„Szükséges a fiatalítás”

Ľubomír Višňovský őszintén örül az érsekújváriak Tipsport Ligába jutásának, és árgus szemekkel figyeli a vb-re készülő szlovák hokiváloga-tott körüli eseményeket is.

Ľubomír Višňovský őszintén örül az érsekújváriak Tipsport Ligába jutásának, és árgus szemekkel figyeli a vb-re készülő szlovák hokiváloga-tott körüli eseményeket is. Az aktív játéktól február végén visszavonult 39 éves jégkorongozó egy pozsonyi sajtótájékoztató után az újságírók minden kérdésére szívesen válaszolt.

Amikor a Slovan kiesett a KHL playoffjából, ön elbúcsúzott az aktív játéktól. Megszokta már a civil létet?

Majd meglátjuk, milyen érzéseim lesznek, mikor az új idény fog kezdődni. Most, hogy közeleg a vb, kicsit sajnálom is, hogy már nem hokizok. Beszéltem Miro Šatannal és másokkal is, hogy milyen volt, amikor ők visszavonultak. Természetesen nagyon hiányzik a hoki, de csak egy egészségem van, és az áll az első helyen. Már csak a magam kedvére edzek, de így is fáj néha a hátam. Viszont ha néhány napon keresztül semmit sem csinálok, már rosszul érzem magam.

Nemrég Mallorcán járt edzőtáborban, ahol az olimpikon Richard Nagy úszóval együtt tréningezett. Ennyire komolyan készül a triatlonozásra?

Ezt kicsit a média fújta fel. Egyelőre csak a magam kedvéért csinálom, de ha úgy érzem, jól fog menni, kipróbálom. Az úszás, amivel korábban mindig szenvedtem, egy picit már jobban megy. Amíg én ötven métert úsztam le, Rišo azalatt százat...

Jégkorongberkekből még nem keresték meg valamilyen ajánlattal?

De igen, van egy ajánlatom. Még mérlegelek, mert lenne egy másik projektem is, még a récsei jégcsarnok építésén kívül is. Szeretnék a hokivilágban mozogni továbbra is, valami újat alkotni.

Ez összefügg a Szlovák Jégkorongszövetség nyári tisztújításával?

Nem, azzal egyelőre egyáltalán nem foglalkozom, és nem tervezem jelöltetni magam. Személy szerint örülnék neki, ha Miro Šatan elvállalná az elnökjelöltséget. Úgy gondolom, Igor Nemeček jelenlegi elnök is indulni fog, meglátjuk, hogyan dönt Rišo Lintner. Mišo Handzušt is nagyon szívesen látnám a poszton, ezt a generációt bármikor támogatni fogom, mert teljesen őszinték a hokival kapcsolatban. Remélem, a küzdelem nem lesz olyan éles, mint tavaly volt, a játékosok sztrájkja már a múlté. A mi egyetlen célunk, hogy fejlődjön a hoki, és mindez átláthatóan történjen, mindenki elégedett legyen.

Ha kompromisszumként felmerülne egy viszonylag ismeretlen arc megválasztása, elfogadná?

Egyértelműen. Nekünk az a fontos, hogy több tehetséget neveljünk ki, hogy jobb feltételeket teremtsünk a hokihoz a gyerekeknek, de a felnőtteknek is. De most egyáltalán nem foglalkozok ezzel, inkább a válogatottat figyelem, hogy milyen csapattal vágnak neki a világbajnokságnak.

Az NHL-ből eddig csak négy játékos részvétele biztos...

Egyre kevesebb szlovák hokis van a bajnokságban, és ők is egyre idősebbek. De a topjátékosok most is kulcsszereplők a csapataikban. Nagy kár Majo Hossa sérüléséért. Tomáš Tatar igen jónak mutatkozik, ő lehet a jövő csillaga. Remélem, Tomáš Jurčo is belelendül, Marek Hrivík is játszott már pár meccset. Támogatni kell ezeket a fiatalokat, de a Tipsport Ligában szereplőket is, lehetőséget adni nekik a válogatottban. Zdeno Cíger szövetségi kapitány már jelezte, hogy fiatal csapatot akar kialakítani, amiben segíteni kell őt, és nem akadályokat gördíteni elé. A mi generációnk húsz éven át nagy nyomás alatt játszott, nagyok voltak az elvárások velünk szemben, ezt nekik is szokniuk kell.

Vagyis a fiatalítást ön szerint már korábban el kellett volna kezdeni?

Zdeno nem fél ezt meglépni. Természetesen így is nagy lesz a média kritikája, ha véletlenül nem lesz nagy siker a vb-n. De szükséges a fiatalítás, valahol tapasztalatot kell szerezniük a fiúknak. Saját példámból azt is tudom, hogy az NHL-es jégkorongozóknak néha nagyon elegük van a szezon végén. Ha kiesnek a playoffból, végre fújhatnának egyet, ám aztán rögtön a válogatottal kell készülniük, de a nemzeti csapatért megteszik. Ha a válogatottban megfelelően fogják ötvözni a fiatalokat néhány idősebb játékossal, működhet a dolog.

Ön Nagytapolcsányból származik, ami csak 70 kilométerre van Érsekújvártól, ahol a helyi HC Mikron feljutott a Tipsport Ligába. Mit szól hozzá?

Nagyon szép eredmény számukra. Figyeltem az osztályozót, láttam, hogyan játszanak az érsekújváriak. A zöld-fehéreknél szerepel több olyan hokis is, akikkel korábban csapattársak voltunk, így nagyon örültem a sikerüknek. Bízom benne, hogy az élvonalban sem fognak alárendelt szerepet játszani, és kitűnő teljesítményt fognak nyújtani. Nagyon várom a bemutatkozásukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?