Rossz vizeletviccek

„Fazekas Róbert doppingolása két éve köztudott, csupán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem akart tudomást venni róla” – nyilatkozta a Népszabadságnak Werner Franke professzor, a heidelbergi rákkutató központ osztályvezetője, a doppingügyek legtekintélyesebb németországi szakértőinek egyike.

„Fazekas Róbert doppingolása két éve köztudott, csupán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem akart tudomást venni róla” – nyilatkozta a Népszabadságnak Werner Franke professzor, a heidelbergi rákkutató központ osztályvezetője, a doppingügyek legtekintélyesebb németországi szakértőinek egyike. „2002-ben egy német edzőt két magyar tréner, egymástól függetlenül, tájékoztatott arról, hogy miféle vizelettrükkökkel cselezik ki a doppingellenőrzést a magyar atléták, és név szerint is említették Fazekast” – állítja Franke. Azt is elmondta, „a német tréner jelentette az ügyet a német, majd a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. Az azóta eltelt két évben semmi sem történt, legfeljebb annyi, hogy néhány hónappal az előbbi fejlemény után, a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon Fazekast még doppingvizsgálat alá sem vetették.” Szerinte Fazekas azon csúszott el, hogy túl kevés vizeletmintát adott, „ő maga pedig nem produkálhatott, mert azonnal kiderült volna, hogy tele van doppingszerrel.”

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik vezetője korábban egy brit lapnak elismerte, hogy jelenleg is folyik nyomozás azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, melyek szerint az IAAF tizenkét hónappal ezelőtt kapott egy olyan – hivatalos – figyelmeztetést, mely részletesen leírja, állítólag miként doppingol Fazekas Róbert. A vizsgálódások az IAAF főtitkárához, Gyulai Istvánhoz vezethetnek – írta a Scotland on Sunday. Állítólag több névtelen jelentés is érkezett az IAAF-hez, mely „Fazekas és Annus módszereiről szól”. Gyulai egyébként „teljes mellszélességgel” állt ki a két nehézatléta mellett, ugyanúgy, mint a Magyar Atlétikai Szövetség.

Fazekas történetei

A magyar diszkoszvetőtől azt követően vették el aranyérmét, hogy nem tudott megfelelő menynyiségű vizeletmintát produkálni az athéni doppingellenőrzésen. Egyébként ez a hírek szerint a 3000 vizsgált sportolóból csak két magyarnak nem sikerült. A New York Times úgy tudja, a történet egy kicsit bonyolultabb: győzelmét követően azonnal megvizsgálták a magyar diszkoszvetőt, aki vizeletmintát adott. „De a doppingellenőrök gyanút fogtak, amiért túl gyorsan adta le a mintát, és egy következőt kértek tőle.” Fazekas másodjára már nem kívánt 25 milliliternél több vizeletet adni. Figyelmeztették, hogy doppingvétséget követ el. Végül viszszavették aranyérmét és kizárták a játékokról – írja a tekintélyes amerikai lap. Bár a NOB vonatkozó döntése tényként nem állítja, hogy Fazekas megpróbálta volna kicserélni vizeletmintáját, arra viszont kitérnek, hogy a gyanú felmerült. Több nemzetközi hírügynökség az eset nyomán több forrásból is megerősítette, hogy a magyar diszkoszvető kicserélte, vagy megpróbálta kicserélni vizeletmintáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?