Spában is Ricciardo győzött, Hamilton nullázott

<p>Daniel Ricciardo győzelmével zárult az 59. Forma–1-es Belga Nagydíj. A dobogó második fokára Nico Rosberg állhatott fel, a harmadik pozícióban Valtteri Bottast intették le. Lewis Hamilton bal hátsó defekt miatt nullázott.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzés előtt fél órával hatalmas mennyiségű eső zúdult a pályára, ami a kvalifikáció elején alábbhagyott, ennek köszönhetően folyamatosan javultak a körülmények. A Q3-ban végül a mercedeses Nico Rosberg futotta a leggyorsabb kört, két tizedmásodperccel előzte meg márkatársát, Lewis Hamiltont. A harmadik rajtkockából Sebastian Vettel vághatott neki a 44 körös futamnak.

A rajtot remekül kapta el Lewis Hamilton, aki még az első kanyar előtt megelőzte csapattársát, Nico Rosberget. Hasonlóan jól rajtolt Sebastian Vettel, aki szintén megelőzte a Mercedes német pilótáját. Az Eau Rouge kanyar utáni hosszú egyenesben már Hamiltont támadta, de elmérte a féktávot, így visszaesett. A második körben Rosberg ugyanitt támadta csapattársát az első helyért, azonban összeértek. Hamilton bal hátsója defektet kapott, Rosberg első vezetőszárnyának oldallapja letört. A Catherham újonca, André Lotterer futama technikai hiba miatt két teljesített kör után véget ért.

A 9. körben Rosberg és Räikkönen is kereket cserélt. Előbbi új vezetőszárnyat is kapott. Egy körrel később Rosberg rádiójának antennájára akadt valami, valószínűleg egy gumifoszlány, ami zavarhatta a vezetésben. Megpróbálta ugyan eltávolítani, de nem sikerült neki. Alonso öt másodperces büntetést kapott, amiért csapata a rajtrácson a felvezető kör előtt nem vette figyelembe a 15 másodperces jelzést. A 17. körben a sikán előtt óriásit fékezett, a harmadik helyen autózó Vettelt próbálta megelőzni, ezzel magára húzta Bottast, aki az Eau Rouge után meg is előzte. Ricciardo megnyugtató előnnyel vezetett.

Féltávnál Ricciardo haladt az élen, őt Räikkönen követte, a harmadik helyen Vettel autózott nyomában Bottasszal, majd Magnussen, Alonso, Button, Rosberg, Perez és Kvjat haladtak pontszerző helyen.

Tíz körrel a futam leintése előtt Ricciardo magabiztosan haladt újabb győzelme felé, előnye három és fél másodperc volt a második Rosberggel szemben. Mögöttük Räikkönen, Bottas, Vettel, Alonso, Button, Pérez és Kvjat volt a további sorrend. A 35. körben Romain Grosjean számára befejeződött a verseny. Alonso a 37. körben keményen támadta Magnussent, de a dán sem hagyta magát, ugyanolyan keménységgel visszaverte a spanyol próbálkozását, ami a Ferrari-pilótának kevésbé tetszett. Hamilton folyamatosan rádiózott csapatával, hogy kiállhasson, hogy óvja a motorját, azonban a boxból csak öt körrel a leintés előtt kapott engedélyt.

Két körrel a futam vége előtt óriási csata alakult ki az ötödik pozícióért. Magnussen, Alonso, Vettel és Button vívott nagy harcot, amely a leintésig húzódott.

A Belga Nagydíjat Daniel Ricciardo nyerte, aki sorozatban második, pályafutása harmadik elsőségét ünnepelhette, a második helyen Rosberget intették le, a harmadik pozícióban Bottas zárt. Pontszerzőként ért célba még: Räikkönen, Vettel, Alonso, Magnussen, Button, Pérez és Kvjat. Rosberget a Hamiltonnal való ütközés miatt kifütyülték a dobogón.

A dobogón Ricciardo így értékelte a futamot: „A futam más volt, mint korábban, hiszen másképp kell vezetned, amikor a verseny nagy részében te vagy legelöl. Tartanom kell a tempót és figyelnem a mögöttem lévőket. Nico a végén meg tudott közelíteni, de a csapattal remek munkát végeztünk, így meg tudtuk nyerni a futamot. Nagyon boldog vagyok.”

A világbajnoki sorozat szeptember 5-én, a legendás monzai aszfaltcsíkon folytatódik az Olasz Nagydíjjal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?