Szili kétszer villant

A szlovák válogatott csapatkapitánya, Miroslav Karhan közvetlenül a zsolnai meccs után azt nyilatkozta a tévének, hogy szerencsés döntetlent értek el, Ladislav Jurkemik edző az osztrák játékvezetőre panaszkodott. Egyesek azt mondták, jó iramú, nívós barátságos összecsapás volt, mások az ellenkezőjét állítják.

Németh Szilárd (balról) pazar gólokat szerzett a zsolnai válogatott találkozónČTK-felvéteMilyen volt hát a főpróba a törökök (június 7., Pozsony) és az angolok (június 11., Middlesbrough) elleni Európa-bajnoki selejtezőkre?

Felemás. Kétszer vezettek a hellének, kétszer egyenlítettek a hazaiak, ha azonban Baszinasz az utolsó másodpercekben belövi a tizenegyest (a kapufát találta el), már nem lett volna idő egalizálni az eredményt. És a vereség után a meglopott hitű nézők, újságírók, szakemberek ismét nekiálltak volna kóstolgatni a csapatot. De így? Hát mit mondjunk? A pozitívumok mellett is akadt kivetnivaló a játékában.

Örvendetes, hogy kétszeri hátrány után sem csüggedt az együttes, hogy néhány gyors kényszerítőzés sel meglepte ellenfelét, és ami a legörvendetesebb, hogy a pályán volt Németh Szili Szilárd, a mindenkori szlovák válogatott legeredményesebb gólvágója. Ahogy Karhan átadása után megjátszotta a labdát az első gól előtt, az nem volt mindennapi: könnyedén, ésszel, ahogy a korábbi években szokta, „elküldte gyufáért” a rátámadó két védőt és esernyőt adva a kapusnak egyenlített. Aztán már csapatkapitányi karszalaggal (Karhant lecserélték) kimérten átvette Kisel labdáját és kapásból „bemérten” a bal sarokba helyezte. Akadtak még lehetőségei a vendéglátóknak, de hát nem mindenki Szilárd, mondjuk Janočko és Vittek. Egyébként a csatárjáték és az összjáték döcögött a döcögős pályán, gyenge volt az iram, kevés a folyamatos akció, a csapat tulajdonképpen az egész meccs folyamán csak kereste a megfelelő ritmust. Játékosságban jobbak voltak a görögök, s ha egy kicsit erélyesebbek, küzdőképesebbek, akkor a sokkal többre vihették volna, mert a hazai csapat éppen ezekkel a tulajdonságokkal és gyakori szabálytalanságokkal (30:10 volt az arány) állta útját offenzív kezdeményezésüknek. Bosszankodott is a bíró miatt Jurkemik edző, de tudomásul kell vennie, a nemzetközi porondon büntetik a tisztátalan játékot, ott meg tudják különböztetni a keménységet a tisztátalanságtól. A szlovák védőknek gondot okozott a görögök gyorsasága, technikája, lendületes összjátéka, ezért folyamodtak faultokhoz, s ez nem kerülte el Messner játékvezető figyelmét. A 11-esek sem voltak annyira vitathatóak, ahogy azt a Jurkemik hangoztatja.

Hogy összességében milyen volt a mérkőzés? Gyenge közepes színvonalú és iramú. A szlovák csatárok közül senki sem tudott felnőni Németh Szilárdhoz, a mezőnyben csak Janočko és Karhan jeleskedtek, a többiek szürkén mozogtak. A nem éppen fürgeségéről híres védelem ilyen összetételben nehezen állná meg a helyét a törökök és főleg az angolok ellen. A vendégek érettebb csapat benyomását keltették, egyénileg képzettek, gyorsak, a rossz talajú pályán is vezettek néhány góllal kecsegtető akciót, és bizony akadtak kijátszott helyzeteik. Hozzájuk hasonlóak a törökök is. Csak némileg jobbak. Más összetételű csapat és jobb játék kell ahhoz, hogy a szlovák válogatott sikeres legyen a június 7-i Európa-bajnoki selejtezőn.

SZLOVÁKIA–GÖRÖGORSZÁG 2:2 (1:1)

Góllövők: Németh Szilárd (13., 87.), ill. Tszartasz (13., 11-esből), Hutosz (77.). Játékvezető: Messner (osztrák), 2863 néző. SZLOVÁKIA: König (46. Rzeszoto)–Hanek, Petráš, Hlinka (46. Zabavník), Klimpl (46. Debnár)–Janočko (83. Reiter), Karhan (71. Mintál), B. Labant, Michalík (38. Kisel)–Németh Szilárd, Benčík (46. Vittek). GÖRÖGORSZÁG: Nikopolidisz–Antzasz, Dellasz, Fisszasz (46. Baszinasz), Karagunisz (66. Georgiadisz), Venetidisz–Vrizasz, Tszartasz (46. Kafesz), Hariszteasz (66. Hutosz).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?