Sevcsenkóé az Aranylabda

Párizs. Andrij Sevcsenko, az AC Milan ukrán táma-dója nyerte el a legjobb Európában játszó labdarúgónak járó Aranylabdát a portugál Deco (FC Porto) és a brazil Ronaldinho (FC Barcelona) előtt. A tavalyi győztes, a cseh Pavel Nedvěd a hetedik helyen végzett.

Sevcsenko: „Csodálatos nap ez számomra, nagyon boldog vagyok, hogy én kaphattam meg a trófeát”Reuters-felvételA 28 éves klasszis Kijevben látta meg a napvilágot, és a helyi Dinamo együttesében kezdett futballozni, ahol a legtöbbet Szabó József és Valerij Lobanovszkij edzőknek köszönhetett.

Igazán az 1998-as Bajnokok Ligája-szezonban figyeltek fel rá, amikor is Szerhij Rebrovval félelmetes ékpárt alkotva riogatták a legnagyobb európai klubcsapatokat.

A rendkívül tehetséges csatár az 1999-es szezont már az AC Milan színeiben kezdte meg, de egészen a 2003-ig „csak” egy olasz gólkirályi címet tudott felmutatni a piros-fekete elitalakulattal.

A nagy áttörés ezután következett: 2002 közepén Carlo Ancelotti vette át a csapat irányítását, ráadásul néhány kiváló játékost is igazolt az egyesület, és ez a Seva becenévre hallgató ukrán kiválóságnak is sokat segített. A bajnokságban ugyan még a Juventusnak sikerült megszereznie az első helyet, ám a BL-ben a „rossonerók” visszavágtak a torinóiaknak: egy emlékezetes összecsapáson büntetők után elhódították a trófeát. Ráadásképpen még az Olasz-kupát is megszerezte az együttes.

A 2003/2004-es idényben aztán szinte minden sikerült a milánóiaknak, hiszen az AS Romát megelőzve minden idők legnagyobb pontszámát elérve lettek bajnokok, Sevcsenko pedig 24 találatával a gólkirályi címet is megszerezte – 2000 után másodszor. A szezon legemlékezetesebb alakítása is az ukrán csillag nevéhez fűződik, hiszen a Farkasok elleni római rangadón az ő két góljával nyert a gárda. Ebben az idényben az egyetlen sötét folt a Bajnokok Ligája negyeddöntője volt: a Deportivo La Coruna elleni első meccsen a Milan lehengerlő teljesítménnyel 4:1-re nyert, ám a spanyolországi visszavágón 4:0-ás vereséget szenvedett, így búcsúzott a sorozattól.

A jelenlegi idényben a Milan hatalmas tempóban halad a címvédés felé – bár pillanatnyilag a Juventus vezeti a tabellát –, Sevcsenko pedig 15 forduló után 11 találattal a góllövőlista második helyén áll.

A válogatottban „Seva” ugyancsak szorgalmasan termeli a gólokat, de komolyabb világversenyre nem tudta kijuttatni az együttest. Az idén talán ez is sikerülhet Ukrajnának, hiszen világbajnoki selejtezőcsoportjában öt mérkőzés után az első helyen áll. Ez főleg Sevcsenko teljesítményének köszönhető, aki a törökök ellen 3:0-ra megnyert összecsapáson kétszer is eredményes volt Isztambulban.

NYILATKOZATOK – Andrij Sevcsenko: „Csodálatos nap ez számomra, nagyon boldog vagyok, hogy én kaphattam meg a trófeát az idén. Hazámnak, Ukrajnának, és honfitársaimnak szeretném jelképesen ajándékozni ezt az elismerést, akikre különösen sokat gondolok ezekben a nehéz napokban.”

Ronaldinho: „Sevcsenko csodálatos futballista, aki rászolgált az elismerésre. Sokan voltak esélyesek arra, hogy elnyerjék az Aranylabdát, de Andrij kapta a legtöbb szavazatot, teljesen megérdemelten.”

Aranylabda 2004

1. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan) 175 pont;

2. Deco (portugál, Porto/Barcelona) 139

3. Ronaldinho (brazil, Barcelona) 133

4. Henry (francia, Arsenal) 80

5. Zagorakisz (görög, Bologna) 44

6. Adriano (brazil, Inter) 27

7. Nedvěd (cseh, Juventus) 23

8. Rooney (angol, Everton/MU) 22

9. Ricardo Carvalho (portugál, Porto/Chelsea) és Van Nistelrooy (holland, MU) 18-18.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?