Alapvető fogászati eszközök

fogászat

A fogfelületek előkészítéséhez és formázásához használt eszközök, mint például a különböző fúrók és csiszolók, alapvetőek a fogászati szakrendeléseken és nélkülözhetetlenek abban, hogy precíz és hatékony legyen a beavatkozás.

Általános eszközök

A fogászati beavatkozások során gyakran használnak a szakorvosok a fogaszatiaruhaz.hu-n is kapható fúrót, csiszolót, polírozót vagy koronafelvágót. Ezek általános eszközöknek számítanak a szakterületen. Ahhoz azonban, hogy a legmegfelelőbbet válasszák az orvosok, széles kínálatnak kell rendelkezésre állnia. Ehhez tud segítséget nyújtani az említett webáruház, ahol összegyűjtötték a legbővebb termékkört.

 

Fogászati fúrók

A fúrók a fogak fúrására és formázására használt eszközök, melyekből igen sokféle típus létezik. Ezek segítségével távolítják el a szuvas részeket, előkészítik velük a fogat a töméshez és a különböző restaurációs munkálatokhoz. 

Csoportosíthatjuk őket a sebességük alapján, ez esetben beszélhetünk nagy sebességű és alacsony sebességű fúrókról. A fúrófej anyaga szerint megkülönböztethetünk gyémánt- és karbidfúrót. 

A gyémántfúrók nagy keménységű anyagok megmunkálása során jelentenek ideális választást, míg a karbidfúrók a tartósságuk és hatékonyságuk miatt emelkednek ki. 

 

Csiszolók, polírozók, koronafelvágók

A csiszolók teszik lehetővé a fogfelület finomabb megmunkálását, melynek nagy szerepe van az optimális illeszkedésben és az esztétikában. A különböző szemcseméretű csiszolófejek más és más feladat ellátására alkalmasak. A durvább szemcséjű fejekkel a nagyobb mennyiségű anyag eltávolítására van lehetőség rövid idő alatt. A finomabb szemcseméret pedig a sima felületek kialakítására alkalmas. A különböző formák és méretek azért lettek kifejlesztve, hogy a legszélesebb körben minden igénynek megfeleljenek. 

A polírozás a fogászati kezelések nagyon fontos része. Segítségével a fogak felülete sima és fényes lesz, mivel eltávolítják az apró karcolásokat, egyenetlenségeket. Elsősorban esztétikai szerepe van, mely meghatározó lesz a páciens kényelme szempontjából. 

A polírozók anyaga lehet filc vagy szilikon, de még számos más anyagból készült polírozó is elérhető a piacon. Használatuk polírozópasztával lehetséges, amiből szintén széles a kínálat. A kívánt hatás eléréséhez a szakorvos a megfelelő pasztát fogja választani. 

Ezek az eszközök lehetővé teszik a korona sérülésmentes eltávolítását. Az eltérő méretek és formák révén mindenféle korona esetén alkalmazhatóak.

 

Újdonságok a fogászati eszközök terén

A technológia fejlődésével egy sor olyan újítás jelent meg a fogászati eszközök között, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az orvos precízebb és hatékonyabb munkavégzését támogassák vagy fokozzák a páciens kényelmét. Erről sokat olvashatunk manapság a hírekben is.

Ezzel megkönnyítik a kezelések gyors és pontos elvégzését amellett, hogy hatékonyságukat és kíméletességüket növelik, valamint hozzájárulnak a betegek nagyobb komfortérzetéhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?