„Sok mindenért kárpótol ez az elismerés”

<p>Széles Sándor lett az Év edzője a magyar sportújságírók szavazatai alapján. Az úszótréner két tanítványa, Gyurta Dániel és Risztov Éva aranyérmet nyert a londoni olimpián. Az 56 éves sikerkovács először nyerte el ezt a díjat: 2011-ben harmadik, 2009-ben második volt. A tréner a Sportcsillagok Gálaestjén készségesen válaszolt a kérdéseinkre.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Mit jelent az ön számára ez a díj?

Nagyon sokat. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a média képviselőitől én kaptam a legtöbb voksot. Az igazat megvallva, sok mindenért kárpótol ez az elismerés… Azért is értékes, mert én értékelem az újságírók munkáját. Minden reggel edzésre menet megveszem az összes lapot, s mikor megérkeznek a tanítványaim, mindjárt kérdezik: „Sanyi bácsi, vett újságot?”, s máris olvassák is. Ezért örülök neki, hogy a sajtó képviselői is értékelik az én eredményeimet.

Mekkora erőt ad ez a díj további munkájához?

Biztos, hogy hozzájárul ahhoz, hogy még keményebben dolgozzunk, de az igazi erőt a védenceim által elért sikerek adják. Szükségünk van egymásra, s látom az úszóim szeméből, örülnek neki, hogy engem is megbecsülnek. Továbbra is eleget akarunk tenni az elvárásoknak, mindent megteszek azért, hogy sportolóim a jövőben is sikeresek legyenek.

Az olimpiát megelőző kemény felkészülés során mekkora távot teljesített naponta Gyurta?

Az edzőtáborban rendkívül sokat úszott Dani, általában 16–18 kilométert teljesített naponta, és még ehhez jött az egyórás szárazföldi tréning. Aztán az olimpia közeledtével fokozatosan visszavettük a terhelést.

Érezte, hogy Gyurta Dániel olimpiai bajnok lesz?

Az edző ilyenkor nem érez, hanem bizakodik. Tudtam, hogy jó munkát végeztünk, Dani kirobbanó formában van, de vannak ellenfelek is. Hiába vagyok tisztában azzal, hogy jó úton haladunk, ha azt nem tudom, hogy a riválisok mire lesznek képesek, és ezt nem tudom befolyásolni.

Londonban kiderült, kiváló volt a formaidőzítés, és nem az edzőn múlott volna, ha elmarad diadal.

De akkor biztosan nyakamba varrták volna az elmaradt aranyat, ahogyan azt már többször is megtették. Gyakran akkor is én voltam bűnbak, amikor nem rajtam múlott a vártnál gyengébb szereplés, de olyan is volt, amikor úgy éreztem, hogy én hibáztam, mégsem engem okoltak.

Számított arra, hogy védence világcsúccsal győz?

Őszintén megmondom: nem. Arra számítottam, hogy győzni fog, mert Dani remek versenyző, akit a tét nem nyom össze. Ezért sikerült a hazai közönség támogatását élvező, hirtelen sokat javuló brit Jamiesont is megelőznie.

Pedig annak idején Gyurtát sokan leírták. Nehéz volt visszajutni a csúcsra?

Daninak meseszerű a pályafutása, az athéni olimpián, tizenöt évesen csodagyerekként robbant be a világ élvonalába. Utána egy hullámvölgy következett, az eredményei visszaestek. Sok-sok szakmai elemzés, közös gondolkodás után találtuk meg a visszavezető utat. Ezt néhányan meg akarták akadályozni, akik most erről hallgatnak. A javuló eredmények aztán meggyőzték a tamáskodókat, a két világbajnoki cím pedig egyértelműen bizonyította, hogy jó úton haladunk a csúcs felé.

Nem zavarja, hogy 200 mellen már nem a védence a világcsúcstartó?

Egyáltalán nem. A világversenyeken elsősorban győzni kell, nem rekordokat dönteni. Nem tudjuk, milyen körülmények között sikerült ez a japán Jamagucsinak, mert egy normális sportoló az olimpia után általában kienged. Egyébként a rövidpályás vb-n Dani alaposan lehagyta az ázsiai úszót, aki még a dobogóra sem fért fel.

Kevesen tudták, hogy februártól Risztov Éva felkészülését is irányította.

Kiss László szövetségi kapitány kért meg az év elején, hogy foglalkozzak Évával. Természetesen megbeszéltem a csoportommal is, s mivel ő éppen olyan munkás típus, mint tanítványaim, hamar befogadták. Neki pedig jót tett, hogy látta, mennyit kell dolgozni a sikerért. Nagyon boldog voltam, hogy nem lett hiábavaló próbálkozás a visszatérése, és a sok ezüstérme után végre aranyat nyert.

Szinte mindenkit meglepett Risztov londoni győzelme. Önt is?

Jó formáját látva dobogós helyezésre számítottam 10 kilométeren, de az agyamban az is ott motoszkált, hogy megnyerheti az ötkarikás versenyt. Ugyanis edzéseredményei fokozatosan javultak London előtt, és végül ő lett az Év női sportolója és az Év meglepetése is.

Csalódott, hogy az olimpia után nem kapott állami elismerést?

Bántott, hogy meghívtak a nagy kitüntetési ünnepségre a Parlamentbe, de engem nem szólítottak. Pár nappal utána hallottam az indoklást, hogy két éve már kaptam egy magas kitüntetést. Valójában három éve kaptam, amikor világbajnok lett Dani, amikor a három európai egyike volt, aki vb-t nyert. Ő viszont most egy szinttel feljebb léphetett a kitüntetési rangsorban. Én nem. Ilyen a sorsom…

Ilyen nagy siker után mik a céljai?

Természetesen csoportunk keményen dolgozik tovább. Dani mellett az öccse, Gergő is nagyon tehetséges úszó, még ő is sokra viheti. Risztov Éva szép eredményeket érhet el hosszútávúszásban. A gyorsúszó Kiss Nikoletta az ifjúsági Eb-n nyert ezüstérmével bizonyította talentumát. Az olimpiai felkészülés során hasznos tapasztalatokat szereztem, kár lenne, ha kárba veszne a sok munka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?