Svájc ellen sokkal több kell

<p>Sérüléshullám a svájciaknál, győzelmi kényszer a magyaroknál a ma esti (20.45) vb-selejtező előtt.</p>

A Feröer elleni 0:0-val bajba sodorta magát a magyar labdarúgó-válogatott a vb-selejtezősorozatban; a Svájc elleni hazai selejtezőn várhatóan nem lesz elég a papírformának tűnő iksz.

Akad olyan internetes elemzőoldal (We Global Football), amely szerint a Feröer-szigetek elleni 0:0 után a magyar válogatott vb-kvalifikációs esélyei tíz százalékkal csökkentek. Nincs mit szépíteni ezen: alighanem így van, alighogy elkezdődött a sorozat, a riválisokhoz képest szinte biztosan „mínusszal” indulunk azzal, hogy Tórshavnban hagytunk két pontot. A helyzet még nehezebbé válhat ma este, amennyiben nem tudunk győzni a svájciak elleni budapesti selejtezőn – különös tekintettel arra, hogy Svájc a nyitányon legyőzte az Eb-címvédő Portugáliát.

„A játékosok sokat voltak meccsben, javult a fizikai állapotuk, jobb formában vannak, mint Feröer ellen” – vezette fel a svájciak elleni mérkőzést Bernd Storck szövetségi kapitány, és vele is egyetértünk: annál a magyar válogatott játékosai csak jobb formában lehetnek, mint amit a messzi északon láttunk tőlük. Mindenki arról beszél, hogy a magyar válogatott eredményessége a csapat játékosainak fizikai állapotától függ. Ha ebben van javulás, az eredményben is van javulás.

Ugyanakkor ott lesz a pályán az ellenfél is, az utóbbi évtizedben masszívan fejlődő svájci együttes, amely az Európa-bajnokságon (Magyarországhoz hasonlóan) a legjobb tizenhat között búcsúzott a lengyelek elleni tizenegyespárbajt követően. A statisztikák és a józan ész döntetlent sugall ma estére, ez azonban egyik csapatnak sem lenne jó: Magyarország nem engedhet meg magának hazai pontvesztést a rivális ellen, Svájc pedig a portugálok legyőzése után egyértelműen a biztos továbbjutást jelentő első helyre tör.

Valamelyest könnyítheti a magyar válogatott dolgát, hogy több svájci kulcsember sem léphet pályára az Üllői úton. Az Arsenalban játszó Granit Xhaka eltiltás, Johan Djorou, Fabian Frei, Luca Zuffi és Francois Moubandje pedig sérülés miatt. Maradt azonban így is jónéhány komoly focista az ellenfélnél, Stephan Lichtsteiner (Juventus) és Valon Behrami (Watford) mellett két futballistáról ráadásul közvetlen információkkal is rendelkezhetünk: Valentin Stockerről (Hertha) Dárdai Pál, Blerim Dzemailiről (Bologna) Nagy Ádám „jelenthet” a szövetségi kapitánynak.

Ami a magyar válogatottat illeti, sérülés miatt két csatár (Böde Dániel és Priskin Tamás) nem futballozhat, pályára léphet viszont akár két játékos is az NB I-es listavezető Vasasból (Korcsmár Zsolt, Vida Máté), s debütálhat a diósgyőri Bognár István. A hazai bajnokságban szereplő játékosok az NB I-es szünet miatt már több mint egy hete együtt készülnek, az idegenlégiósok csak vasárnap csatlakoztak a kerethez – ez azonban a svájciaknál sem volt másképpen a hétvégi bajnoki fordulók miatt.

„Az Eb-n nyújtott teljesítménynél is jobbra lesz szükségünk ahhoz, hogy legyőzzük Svájcot” – mutatta meg ismét realitásérzékét Gera Zoltán, aki ezzel magasra is tette a lécet a csapat előtt. A győzelem jelen pillanatban bravúrnak számítana, de a továbbjutási esélyeket csak ez növelné. Egy iksz esetén várhatóan még a ennél is nagyobb bravúrokra volna szükség a későbbiekben (például idegenben legyőzni Svájcot), a vereségre pedig jobb nem is gondolni.

A cikk a focitipp.hu oldalon is megjelent. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?