Technikacsiszolás meleg tájakon

Nemrégen kéthetes olaszországi edzőtáborozáson vett részt a szlovákiai kajakosok krémje. Egyikük, a komáromi Riszdorfer Mihály, kétszeres világ- és Európa-bajnok sabaudiai élményeit lapunkkal is megosztotta.

Riszdorfer Mihály a vízenDömötör Ede felvételeMár a következő évi versenyidényre folyik az alapozás?

Természetesen. Gyűjtöttük a kilométereket, meleg, számunkra ideális környezetben eveztünk. Sokkal jobb ott a vízen, mint nálunk a hidegben.Milyen volt az edzésadag?

Naponta harminc-negyven kilométer. Minél többet sikerül teljesíteni, annál jobb. Ezzel is javul a technika, ami kajakban fölöttébb fontos. Velünk tartott Pavel Blaho, a válogatott edzője, aki rengeteget segített nekünk. Egyfolytában foglalkozott velünk, kamerával nyomon követte a mozgásunkat, s utána figyelmeztetett bennünket, hol és min kell javítani. Elég fontos dologról van szó. Jövőre aztán már nem kell ezzel foglalkoznunk, elég lesz csak a teljesítmény növelésével törődnünk. Alapfeladat számunkra: elsajátítani a szép evezés technikáját. Ha ezen túljutunk, következhetnek a nagyobb kilométeradagok. Kikkel voltál Sabaudiában?

A Top-tím tagjaival, vagyis öcsémmel, Ricsivel, Bačával, Vlčekkel, Tarr-ral és Erbannal. Az ŠKP még néhány fiatalt is elküldött velünk, köztük a komáromi Győrit és a somorjai Csöllét, akik tényleges katonai szolgálaton vannak a klubban. Fiatalok, de klubtársam, Győri Tibi nagyon jól ment. Két kilométereket eveztünk időre, s egy edzésen ő nyert. Megvert engem.Hagytad?

Dehogy. Összesítésben volt a legjobb ideje. Négyszer mentük a távot, s mindannyiszor teljes erőbedobással lapátoltunk. A legjobb időeredmény az enyém volt, ő mind a négy futamot együttvéve ért el jobb eredményt, mint én. Meglepett?

Igen. Mert nem vártam, hogy ennyire jó lesz. Ez is bizonyítja: számolni kell a fiatalokkal is. Jönnek felfelé, s ez bennünket is több munkára serkent.Hallottam, hogy megrongálódtak a hajóitok. Mi történt?

Négy-öt nappal az edzőtábor vége előtt a hatalmas szél lesodorta őket az állványról. Nem történt nagy baj, evezni lehetett velük ezután is. Csupán a hajó orra rongálódott meg. Ahogy siklik a kajak, a víztükrön úszó piszok meg különféle falevelek rátapadnak, és fröcskölik ránk a vizet, ami elviselhető, de kellemetlen. Sabaudia volt tehát a 2002-es esztendőre való alapozás első szakasza. Mi következik ezután?

Itthon folytatódik a téli felké-szülés. Decemberben biztosan. Januárban a Tátrába megyünk sífutni, majd februárban megint otthon maradunk. Ha lenne rá pénz, elmennénk Sevillába, de minden azon múlik, lesz-e miből. Mert egyelőre nincs pénzforrásunk, nem tud adni senki.Marad az Eb-első kajaknégyes az idei összetételben?

Kemény dió. Szerintem nem, de még meglátjuk. Többünknek lesz ebbe beleszólása. Idővel eldől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?