Stéphanie Frappart az első, de biztos nem az utolsó

Stéphanie Frappart

A női játékvezető kiválóan bíráskodott az Európai Szuperkupa döntőjében.

Első ízben volt női játékvezetője egy férfi nemzetközi kupadöntőnek Stéphanie Frappart személyében az augusztus 14-én lejátszott Liverpool–Chelsea mérkőzésen Isztambulban. Újabb mérföldkőhöz érkezett tehát a női játékvezetés története, és persze vele együtt a francia hölgy pályafutása is. Nézzük, milyen állomásokon keresztül jutott el a labdarúgás és Stéphanie Frappart oda, hogy egy ilyen nagy jelentőségű mérkőzésen egy női játékvezető tartson rendet a férfiak között!
A krónikák már a 19. század végén is beszámoltak női klubokról, az észak-londoni Crouch Enden egy női labdarúgó-mérkőzésen például tízezres nézőseregről is van feljegyzés. Preston városa volt akkoriban a női labdarúgás fellegvára, itt alakult meg 1894-ben a híres Dick Kerr’s Ladies egyesület, mely a szerepléseivel rengeteg jótékonysági adományt gyűjtött a rászorulók számára. 

A nők és a futball

Az 1920-as Boxing Day-en például 53 ezer néző előtt léptek pályára a Goodison Parkban a St Helen’s Ladies ellen, és a korabeli hírek szerint még több ezren rekedtek a stadionon kívül is. Később az FA (az Angol Labdarúgó-szövetség) kitiltotta a női labdarúgást a klubok pályáiról azzal a nem túl cizellált indoklással, hogy „A futball nem nőknek való!”. Az 1960-as évek végére azonban újra utat törtek maguknak a hölgyek a fociban. Angliában 1969-ben megalakult a női szövetség, a The Woman’s FA (WFA) és három éven belül már rendeztek FA-kupát a hölgyeknek is, valamint nemzeti válogatott is szerveződött számukra. 1983-ban már az FA is meghívta tagjai közé a nőket, majd tíz év múlva létrehozta a női tanácsot, hogy megszervezzék a hölgyek bajnoki rendszerét is, mely három osztállyal indult el. 1997-ben pedig az amatőr státuszból a professzionalizmus felé indította el a szövetség a női labdarúgást is. Arról, hogy ki lehetett az első női játékvezető, nem sok adat maradt fenn, hiszen nem hivatalosan már a kezdetekkor előfordulhattak hölgy bírók. 

Ami biztosnak tűnik, hogy az első hölgy, aki férfiaknak vezetett profi mérkőzést Angliában, Amy Elizabeth Fearn volt, aki folyamatosan lépegetett előre a ranglétrán, míg 2010-ben bemutatkozott a Championshipben, ugyanis tartalék játékvezetőként beugrott Tony Bates helyére egy Coventry City–Nottingham Forest mérkőzésen, majd 2013-ban már FA-kupameccset is vezetett. A nemzetközi színtéren már a 2000-es években is találkozhattunk hölgy bíróval, hiszen a svájci Nicole Petignat három UEFA-kupa-mérkőzésen is szerephez jutott. A Bundesligában Bibiana Steinhaus két éve fújja a sípot, míg a Ligue 1-ban idén debütált először női játékvezető Stéphanie Frappart személyében. Itt eddig a gyengébbik nemet csak Nelly Viennot képviselte, aki 1996 és 2004 között partjelzőként tevékenykedett. A magyar NB1-ben is találkozhattunk már hölgyekkel a sípmesterek között, hiszen 2011-ben Kulcsár Katalin dirigált a Siófok–Honvéd összecsapáson. (Sőt, 2016-ban az IFFHS a világ legjobb női bírójának választotta Kulcsárt.) 

Az idei év abban a tekintetben is áttörést jelentett ezen a téren, hogy a tunéziai Premier League-ben bemutatkozott Desarif El Kantaoui, ezzel pedig már az arab világban is szóhoz jutott női játékvezető a legmagasabb szinten. De vannak máig ellenpéldák is: a tavalyi év során csak azért törölték a Bayern München és az Augsburg bajnoki összecsapását az iráni állami televízió adásáról, mert a mérkőzést egy nő, Bibiana Steinhaus vezette.

Frappart több fronton is utat tör 

Mielőtt kitérnénk Stéphanie Frappart meredeken felfelé ívelő pályafutására, mindenképpen meg kell említenünk, hogy a Liverpool–Chelsea döntőn a két partjelző is a hölgyeket képviselte: az olasz Manuela Nicolosi és az ír Michelle O’Neill is hasonlóan kiváló teljesítménnyel rukkolt elő, mint a francia játékvezető. Arról már esett szó, hogy Frappart idén már a francia élvonal játékvezetői keretébe is bekerült, de az idei év még további elismeréseket is tartogatott számára, hiszen a női világbajnokság döntőjében is Frappart fújta a sípot. 

A 35 éves játékvezető egyébként már 18 évesen abbahagyta a futballt azért, mert jobban érdekelte őt a szabályok tanulmányozása és betartatása, így inkább átállt a másik oldalra. Tíz évvel később már a férfiak harmadik osztályában fújta a sípot, majd 2014-ben első hölgyként a francia másodosztályban is bíráskodott. Azóta közel 80 mérkőzést vezetett a Ligue 2-ban. 2009 óta tagja a FIFA nemzetközi játékvezetői keretének, a 2017-es női Európa-bajnokságon már elődöntőt vezetett, majd idén már bemutatkozott a francia élvonalban is, áprilisban ugyanis az SC Amiens és az RC Strasbourg találkozóján ő fújta a sípot. 

Nincs kivételezés, nincs megkülönböztetés

Bár a női játékvezetők számára mások a fizikai követelmények, Stéphanie Frappart nem gondolja úgy, hogy rá más szabályok vonatkoznának: „Ugyanazokat a teszteket teljesítem, mint a férfi kollégák. Azért, mert egy nő vezeti a meccset, a játékosok sem fognak lassabban futni.” Sokszor a játékosok meg is feledkeznek róla, hogy Frappart hölgy és “Monsieur l’Arbitre”-ként, azaz „bíró úr”-ként szólítják meg. 

A játékvezetőnő szerint ez is jelzi, hogy egyre inkább elmosódnak a határok a férfi és a női bírók között. Bár Frappart szerint a játékosok és a stábok részéről nagyobb tiszteletet kap, mint férfi kollégái, azért a nézőtérről sokszor érkeznek szexista beszólások. De ezek sem azért zavarják, mert túl sokat foglalkozna a bekiabálásokkal, sokkal inkább amiatt aggódik, hogy esetleg a szülei is meghallják a megjegyzéseket a nézőtéren. 

2015-ben azonban egy vezetőedzővel is volt összetűzése Frappart-nak, ugyanis a Valenciennes szakvezetője, David Le Frapper nemi alapon vádaskodva kért rajta számon egy büntetőt: „A bíró nem látta tizenegyesnek az esetet, talán korcsolyázott épp. Mindig bonyolítja a helyzetet, ha egy nő jön a férfiak közé ténykedni.” Később Le Frapper – átgondolva a helyzetet – már személyesen szeretett volna bocsánatot kérni Frappart-tól, ám a források szerint a sértett elutasította az edző hívását. Szerencsére napjainkban egyre több kiváló női játékvezető nevelődik ki, így egyre inkább meghonosodik az a nézet, hogy mindegy, hogy milyen nemű játékvezető vezeti a meccset, hiszen a futballpályán mindenki egyenlő – és csak a teljesítmény számít.

Érdekes

Szuperkupa: elismerő vélemények Stéphanie Frappartról

Joe Cole (a Chelsea és az angol válogatott korábbi játékosa)

„Szerintem nagyszerűen bíráskodott! Briliánsan tette a dolgát, pedig nem volt könnyű mérkőzés. Kiválóan engedte a folyamatos játékot, és a fontos döntései is mind-mind helyesek voltak. Fantasztikusan kezelte a helyzetet.”

Glenn Hoddle (az angol válogatott korábbi játékosa és szövetségi kapitánya)

„A hosszabbítás sem okozott számára gondot. Az iram sokkal nagyobb a férfiaknál, de ő tartotta velük a lépést, és kiváló munkát végzett.”

Joscha Weber (a Deutsche Welle újságírója)

„A férfiak játéka csak az olyan rendíthetetlen nyugalmú és higgadt játékvezetőkből tud profitálni, mint amilyen Frappart. Így talán az utolsó nagy tabu is ledőlni látszik, és nemsokára a jelentős férfi klubcsapatok vagy válogatottak élén is megjelennek a nők.”

Simon Stone (a BBC újságírója)

„Briliánsan fújt ma este. Nem akadékoskodott, világos és egyértelmű döntéseket hozott. A kétes helyzeteket is mind kiválóan ítélte meg.”

Pierre Bouby (az US Orléans volt középpályása)

„Bár a hangja olyan, mint egy tinié, már a kisugárzása is tiszteletet ébreszt. Sosem láttam, hogy kijött volna a sodrából, mindig diplomatikus és nyugodt volt, különleges karizmával. Játszi könnyedséggel tartotta kézben a dolgokat.”

Jürgen Klopp (a Liverpool menedzsere)

„Beszéltem a játékvezetői csapattal a lefújást követően, és bár az ellenünk megítélt büntető miatt nem voltam boldog, azt mondtam nekik, hogy ha a csapatom is olyan szintű teljesítményt nyújtott volna, mint ők, a játékvezetők, akkor 6–0-ra nyerünk. Óriási nyomás volt rajtuk, de remekül helytálltak egy történelmi pillanatban is. Minden tiszteletem és elismerésem az övék.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?