Tizenegy győztes csörte az aranyéremig

Érsek Attila a múlt szerdán a horvátországi Porecben utasította maga mögé Európa junior párbajtőröző mezőnyét. A Slávia UK 19 éves somorjai versenyzője remek napot fogott ki a kontinensviadalon, tizenegy győztes csörte után állhatott fel a dobogó tetejére.
Megfordult a fejében a viadal előtt, hogy győzhet?
Igen.

A szlovákiai vívósport első Európa-bajnokaSomogyi Tibor felvételeÉrsek Attila a múlt szerdán a horvátországi Porecben utasította maga mögé Európa junior párbajtőröző mezőnyét. A Slávia UK 19 éves somorjai versenyzője remek napot fogott ki a kontinensviadalon, tizenegy győztes csörte után állhatott fel a dobogó tetejére.

Megfordult a fejében a viadal előtt, hogy győzhet?

Igen. De igyekeztem kiszorítani magamból ezt a gondolatot, és csak arra figyelni, hogy a lehető legjobban vívjak, sorra nyerjem a csörtéket.

Évekig egyszer sem jött ki a lépés az Európa- és világbajnokságokon. Idén mit tett azért, hogy sikerüljön az éremszerzés?

Többet biztosan nem, mint korábban. Amíg azelőtt mindig hiányzott egy lépés, egy találat vagy egy csörte a dobogó eléréséhez, szerdán minden összejött. Aznap bárkit megvertem volna a kilencvenfős mezőnyből. Egymás után nyertem az asszókat, összesen tizenegyet.

Már a csoportküzdelmek is sokat sejtettek?

Volt egy kis izgalom bennem, de fokozatosan ráhangolódtam a versenyre. A 64-es főtáblán már elsőszámú kiemeltként tűntem fel.

Megizzasztotta valaki a tornán?

Rögtön az első ellenfelem a főtáblán egy apró török fiú volt. Kellemetlen stílusban vívott, és 10:10-ig kapaszkodott, utána tudtam csak lerázni magamról. Legnehezebb vetélytársnak azonban a negyeddöntőben a német Ludwikowski bizonyult. Már 2:8-ra veszítettem, innen sikerült fordítanom, ami nem kis fegyvertény egy, a végső sikerre is esélyes vívó ellen.

Ekkor már biztos volt az éremszerzés. Hogyan könyvelte el ezt magában?

Örültem a német legyőzésének, de azt mondtam: nincs még vége, és készültem a folytatásra.

Az elődöntőben simán, 15:7-re verte a svájci Dederdinget. Valóban könnyű csörte volt?

Előtte nem vívtam még ellene, ami kissé zavart, de néhány találat után már nőtt az önbizalmam.

Mennyire tette próbára a döntőben az ukrán Rejzlin, akit 15:10-re győzött le?

A párharc előtti töprengésem után nem nagyon bíztam abban, hogy nyerhetek. Talán ez a tudat segített át a holtponton, s mindvégig azt tettem a páston, ami nekem megy, és amit az ukrán nem kedvel. Szép csörtét vívtunk, mondták a döntő után a szakemberek. Rajzlin remek párbajtőröző, már szerepelt az ukrán felnőtt válogatottban is.

Volt valamilyen találatfajta, amelyik aznap nagyon ment?

Nem mondhatom, hogy egyetlen nagy fegyverrel készítettem ki vetélytársaimat. A mi korosztályunkban (a vívásban a juniorok 20 éves korig versenyezhetnek – a szerző megj.) már nem elég csak egy valamit nagyon jól elsajátítani. Tizenkét év alatt kialakult stílusomban vívtam, s egy-egy csörte előtt mérlegeltem, ki ellen mi lenne hatásos.

Gondolom, edző édesapja nagyon boldog volt az Eb-cím megszerzése után.

Jó volt látni, amikor örül a győzelmemnek. Nehéz, szavakban kifejezhetetlen boldogság lett úrrá rajtunk, amikor átölelt a pást szélén.

Év közben sokat edzett Budapesten is. Ez mennyire segítette a siker elérésében?

Udvarhelyi Gábor régi családi barátunk. Vele sok időt töltöttem, ráadásul Magyarországon erős edző-társaim voltak. Eb-győzelmemben ez is visszatükröződik. Volt egy időszak, amikor a sok munka kevés jó eredményt hozott, akkor egy kicsit elbizonytalanodtam. Most visszatért az önbizalmam. Szeretném folytatni a vívást, még többet dolgozni, eredményesen szerepelni. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?