Sport

Rövidpályás úszó-vb – Hosszú Katinka Európa-csúccsal világbajnok

Budapest/Isztambul | Hosszú Katinka révén már az első, szerdai napon magyar világbajnokot is avattak az isztambuli rövidpályás úszó-vb-n: a bajai születésű, friss Vasas-szerzemény a 200 méter pillangó esti döntőjében utasított maga mögé mindenkit, s nyert nemcsak országos, hanem egyszersmind Európa-csúcsot is érő 2:02.20 perces eredménnyel.
MTI

2012. december 12. 21:47

A három fináléban is érdekelt magyar versenyző jó ideig "megbújt" a mezőnyben, a hajrában aztán ellenállhatatlanul tört előre, s a kínaiak olimpiai bajnokát, Csiao Liu-jangot megelőzve diadalmaskodott. Hosszú korábbi magyar rekordját, a 2:04.56-ot a vb délelőtti selejtezőjében módosította 2:04.19-re, s ezt javította meg alaposan a döntőben. A régi Európa-csúcsot 2:03.01-gyel a spanyol Mireia Belmonte Garcia tartotta 2009. november 6-a óta.
    Hosszú Katinka jó negyven perccel aranyat érő alakítása után 400 méter vegyesen is nagyszerűen helytállt, s a novemberi, chartres-i rövidpályás Európa-bajnoki ezüstöt követően ezúttal világbajnoki bronzot szerzett (4:25.95). Ugyanennek a számnak a döntőjében a bő két hete Eb-harmadik Jakabos Zsuzsanna lecsúszott a dobogóról, s negyedikként zárt (4:26.99).
    Újabb húszpercnyi pihenés után Hosszúnak és Jakabosnak a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként akadt még teendője, s a rajtuk kívül még Verrasztó Evelynt és Dara Esztert felvonultató válogatott remekül teljesített, mert a negyedik lett 7:44.70 perces országos rekorddal. A kvartett csaknem három másodperccel volt gyorsabb annál a magyar csapatnál, amely a 2010-es dubaji vb-n a hetedik helyen végzett.
    A férfiaknál Cseh László 100 méter pillangón 50.86 másodperces délelőtti magyar csúcsát szállította még lejjebb az elődöntőben, 50.72-es teljesítménye pedig azt jelentette, hogy az ötödik legjobb eredmény tulajdonosaként készülhet a csütörtöki döntőre. Száz méter háton Bernek Péter idei legjobbját javította tovább: a selejtezős 51.55-öt követően az esti elődöntőben 51.42 másodperc alatt ért célba, de a döntőhöz még ez is kevés volt, végül a 11. lett.
 

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?