Sűrű Eb-selejtezős hét vár a szlovák női kéziválogatottra

Szlovakkezisajto240226

A Szlovák Kézilabda-szövetség (SZH) hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a női válogatott Eb-selejtezős programját, valamint szó esett arról, hogy Izrael és Ukrajna mérkőzéseit is Vágsellyén rendezik majd.

A szlovák válogatott szerdán Izrael ellen lép pályára, majd csütörtökön Németországot fogadja. Mindkét találkozóra Vágsellyén kerül sor 18 órai kezdettel, ezt követően pedig vasárnap Düsseldorfban a németek vendégeként játszanak Bízik Rékáék. A szövetség főtitkára, Ivan Sabovik elmondta, hogy az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF) kapták a kérést, hogy a háborús helyzetre való tekintettel rendezzék meg az izraeli és az ukrán válogatott mérkőzéseit is. Az első két fordulóban Izrael nem is lépett pályára, így 2022 novembere után szerdán játszanak újra tétmeccset, majd csütörtökön és szombaton is Ukrajnával mérkőznek. Utóbbi ország válogatottja a háborús helyzet miatt szintén albérletbe kényszerül, így mindkét találkozóra a vágsellyei sportcsarnokban kerül sor. Ennek kapcsán Sabovik hozzátette, hogy az említett országok politikai helyzete miatt fokozottan figyelnek majd a biztonsági előírások betartására, a játékosok védelmére, de ebből terveik szerint a szurkolók semmit nem fognak észrevenni.

„Ez egy speciális hét a számunkra, hiszen néhány hónappal ezelőtt kellett volna Izrael ellen játszanunk, most pedig nem is számítottunk erre a találkozóra. Így három meccsünk lesz a héten, különböző képességű ellenfelek ellen. Németország világviszonylatban is a legjobb csapatok közé tartozik, az izraeliekről pedig nem sokat tudunk. Nagyon nehéz feltérképezni őket, hiszen hosszú ideje nem játszottak és most új edzőjük is van. Ennek ellenére győzni szeretnénk ellenük. A héten megpróbáljuk megtalálni azokat a rendszereket, amelyekben eredményesek lehetünk. Több problémánk is van, hiszen sok játékosunk sérült, így új kézilabdázóknak is lehetőséget adunk ezeken a fontos mérkőzéseken. Mindent meg fogunk tenni, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet szerdán és a németek elleni meccseken is – kezdte a sajtótájékoztatót a szlovákok szövetségi kapitánya, Jorge Duenas, akit az első alkalommal behívott ímelyi Pastorek Edináról is kérdeztünk. – Van néhány új játékos a keretben, Edina az egyik közülük, aki nagyon jó formában játszott a Šaľa színeiben. A mostani összetartás alatt segíthet majd nekünk. Már az előző alkalmak során is behívtunk fiatal játékosokat, akik számára ezek a mérkőzések is hasznos tapasztalatként szolgálhatnak és segíthetik a fejlődésüket, hogy idővel stabil tagjai legyenek a válogatottnak” – válaszolta kérdésünkre a spanyol szakember, aki elmondta, a Budaörsön szereplő Hudák Emmára is számítottak volna, de ő úgy döntött, hogy nem csatlakozik a nemzeti csapathoz.

Így is lesz azonban bőven szlovákiai magyar az Eb-selejtezőkön, hiszen az említett Pastorek mellett klubtársára, Oláh Bellára, a Dunaszerdahelyről behívott Bízik Rékára, Demeter Orsolyára és Pénzes Mónikára, a Mosonmagyaróváron sérülése után egyre jobb formát mutató Lancz Barborára és az egri NB I/B-s csapatban szereplő Zsákovics Sárára is számít Duenas.

A játékosok részéről hétfőn Karin Bujnochová válaszolt az újságírók kérdéseire. „Valóban nem tudunk sokat az izraeli csapatról, de úgy gondolom, ellenük be kell gyűjtenünk a pontokat. A német válogatott ellen megpróbálunk minél jobb eredmény elérni, akár meglepetést is okozni. Ők a világ legjobbjai között vannak, de jó játékot akarunk nyújtani, amellyel a szurkolók elégedettek lehetnek. Megterhelő lesz rövid idő alatt háromszor pályára lépni, de remélem, hogy az Izrael elleni találkozón lehetőséget kaphat majd minden játékos, így a cseréknek köszönhetően frissek maradunk a csütörtöki összecsapásra is. Nekünk azonban a körülbelül egy hónap múlva esedékes ukránok elleni hazai selejtező lesz a legfontosabb” – válaszolta a lengyel Zaglebie Lubin jobbátlövője, utalva az április első hetében esedékes selejtezőre, amelyen minden bizonnyal a szlovák és az ukrán válogatott egymás ellen dönt majd a csoport második, biztos kijutást érő helyéről. A 2024-es magyar–osztrák–svájci rendezésű Európa-bajnokságra a selejtezőcsoportok legjobb harmadik helyezettjei közül további négyen is kijutnak.

Eb-selejtezők

A szlovák női kézilabda-válogatott kerete

Kapusok: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin), Oláh Bella, Soňa Furgaláková (mindkettő HK Slovan Duslo Šaľa)

Beállók: Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Zagreb), Diana Michálková (UHC Stockerau), Demeter Virág Orsolya (HC DAC)

Szélsők: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Bízik Réka, Pénzes Mónika (mindkettő HC DAC), Katarína Pócsíková, Lenka Ratvajská (mindkettő HK Slovan Duslo Šaľa)

Átlövők, irányítók: Karin Bujnochová, Simona Szarková (mindkettő MKS Zaglebie Lubin), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE), Zsákovics Sára Erika (Eszterházy SC), Natália Némethová (Házená Kynžvart), Erika Rajnohová (HC DAC), Pastorek Edina, Petra Varjassiová (mindkettő HK Slovan Duslo Šaľa)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?