Szlovák síugró nélkül

Pozsony. Nevezések és választások jegyében zajlott tegnap a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) XXI., több mint hatórás közgyűlése. A testület döntése értelmében az eddigi legnépesebb küldöttség (71 sportoló, valamint 54 vezető és szakember) képviseli az országot a február 8-án kezdődő téli olimpián.

Az egyéni számokban Bátory végezhet a legelőkelőbb helyenTASR-felvételr Salt Lake Citybe azért küld Szlovákia ilyen nagy csapatot, mert a jégkorong-válogatottnak selejtezőtornát kell játszania, s erre csak néhány kiválóságot engednek el az NHL-ből. Filc edző tehát kénytelen olyanoknak is lehetőséget adni, akik az esetleges továbbjutás esetén már nem jöhetnek számításba, addigra ugyanis

leáll az észak-amerikai profi bajnokság, s ő élni akar az ott játszók szerepeltetésével is. A nevezési listára tehát két csapatnyi név került. Hogy végül hányan lépnek jégre, az csak a XIX. téli játékok helyszínén dől el. František Chmelár, a testület elnöke a tanácskozás után elárulta: „ Két vágyunk van, hogy megszülessen az első szlovák érem a téli olimpián és hogy jégkorongozóink továbbjussanak a selejtezőből, majd a döntőben tisztességesen helytálljanak a világ legjobbjai ellen.”

Valójában csak olyan sportolók kerültek be az utazó csapatba, akik teljesítették a SOV nem teljesen egyértelmű nevezési követelményeit. A testület jóvoltából lesz szlovák négyesbob is az olimpián, viszont a virágkorát élő síugrásból ezúttal nem veszik ki a részüket gyengélkedő versenyzőink. A küldöttség vezetője Július Dubovský, a SOV alelnöke. A sportolók névsora – JÉGKORONG: Pavol Rybár (Slovan), Miroslav Lipovský (Žilina), Ján Lašák (Milwaukee), Rastislav Staňa (Richmond) – mind kapusok. Védők: Richard Lintner (MoDo), Ivan Majeský (Ilves Tampere), Dušan Milo (Zvolen), Richard Pavlikovský (HV 71), Ladislav Čierny (Č. Budějovice), Radoslav Hecl, Daniel Babka (mindkettő Slovan), Slavomír Vorobel (Košice), Ľubomír Višňovský (Los Angeles), Zdeno Chára (Ottawa), Radoslav Suchý (Phoenix), Róbert Švehla (Florida), Ľubomír Sekeráš (Minnesota), Jaroslav Obšut (Hershey), Peter Smrek. Csatárok: Róbert Petrovický (Ambri Piotta), Rastislav Pavlikovský (HV 71), Richard Šechný, Jaroslav Török (mindketten Zvolen), Peter Pucher (Znojmo), Róbert Tomík (Sparta Praha), Richard Kapuš (Slovan), Ján Pardavý (Djurgaarden), Radovan Somík (Zlín), Ľubomír Hurtaj (Slovan), Ľubomír Sabol (Košice), Peter Bondra (Washington), Pavol Demitra (St. Louis), Žigmund Pálffy (Los Angeles), Miroslav Šatan (Buffalo), Jozef Stümpel (Boston), Michal Handzuš, Ladislav Nagy (mindketten Phoenix), Marián Hossa, Ivan Čiernik (mindkettő Ottawa), Marián Gáborík (Minnesota), Richard Zedník (Montreal), Ľuboš Bartečko (Atlanta), Ronald Petrovický (Calgary), Vladimír Országh (Nasville). BOB: Milan Jagnešák, Róbert Kresťanko, Radovan Hýrešš, Branislav Prieložný, Marián Vanderka. BIATLON: Marek Matiaško, Martina Jašicová, Soňa Mihoková, Anna Murínová, Tatiana Kutlíková, Marcela Paukovčeková. MŰKORCSOLYA: Zuzana Babiaková, Jozef Beständig, Oľga Beständigová. GYORSKORCSOLYA: Matúš Užák. Sĺ: Ivan Bátory, Martin Bajčičák, Jaroslava Bukvajová (sífutás), Michal Pšenko (északi összetett), Michal Rajčan, Ivan Heimschild, Veronika Zuzulová (alpesi sí), Jana Šeďová (hódeszka). SZÁNKÓ: Jaroslav Slávik, Ľubomír Mick, ifj. Walter Marx, Veronika Sabolová.

Közzétették a legjobb érmes és pontozó szlovák versenyzőknek járó pénzjutalmakat is. A SOV alapvetően annyit ígér, mint a sydneyi olimpia idején, tehát az egyéni győzelemért két millió korona, az ezüstéremért ennek a fele, a bronzért pedig hatszázezer jár. Csapatgyőzelem esetén fejenként hatszázezer koronát fizetnek.

Testületi döntés született arról, hogy a december 31-én NOB-tagságától megváló Vladimír Černušák helyett ki jelöl a SOV a nemzetközi ötkarikás vezérkarba. Hárman vállalták a megmérettetést. Végül Martin Benko az 57 szavazatból 36-ot, Mária Mračnová 20-at és Jozef Golonka egyet szerzett, így eldőlt, hogy a legközelebbi kínálkozó alkalommal a SOV főtitkára pályázhatja meg a NOB-tagságot. Új tagokat is választottak: a végrehajtó bizottságba Vladimír Černušák helyére Jozef Bazálik került, a SOV tagja lett Lokšáné Rácz Katalin is.

Január 28-án a pozsonyi várban lesz a téli olimpiára induló szlovák sportolók hivatalos eskütétele. A Salt Lake City-i megnyitón jégkorongozó (várhatóan Róbert Petrovický) viszi a szlovák zászlót. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?