Tomi Kid legyőzte Wanderát

<p>Egyhangú pontozással legyőzte az ugandai Hamza Wanderát Kovács Kid Tamás profi ökölvívó, s ezzel megszerezte a WBF szervezet nehézsúlyú nemzetközi bajnoki övét. Kid három éve Eb-címmeccsen bokszolt Wanderával, akkor azonban többen vitatták pontozásos győzelmét. „Most nekik is bizonyítottam, hogy meg tudom verni Wanderát” – mondta Kovács, akinek ez lehetett a búcsúmeccse.</p>

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Kovács Kid Tamás a legeredményesebb szlovákiai profi ökölvívó, pénteki, nagyszombati meccse volt pályafutása 26. profi mérkőzése. Eddig csak egyszer szenvedett vereséget, tavaly decemberben a kazah Bejbut Sumenovtól kapott ki a rangos WBA szervezet világbajnoki címmeccsén.

Szervez, pakol, bokszol

A galántai ökölvívó azonban távol áll attól, hogy sztársportolóként viselkedjen, összecsapásai előtt ő végzi a szervezési munka nagy részét. Nem volt ez másként most sem. „A meccs délelőttjén még volt egy gyűlésünk, ahol megbeszéltük az ülésrendet, a programot, aztán még nyirkáltam a jegyeket… Estére már elég fáradt voltam, pedig még csak akkor várt rám a lényeg – nyilatkozta lapunknak Kovács, aki korábban többször megfogadta, nem fogja még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy a mérkőzését megelőző órákban még pakol, szervez, egyeztet. – Sajnos, ilyen a helyzet, ezeket a feladatokat is el kell végeznem. De amikor bementem a terembe, megláttam a sok embert, már jól éreztem magam. Még civil ruhában felmentem a szorítóba, és szóltam néhány szót a nézőkhöz. Arra kértem őket, drukkoljanak nekem, mert szükségem lesz rá.”

Plusz 3 év, plusz 10 kiló

Tomi Kid 2011 februárjában csapott össze először Wanderával, a tét a WBO szervezet Európa-bajnoki öve volt (az ugandai sportoló svéd licenccel versenyez, így küzdhetett az Eb-címért). Kovács akkor pontozással 2:1-re nyert, de fölénye nem volt meggyőző, néhányan kétségbe vonták diadala jogosságát. Ezért is akart „visszavágni” Wanderának.

„Három évvel idősebbek és tíz kilóval nehezebbek lettünk mindketten. Nem volt könnyű meccs. Az első perctől kezdve verekedtünk, rögtön a gyomromra kaptam egy ütést. Mindketten keményen ütöttünk, nem volt közben cicázás, játék. A harmadik-negyedik menetben a gong mentette meg Wanderát, akkor befejezhettem volna a mérkőzést. Ellenfelem azt is megmutatta, hogy mocskos bokszoló, többször tarkón vagy vesén ütött, övön aluli ütéseket is bevitt, és állj után is kaptam tőle. Nem lepett meg ez a stílus, de én nem preferálom a csúnya bokszot, a sportszerűséget tartom szem előtt. Erősebb, gyorsabb voltam Wanderánál” – jelentette ki Kid, aki végül egyhangú pontozással győzött.

„Kifestette” Wanderát

A meccs megviselte Wanderát, arca több helyen feldagadt, a jobb szemére már nem is látott. „Simán megvertem, kifestettem az arcát, bár rajta nem látszanak a lila foltok” – mondta Kid, akinek sokat segített, hogy a mérkőzés előtt a Wanderához hasonló testfelépítésű tanítványával gyakorolt. „Tankó Vili védencem hasonló bokszoló, mint Wandera, így vele edzettem, csiszoltam a technikát, iskoláztam, fejlesztettem a gyorsaságom – árulta el Kovács, aki mindenkinek bizonyítani akart. – Megmutattam mindazoknak, akik három éve azt mondták, hogy Wandera ellen nem nyertem, hogy tényleg jobb vagyok nála.”

12 helyett csak 10 menet

Némi zavart okozott a közönség soraiban, hogy az eredetileg 12 menetesre beharangozott mérkőzés végül csak tízmenetes volt. „A mérkőzés előtti szabályismertetésen megtudtuk, hogy 10 menetes lesz a meccs, a tizedik kör után azonban ismét besétált a csaj a táblával a ringbe, hogy jön a 11. menet. A találkozó supervisora azonnal jelezte, hogy nem lesz semmiféle tizenegyedik menet, vége a mérkőzésnek. A nézők viszont nem nagyon értették, mi történik” – tájékoztatott a kisebb malőrről Kid.

Búcsúmeccs volt?

Előfordulhat, hogy a Wandera elleni győztes mérkőzés volt Tomi Kid utolsó fellépése a szorítóban. A 37 éves öklöző indul a helyhatósági választásokon, s ha megválasztják Galánta polgármesterének, befejezi aktív pályafutását. „November 15-én kiderül, hogyan tovább. Ha győzök a választásokon, nem fogok többet bokszolni, de ha nem választanak meg, akkor folytatom a karrieremet. Van is már egy olyan ajánlatom, amilyet szlovákiai bokszoló még soha nem kapott, de erről csak akkor fogok beszélni, ha aktuális lesz – mondta Kovács, aki jól akarta érezni magát a ringben a Wandera elleni összecsapáson. – Élvezni akartam a bokszot, hiszen lehet, hogy ez volt a búcsúmeccse. De egyébként kezdek jobban kiteljesedni abban, hogy a védenceimnek átadom a tudásomat. Ez már szinte nagyobb örömmel tölt el, mint a saját sikereim.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?