Szlovákia legyőzte Ausztriát, s a Világcsoportért küzdhet

<p>Pozsony. A szlovák teniszválogatott 4:1-re legyőzte Ausztriát a Davis-kupa I. csoportja Euro-afrikai zónájának II. fordulójában, így szeptemberben a Világcsoportba kerülésért játszhat. A találkozó már a szombati páros után eldőlt, Kližan és Mertiňák ötjátszmás drámában kerekedett felül Peyán és Thiemen.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Gombos Norbert győztes bemutatkozása (6:4, 3:6, 6:3, 6:4 Dominic Thiem ellen), valamint Lukáš Lacko ötszettes sikere (7:6, 4:6, 4:6, 6:2, 6:3 Andreas Haider-Maurer ellen) után a hazaiak 2:0-s előnnyel várhatták a párost. Itt egyértelműen az osztrákok voltak az esélyesek, hiszen Alexander Peya a páros-világranglistán a 3. helyen áll. Clemens Trimmel osztrák kapitány Peya mellé végül Thiemet nevezte, de Mečíř is változtatott az eredeti nevezésén, és Michal Mertiňák társa Lacko helyett a pénteken még pihenő (és a dél-amerikai tornák után akklimatizálódó) Martin Kližan lett.

Mečířnek végül ez a húzása is bejött, bár a harmadik játszma közepéig ez egyáltalán nem így tűnt. Ekkor az osztrák kettős már 2:0-ra vezetett, a harmadik szettben pedig 4:2 volt az előnyük. Mertiňák és Kližan azonban ezután belelendült, rövidítésben megnyerte a harmadik játszmát, s végül fordítani tudott. „Brutális meccs volt – nyilatkozta a 6:7, 3:6, 7:6, 6:4, 6:4-es győzelmet követően Martin Kližan. – Szerintem a legnagyobb különbség, ami a javunkra döntött, az adogatásfogadás volt. Amikor kezdtek bejönni a returnjeink, megjött az önbizalmunk. Én még mindig fáradt vagyok kicsit az időeltolódás miatt, de Merťo tartotta a frontot, amit köszönök neki.”

Miloš Mečíř, a szlovák együttes kapitánya elismerte, a harmadik szettben már ő sem bízott a fordulatban. „Ismét beigazolódott, hogy az utolsó labdáig játszani kell. Nagyon örülök, hogy már szombaton eldöntöttük a találkozó sorsát, vasárnap nehezebb dolgunk lett volna” – mondta a kapitány.

A szlovákok sikerüknek köszönhetően szeptemberben a Világcsoportba kerülésért játszhatnak, playoff-beli ellenfelüket a holnapi sorsoláson kapják meg.

A vasárnapi egyesek már csak formalitást jelentettek: Gombos Norbert szoros meccsen, 6:7, 5:7-re kikapott Haider-Maurertől, Lacko pedig három játszmában, 4:6, 6:3, 6:2-re legyőzte Gerald Melzert.

Igor Moška, a Szlovák Teniszszövetség főtitkára elégedetten értékelte az összecsapást: „Visszatért az együttesbe a csapatszellem. Olyan volt a hangulat, mint amikor még Dominik Hrbatý és Karol Kučera játszott a Davis-kupában. Ki kell emelnem Gombost, aki fantasztikusan debütált, s Lukáš Lacko is igazolta, hogy képes nehéz meccseket nyerni a Davis-kupában. A páros pedig igazi csemege volt a nézőknek, a harmadik játszmától kezdve világszínvonalú mérkőzést láthattak, Michal Mertiňák mellé fokozatosan felnőtt Martin Kližan is.” (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?