Szlovákia legázolta a finneket

Helsinki/Turku. Szenzációs győzelmet ért el a címvédő szlovák válogatott a világbajnokság középdöntőjének tegnapi mérkőzésén: nagyszerű játékkal 5:1-re legázolta a vendéglátó finn csapatot, és bejutott a negyeddöntőbe. A délutáni másik meccsen Kanada csak 2:2-es eredményt ért el Dánia ellen.

Támad a szlovák válogatott, Hlinka, Nagy és a többiekTASR/EPA-felvételSZLOVÁKIA–FINNORSZÁG 5:1 (1:1, 0:0, 4:0), gólütők: Kapuš (11.), Nagy (43.), Šatan (51., 58.), Hlinka (59.), illetve: Jokinen (4.). Játékvezető: Dutil (kanadai), 13 200 néző. Kiállítások 8:6, gól emberelőny-ből: 1:0, gól emberhátrányból: 1:0. Legjobb játékosok: Lašák, illetve Pirnes. SZLOVÁKIA: Lašák–Višňovský, Štrbák, Švehla, Lintner, Majeský, Suchý, Milo, Čierny–Pálffy, Štümpel, Zedník–Šatan, Kapuš, Bondra– Országh, Hlinka, Nagy–Radivojevič, Vaic, Sejna. FINNORSZÁG: Nurminen–Timonen, Niinimää, Nummelin, Berg, Lydman, Kiprusoff, Vaananen–Selänne, Koivu, Peltonen–Kallio, Jokinen, Mettinen–Eloranta, Pirnes, Rintanen–Pirjetä, Ylönen, Hagman.

Először játszott komplett négy formációval a világbajnokságon a szlovák együttes, s a meccs elején védekezésre kényszerült. Lašák kapus már a második percben sikerrel hárította Nummelin lövését, de később, amikor mindkét csapat csak négy mezőnyjátékossal küzdött, tehetetlennek bizonyult Jokinen pattintott löketével szemben. Utána rákapcsolt a címvédő, és emberelőnyös helyzetben Štümpel egyenlíthetett volna, később Šatan került gólhelyzetbe. Az első harmad közepén a finnek első támadósora meleg helyzeteket teremtett Lašák kapuja előtt, de gólt a szlovákok ütöttek: a csapatkapitány Šatan nagyszerűen indította Kapušt, aki erős lövéssel megszerezte első gólját a világbajnokságon. A második játékrészben egyértelműen a szlovákok domináltak, több lehetőségük is adódott a gólszerzésre. Később mindkét csapat inkább a védekezésre összpontosított, így nem született gól. Az utolsó harmad elején emberelőnyhöz jutottak a vendéglátók, de nem tudták azt kihasználni, és jött Nagy, megszerezte a vezetést. Utána óriási erővel támadtak az északiak, védő harmadába szorították a szlovákokat, ám Lašák és társai nem kis nehézségek árán hárították ellenfelük meg-megújuló támadásait. Kettős emberelőny során Šatan volt eredményes, majd amikor a finnek már hat mezőnyjátékossal igyekeztek módosítani az eredményt, ellenfelük kétszer is az üres kapuba juttatta a korongot.

VÉLEMÉNYEK, František Hossa, a szlovák válogatott trénere: „A fiúk nagy lelkesedésüknek köszönhetően megfordították a a meccs állását. Kiváló teljesítmény nyújtott Lašák kapus, a többiek pedig százszázalékosan betartották a taktikai utasításokat, fegyelmezetten korongoztak.”

Hannu Aravirta, a finn csapat edzője: „Idegesen kezdtünk, pontatlanul kombináltunk. Mindez a nagy igyekezetünknek tudható be, űzött-hajtott bennünket a lelátó népe. Az üres kapu kapott két gól némileg eltúlozza az eredményt, de meg kell mondanom, nagy erős volt az ellenfél.”

Róbert Švehla: „Sok helyzetük adódott a finneknek, de Lašák mindig a helyén volt. Úgy gondolom, hogy a meccs már a második gólunk után eldőlt, utána csak tartani igyekeztünk az eredményt.”

Ján Lašák, a szlovák csapat legjobbja: „Kitűnő eredményt értünk el, de ezt nem szabad túlbecsülni, mert az üres kapuba ütött két gólunk felnagyítja az eredményt.”

Richard Kapuš: „Nagyon igényes meccs volt, kiálltuk a próbát, bebizonyítva, hogy erős ellenfél ellen is tudunk játszani. Agresszívan hokizott mindkét csapat, de hát ilyen már napjaink jégkorongja.” (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?