Sokan hazai sikert várnak

Svédországban ma délután rajtol a 66. jégkorong-világbajnokság. A skandináv ország immár kilencedik alkalommal látja vendégül a világ legjobb hokisait. Érdekesség, hogy ezúttal – anyagi viták miatt – egyetlenegy meccsre sem kerül sor Stockholmban, a világhírű Globen-csarnokban...

A svéd szervezők végül is úgy döntöttek, hogy Göteborg mellett Karlstadban és Jönköpingben is lesznek mérkőzések. A lebonyolítási forma nem változott, most is 16 együttes vesz részt a seregszemlén; a négy négyes csoportból a három-három legjobb együttes kerül a két hatos középdöntő csoportba. Innen a négy-négy legeredményesebb gárda jut a negyeddöntőbe.

A szlovák válogatott (tavaly hetedik lett) szinte biztos, hogy továbbjut a B-csoportból, hiszen csak a finn gárda számít komoly ellenfélnek. Ján Filc vezetőedző legénysége holnap a lengyelekkel (tíz év után harcolták ki az élvonalba jutást), hétfőn az ukránokkal, kedden pedig a finnekkel mérkőzik. Hét előkészületi mecscset játszottak a szlovákok, s mindössze egy találkozót nyertek meg (Biel, Svájc 6:1), két összecsapásuk döntetlenül végződött (Kreuzlingen, Svájc 3:3; Brünn, Csehország 4:4), négy mérkőzésen pedig vereséget szenvedtek (Turócszentmárton, Svédország 2:4; Nyitra, Svédország 1:3; Olmütz, Csehország 1:5; Turóc-szentmárton, Csehország 0:2). Az utolsó három találkozón azonban veretlen maradt a Filc-legénység.

A szakvezetés és a szurkolók azt várják az együttestől, hogy az olimpiai fiaskó (már a selejtezőben elbukott a válogatott!) után kiköszörüli a csorbát, és legalább kiharcolja a negyeddöntőbe jutást. „Senki sem beszél éremről, azzal a céllal utaztunk Svédországba, hogy jól és eredményesen korongozzunk, s végre örömet szerezzünk a hokirajongóknak. Egy újabb kudarc igencsak visszavetné a sportágat. Nagyon oda kell figyelni az első, a lengyelek elleni mérkőzésre, mert egy sikeres rajt megnyugtatná a fiúkat“ – mondta Ján Filc.

A címvédő csehek (az utóbbi három világbajnokságot ők nyerték), valamivel nehezebb csoportba kerültek, mint a szlovákok: ma este a veszélyes svájciakkal, vasárnap a gyengécske japánokkal, hétfőn pedig a kiszámíthatatlan németekkel játszanak. Josef Augusta edző legénységének a továbbjutása is biztosra vehető. Jaromír Jágr – a Cseh Jégkorong Szövetség illetékesei szerint – jégre lép(het) a vb-n, ugyanis tegnap pont került a hoszszas biztosítási vita végére.

A további két csoportban a következő csapatok találhatók – a C-ben: Svédország, Oroszország, Ausztria és Szlovénia (először szerepel a legjobbak között); a D-ben pedig: az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Lettország kvartett.

A szakemberek nagy része svéd győzelmet vár, nemcsak azért, mert a skandinávok szakvezetői igencsak magabiztosan nyilatkoztak, hanem azért is, mert jóval erősebb csapatot sikerült összehozniuk, mint a közelmúltban. Érdekesség, hogy a svédek hazai jégen (eddig nyolcszor rendeztek vb-t) mindössze egy alkalommal diadalmaskodtak, mégpedig 1989-ben. Legutóbb 1998-ban, Svájcban volt aranyérmes a Tre Kronor. A csehek (ők nyerték az utóbbi három világbajnokságot, azonban az olimpiai balsiker után szinte senki sem favorizálja őket), a finnek és az oroszok legalább dobogós helyen szeretnének végezni. A kanadaiak (az utolsó pillanatban állítják össze a csapatot) bármikor meglephetik a favoritokat.

A tavalyihoz hasonlóan most is a Szlovák Televízió (STV 2) közvetíti (többnyire élőben) a vb-meccseket, összesen 30 találkozót tűzött műsorára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?