pontot, 10,4 lepattanót és 8,3 gólpasszt átlagolt a rájátszásban, Curry pedig 29,2 pontnál jár. Az alapszakaszban a két csapat egymás elleni meccsein mindkét alkalommal hazai siker született. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?