Közvélemény a doppingolók ellen

Egy friss magyarországi felmérés szerint a megkérdezettek döntő többsége úgy véli, „a doppingügy az ország szégyene”. A Capital Research közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy az ügyekről véleménnyel rendelkezők nagyjából fele gondolja, hogy Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert doppingolt.

Fazekas az olimpiai döntő után és a vizelés előtt. Állítják, évek óta doppingol. TASR/AFP-felvételAz Athénban történt doppingesetek szinte mindenkihez elértek, és a kialakult hangulattal ellentétben egy friss felmérés azt mutatja, hogy a közvélemény nem áll a doppingügybe keveredett sportolók mellé. A Capital Research Piac- és Közvélemény-kutató Intézet ötszáz főt kérdezett meg, amelyből kiderült, a magyar felnőtt lakosság harmadának az „Olimpia” kifejezés hallatán azonnal és automatikusan a doppingbotrány jut eszébe. A megkérdezettek között egyetlen olyan válaszadó sem akadt, akit ne értek volna el az ezzel kapcsolatos hírek.

Annusról hallottak

Az érintett sportolók közül a súlyemelők esetének ismertsége a legalacsonyabb. Kecskés Zoltán és Kovács Zoltán doppingolásáról a megkérdezettek több mint fele, Gyurkovics Ferenc érintettségéről több mint kétötöde nem hallott. A legismertebb Annus Adrián érintettsége, erről szinte mindenki (93 százalék) értesült.

Gyurkovics egyértelmű

Abban a kérdésben, hogy a kétes ügyekben érintett sportolók valóban doppingoltak-e vagy sem, az állást foglalók között fele-fele arányban megoszlanak a vélemények. A pozitív teszt miatt versenyén el sem induló Kecskés Zoltánt a válaszadók tizenhét százaléka találta vétkesnek, ami az állást foglalók 60 százaléka. (A válaszolók 72 százaléka nem hallott az ügyről, vagy nincs véleménye róla.) Az elégtelen minta leadása miatt kizárt Kovács Zoltánról az összes megkérdezett szintén tizenhét százaléka gondolja, hogy doppingolt, ez a véleménynyel rendelkezők 56 százaléka. (A válaszolók 70 százaléka nem hallott az ügyről, vagy nincs véleménye róla). A 105 kilós súlyemelők között ezüstérmes Gyurkovics Ferenc esetében a legegyértelműbb a közvélekedés, a megkérdezettek 26 százaléka mondta, hogy doppingolt, ez a véleményt formálók 63 százalékát jelenti. (A válaszolók 72 százaléka nem hallott az ügyről, vagy nincs véleménye róla.) Fazekas Róbert ügyében a mintában szereplők 63 százaléka foglalt állást, és a felük (az összes megkérdezett 32 százaléka) gondolja úgy, a diszkoszvető tiltott szerrel élt. Annus Adriánnal kapcsolatban óvatosabbak a válaszadók: a véleményt formálóknak csak 47 százaléka mondta vétkesnek a kalapácsvetőt. (Az ötszáz megkérdezett 70 százaléka mondott róla ítéletet.)

Mind Fazekas Róbert, mind Annus Adrián viselkedését a teljes minta kétharmada találta helytelennek.

Összeesküvés-elmélet

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a magyarokat sújtotta ilyen erősen a doppingprobléma, a legtöbben, a teljes minta negyven százaléka értett egyet azzal a feltételezéssel, hogy „valakiknek érdekében állt lejáratni Magyarországot”. Majdnem húsz százalékuk állította azt, hogy az olimpia szervezőinek „példát kellett statuálni, és ezt csak Magyarországgal merték megcsinálni”.

A válaszadók mindössze tizennégy százaléka véli úgy, „a dobogós magyar sportolók között ténylegesen több volt a doppingoló, mint más nemzetek esetében”, további 14 százalék pedig azt gondolja, hogy „a magyar sportolók sem doppingolnak többet, csak ügyetlenebbek a tiltott szerek használatában, és ezért könnyebben lebuknak”.

A sportolók vétkességével kapcsolatban kevesebben foglaltak állást, mint az okokat firtató kérdésre (utóbbira 86 százalék válaszolt).

A fiatalok gyanakvóbbak

A több doppingoló sportolót feltételezők nagyobb arányban kerülnek ki a legfiatalabb korosztály tagjai, illetve az alacsonyabb iskolai végzettségűek közül. Főleg a nők és az idősebb korosztályok sejtik Magyarország lejáratását az események hátterében. A válaszadók túlnyomó többsége, több mint négyötöde véli úgy, hogy „a magyar sportdiplomáciának mindent meg kell tennie azért, hogy kiderüljön az igazság: ki doppingolt és ki nem, mert csak így védheti meg a tiszta eszközökkel küzdő magyar sportolók becsületét”. A megkérdezettek fele egyetért Gyurcsány Ferenc azon kezdeményezésével, mely szerint meg lehetne szüntetni azoknak a sportági szövetségeknek az állami támogatását, melynek versenyzőit bizonyítottan doppingoláson kapták.

Senki sem tiszta

A válaszadók több mint fele gondolja azt, hogy az érintett sportágakban világszerte szinte mindenki doppingol. A vizsgálatok létjogosultságát a válaszadók mindössze ötöde kérdőjelezi meg. Azok között, akik úgy vélik, hogy a doppingvizsgálatoknak nincs semmi értelme, többen vannak a férfiak, az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

Vádaskodás

Igaz ugyan, hogy a válaszadók a magyar sportdiplomácia elsődleges feladatának az igazság feltárását látják, de háromnegyedük gondolja azt, hogy fel kell lépni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vádaskodásaival szemben is. Ennek az a magyarázata, hogy a válaszadók meglehetősen megosztottak abban, hogy az érintett sportolók esetében tényleges doppingolásról van-e szó, és a vizsgálati eljárásban is sok kifogásolnivalót találtak.

Az ország szégyene

A doppingbotrány közéleti súlyára jellemző, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada értettek egyet azon állítással, hogy „a doppingügy az ország szégyene”, és az eseményekhez kapcsolódóan a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy „az olimpia manapság már csak a pénzről szól, semmi köze a tiszta versenyzéshez”.

Annus és Murofusi távol marad

Holnap 15 órától Szombathelyen rendezik meg a férfi és női kalapácsvetés Világdöntőjét, amelyen sajnos nem lesz teljes a mezőny. Az olimpiai aranyérmétől megfosztott s a visszavonulását bejelentő Annus Adrián legfeljebb a nézőtéren tűnhet fel, az olimpiai bajnokká előlépett japán Murofusi – aki magyar édesanyja révén jól beszél magyarul – pedig lemondta a részvételét. Vele kapcsolatban olyan pletykák is elterjedtek, hogy Athénban röplapokat osztogatott Annus kizárását sürgetve, s ez nem tette népszerűvé Szombathelyen. Ráadásul Annus kijelentette, hogy az aranyérmét nem is adja át neki. (MTI)

Nem hullottak fejek a dopping miatt

A magyar súlyemelők és az atléták is elnökségi ülést tartottak, de csak az előbbi szövetség alelnöke gondolta úgy, hogy az Athénban történt doppingesetek miatt távozik posztjáról. Az atlétikai szövetség kiáll az olimpiai aranyától megfosztott Annus Adrián és Fazekas Róbert mellett, de a doppingszabályok megsértése miatt eljárást indít ellenük. A súlyemelő Gyurkovics Ferenc azt állítja, vizeletében oldották fel a később kimutatott doppingszert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?