Tommy Haas újra elődöntős

Melbourne. A legjobb négy közé jutás a tét tegnap Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Érvényesült a papírforma a nőknél Capriati és Clijsters, a férfiaknál Szafin és Haas biztosan harcolta ki a továbbjutást.

A német Tommy Haas így örült a legjobb négy közé jutásnakTASR/EPA-felvételA múlt hétfő óta ismét világelső, s címvédő Jennifer Capriati mindössze 65 perc alatt győzte le a francia Amélie Mauresmót. Az amerikai játékos egyszer sem veszítette el adogatását, ugyanakkor négyszer elnyerte ellenfeléét. Mauresmo 34 önhibával könnyítette meg riválisa dolgát, míg Capriati csak 20 alkalommal rontott könnyűnek látszó helyzetben. A belga házirangadón is elmaradtak az izgalmak, Kim Clijsters 74 perc alatt nyert Justine Henin ellen. A győztes 15-ször hibázott, míg honfitársa 30-szor.

A férfiaknál a hétfőn Pete Samprast búcsúztató orosz Marat Szafin mindössze 28 percet töltött a pályán, ekkor a legutóbbi két körben egyformán 5 játszmás mérkőzésen diadalmaskodó dél-afrikai Wayne Ferreira hasizomhúzódás miatt feladásra kényszerült.

Három év után ismét elődöntőt játszhat Melbourne-ben a német Tommy Haas, aki 3 óra 17 perces mérkőzésen legyőzte a chilei Marcelo Riost. A dél-amerikai teniszező magát okolhatja a vereségért, mert rendkívül pazarlóan bánt lehetőségeivel. A 2. játszma kivételével mindig breakelőnyhöz jutott – az elsőben 5:4-nél -, de a következő játékban mindig elveszítette saját adogatását. Ezt csak a 3. szettben tudta ellensúlyozni, pedig több nyerő ütése (61:60) és kevesebb önhibája (52:57) volt. ĺgy hiába teniszezett szebben, a szívósan küzdő, s jobban figyelő Haas megérdemelten jutott 1999 után újra a legjobb négy közé.

Három évvel ezelőtt a későbbi győztes orosz Jevgenyij Kafelnyikovtól kapott ki, s ezúttal sem ő az esélyes az eddig nagyszerűen játszó, szintén orosz Marat Szafinnal szemben.

NYILATKOZATOK – Tommy Haas: Az első két szettben többször is 15:40-ről fordítva hoztam az adogatásomat, ez megzavarta Riost. Azt hittem, három szettben nyerek, de ellenfelem összeszedte magát. Óriási csatát vívtunk egymással, az döntött, hogy a kiélezett helyzetekben jobban koncentráltam.

Marcelo Rios: Tommy bombaformában van, egyszerűen nem lehetett megállítani. Jól játszottam, a maximumot hoztam ki magamból, nem kell szégyenkeznem. Haas jobb volt nálam, megérdemelten győzött.

Marat Szafin: Sajnálom, hogy Wayne-nek fel kellett adnia a mérkőzést. Annak viszont örülök, hogy nem kellett sokat játszanom, mert így frissebb leszek az elődöntőben.

Jennifer Capriati: Úgy érzem, hogy még a tavalyinál is jobb formában vagyok, pedig nehéz felülmúlni azt. Még így sem lesz könnyű dolgom, ha ismét a csúcsra akarok jutni. Boldog vagyok a négy közé jutással, mert most már csak a legjobbak vannak versenyben.

Kim Clijsters: Nem dolgoztam ki különleges taktikát. Egyszerűen arra törekedtem, hogy agresszív legyek, s ez sikerült is. Nehéz dolgom volt, mert Justine a barátnőim közé tartozik. Mérkőzés közben azonban rá is ellenfélként tekintek. Örülök, hogy az elődöntőben Jennifer Capriati lesz a riválisom, mert vissza akarok vágni a tavalyi párizsi vereségért.

Marat Szafint 1000 amerikai dollárra büntette az ausztrál nyílt teniszbajnokság versenybizottsága. A bírságot még a harmadik fordulóban lejátszott Mihail Juzsnyij elleni találkozón tett obszcén kijelentései miatt kapta a kilencedik helyen rangsorolt orosz játékos. A 2000-es US Open győztese – aki a nyolcaddöntőben az amerikai Pete Samprast búcsúztatta – Norm Chryst mérkőzésvezetővel folytatott vitája során ragadtatta el magát. A legnagyobb büntetést eddig a horvát Iván Ljubicic (2000 dollár, káromkodásért) kapta a melbourne-i tornán, őt a dél-afrikai Wayne Ferreira (1500 dollár, kiabálásért és ütődobálásért) követi.

A MAI MŰSOR – női egyes, elődöntő: Capriati (amerikai, 1.)– Clijsters (belga, 4.) Hingis (svájci, 3.)–Szeles (amerikai, 8.).

Férfi egyes, elődöntő: Johansson (svéd, 16.)–Novák (cseh, 26.).

EREDMÉNYEK

Női egyes, negyeddöntő: Capriati (amerikai, 1.)–Mauresmo (francia, 7.) 6:2, 6:2; Clijsters (belga, 4.)-Henin (belga, 6.) 6:2, 6:3.

Férfi egyes, negyeddöntő: Szafin (orosz, 9.)–Ferreira (dél-afrikai) 5:2-nél Ferreira feladta; Haas (német, 7.)–Rios (chilei) 7:6 , 6:4, 6:7, 7:6.

Női páros, negyeddöntő: Hantuchová, A. Sanchez-Vicario (szlovák, spanyol, 13.)–Krizan, Srebotnik (szlovén, 9.) 7:6, 6:1.

Vegyes páros, negyeddöntő: Hill, Vis (ausztrál)–Vízner, Husárová (cseh, szlovák) 5:7, 6:4, 7:6.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?