Serena óriási bajnok

Melbourne. Befejeződött az év első Grand Slam-tornája. A papírformának megfelelően Serena Williams legyőzte nővérét, Venust a női egyes fináléjában, Agassinak nem okozott gondot a német Schüttler, Navrátilová 29 évvel első GS-győzelme után ismételt.

Serena puszit küld. De nem Agassinak, hanem a közönségnek. TASR/EPA-felvétel Roland Garros, Wimbledon, US Open. A három tornában az a közös, hogy az amerikai Serena Williams tavaly mindegyiket megnyerte, ráadásul a fináléban rendre nővérét, Venust kalapálta el. Gyűjteményéből egyedül az Australian Open trófeája hiányzott, egészen szombatig: Serena a melbourne-i fináléban is ellenállhatatlan volt, s ugyan ezúttal csak három játszmában (a tavalyi három döntőt mind két szettben nyerte meg), de ismét legyőzte nővérét. Venus sem panaszkodhat, ő is felmutathat egy rekordot, bár erre kétségtelenül nem lehet olyan büszke: előtte még senki nem bukott el zsinórban négy Grand Slam-finálét.

Az AusOpen történetében most először bonyolítottak le egyéni döntőt fedett körülmények közepette. Muszáj volt, Melbourne-ben ugyanis dögmeleg napra ébredt a jónép, a hőmérő higanyszála egészen 43,9 Celsius-fokig kúszott fel. A testvérharc igen viccesen kezdődött, Serenának rögtön ki kellett segítenie nővérét egy ütővel: a húrozóknál rosszakat pakolt táskájába, amelyek feltehetően nem fedett pályás teniszre lettek teremtve. Magáról a meccsről csak annyit, hogy a küzdelmet tekintve a két Williams még nem nagyon vívott egymással ilyen parázs ütközetet, a színvonalat tekintve azonban már akadtak hiányosságok. Ezt mi sem példázza jobban, mint hogy ketten együtt 106 ki nem kényszerített hibát mutattak be.

„Egész életemben arról álmodtam, hogy a legjobb leszek, nagyon keményen dolgoztam ezért, ennek ellenére fura érzés, hogy most történelmet írtam” – nyiltakozta Serena, aki sikeréért 670 ezer (amerikai) dollárt kapott, s csatlakozott a Maureen Connolly, Margaret Court, Martina Navratilova és Steffi Graf alkotta társasághoz, előtte csak ők voltak képesek egymás után négy Grand Slamet nyerni. Venus csak ennyit mondott: „Hiába, Serena óriási bajnok.”

Agassi kétkezese. ĺgy is lehet örülni a tornagyőzelemnek. ČTK/AP-felvételAndre Agassi „vénségére“ zseniális játékos lett. Sohasem volt kutyaütő, ez egyértelmű, amit azonban az immáron 32 esztendős jenki mostanában művel, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Már tavaly szeptemberben is csak egy roppant motivált Pete Sampras tudta legyűrni a US Open döntőjében, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon viszont nem volt kegyelem. Maximális összpontosítással minden ellenfelének megsemmisítésére törekedett, s ennek meg is lett a maga eredménye. Az utóbbi évek GS-viadalain nem nagyon fordult elő, hogy valaki olyan kevés játékot elhullajtva legyen végső győztes, mint most Agassi, a döntőben elbukott öt gém is rekord természetesen. Első tengerentúli játékosként lett négyszeres Australian Open-győztes, és pályafutása nyolcadik Grand Slam-sikerét aratta, 76 perc alatt végezte ki a taekwondo-szakértő német Schüttlert, aki pillanatokig sem tudta megnehezíteni az amerikai dolgát.

Vegyes párosban Martina Navrátilová besöpörte pályafutása 57. Grand Slam-trófeáját (62-vel Margeret Court a listavezető), azt az egyet, amely eddig hiányzott díszes gyűjteményéből. Melbourne-ben 46 évesen és három hónaposan ért a csúcsra, ezzel a tenisz történetének legidősebb GS-győztese lett. Navrátilová 29 évvel első Grand Slam-győzelme után tudott ismételni, az indiai Paes oldalán a Daniilidou, Woodbridge görög, ausztrál kettőst verték 6:4, 7:5-re.

„Nem tagadhatom le, hány éves vagyok, ha rám néznek, rögtön tudni fogják“ - tréfálkozott Navrátilová, aki a meccspont bevágása után egy „igen“ kiáltást eresztett el az ég felé. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen idősen még játszani fogok, kicsiként a legfiatalabbként akartam mindent megnyerni. Erre tessék, most a legidősebb Grand Slam-bajnok vagyok, de persze nem panaszkodhatok: csodálatos érzés, hogy megnyertem azt a serleget is, ami eddig hiányzott.“

DÖNTŐK – férfi egyes: Andre Agassi (amerikai, 2.)–Rainer Schüttler (német, 31.) 6:2, 6:2, 6:1; női egyes: Serena Williams (1. )–Venus Williams (amerikaiak, 2.) 7:6, 3:6, 6:4; vegyes páros: Navrátilová, Paes (amerikai, indiai)–Danilidu, Woodbridge (ausztrál, görög) 6:4, 7:5; férfi páros: Llodra, Santoro (franciák)– Knowles, Nestor (bahamai, kanadai) 6:4, 3:6, 6:3. (ORIGO)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?