Szlovák fiaskók, hat pont helyett csak egy

<p>Hat pont helyett csak egyet szerzett a szlovák jégkorong-válogatott a lettek, illetve az osztrákok ellen a svéd–finn közös rendezésű világbajnokság helsinki csoportjában. Vladimír Vůjtek együttese ezzel nagyon megnehezítette a saját dolgát, vasárnap este (19.15) a címvédő oroszok várnak az együttesre.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hihetetlen, de igaz, a szlovák jégkorong-válogatott a vb-k történetében még soha nem győzte le a letteket. Ez a statisztikai adat csütörtökön este sem változott meg, az addig még pontot sem szerző lett válogatott a csapatkapitány Darzins vezérletével 5:3-ra legyőzte a tavalyi ezüstérmest. A mesterhármast elérő Darzins profi pályafutása a 2007/2008-as szezonban a cseh Třinecben indult, ahol kilenc szlovák csapattársa volt.

A szlovákokat sokkolta a váratlan vereség. „A meccs elejétől fogva csak futottunk az eredmény után, mert nagyon hamar hátrányba kerültünk. Nem is igazán tudtunk visszazökkenni a meccsbe. A vereségünk fő oka, hogy rosszul védekeztünk” – nyilatkozta a mérkőzés után Vladimír Vůjtek szövetségi kapitány.

Alig tizenhét órával a lettek elleni fiaskó után újabb meccs várt Šatanékra, ezúttal az osztrákok ellen. A papírforma ezen a meccsen is szlovák győzelmet jósolt, de ez sem jött be. Hiába vezettek a szlovákok 1:0-ra Surový találatával, ezután az osztrák kapus, Bernhard Starkbaum parádéja következett. Unterluggauer egyenlített, a szlovákok pedig egyre görcsösebben játszottak, akcióikból hiányoztak a meglepő húzások, így végül a rávezetéseknek kellett dönteniük. Bližňák, Záborský és Šatan nem tudta gólra váltani kísérletét, Thomas Vanek viszont igen, így az osztrákok nyerték a meccset 2:1-re.

Vanek egyébként cseh apa és komáromi édesanya gyermekeként látta meg a napvilágot Ausztriában, és az U18-as szlovák válogatottal is edzőtáborozott egyszer. „Nehéz volt eldönteni, melyik országot válasszam” – nyilatkozta a szlovák sportnapilapnak Vanek.

A tegnapi mérkőzés után bizonyára úgy érzi, jól döntött. A szlovákok az újabb vereséggel nehéz helyzetbe kerültek, Vladimír Vůjtek azonban az egy pontot is értékeli: „Egész jól kezdtük a találkozót, vezettünk, és a második harmadban is nagy fölényben játszottunk, a második és harmadik gólunkat is megszerezhettük volna, de az osztrák kapus kifogott rajtunk. A harmadik harmadban már nem akartunk kockáztatni, és az egy pont megszerzésére törekedtünk, aminek óriási értéke lehet a számunkra.”

A szlovákok vasárnap este az oroszokkal játszanak, tavaly ugyanebben a csarnokban vb-döntőt vívtak egymás ellen. Akkor az oroszok 6:2-re győztek. A vb-t a szbornaja három sima győzelemmel kezdte (a lettek, a németek és az amerikaiak ellen), azután viszont meglepetésre kikapott a franciáktól. A szlovákok az oroszok ellen eddigi 25 meccsükből nyolcat nyertek meg, ötször döntetleneztek, 12-szer pedig kikaptak. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?