Rosickýval a vb-repülőjegyért

Pozsony. Ma este eldől, hogy a labdarúgó világbajnoki pótselejtező visszavágói után – az eddig ismert 25 résztvevő mellett – kik lesznek újabb tagjai a jövő évi koreai-japán rendezésű vb 32-es mezőnyének.

Brüsszelben Verheyen (középen) találatával a belgák 1:0-ra nyertek a csehek ellen. Jozef Chovanec biztosra veszi, hogy védencei Prágában ledolgozzák a hátránytTASR/AP-felvételCSEHORSZÁG–BELGIUM (20.15). A hazai együttes háza táján bizakodó, de nem elbizakodott a hangulat. Bár több játékos vírusos megbetegedéssel, megfázással küszködik, az orvosok úgy látják, mindenki pályára léphet, akinek Jozef Chovanec szövetségi kapitány bizalmat szavaz. Az első felvonást szombaton Brüsszelben 1:0-ra nyerték a belgák. „Baroš, Nedvěd, Rosický, Poborský és Novotný megfáztak és antibiotikumokat szednek. Szerdán azonban mindegyikük játszhat. Csak az a kérdés, hogy milyen lesz az erőnlétük” – mondta Petr Krejčí csapatorvos.

Chovanec a keretben egy változtatást hajtott végre: a védő Grygerát, aki izomszakadást szenvedett, a libereci Petr Johana váltotta fel. Természetesen a szakvezető nem számíthat a szombaton kiállított Tomáš Řepka szereplésére sem.

Az összeállítás egyelőre titok, a cseh kapitány csak annyit árult el, hogy ismét Srníček véd és pályára lép Tomáš Rosický, aki az első mérkőzésen eltiltása miatt nem játszhatott. Remélik, hogy a dortmundiak 21 éves karmesterével jóval erősebb lesz a csapat. Chovanec meg van győződve arról, hogy behozható az egygólos hátrány: „Kilencven percünk van arra, hogy a brüsszeli hibánkat jóvátegyük. Ennek sikerülni kell.”

A belgák tegnap délben érkeztek Prágába, meglepetésre a sérüléssel bajlódó Marc Wilmots (Schalke) is a többiekkel tartott. Robert Wasaige, a vendégek mestere optimista: „Ha olyan elszántan küzdünk majd, mint az első találkozón, akkor nem lehet baj. Alaposan feltérképeztük az ellenfelet, remélem, sikerül semlegesítenünk a csehek kulcsembereit.”

Este mindkét csapat zárt kapuk mögött tart edzést. A találkozóra minden jegy elővételben elkelt, tehát a letnái stadionban 20 ezren biztatják majd Nedvědéket.

A tervezett összeállítások – CSEHORSZÁG: Srníček–Ujfaluši (Johana), Novotný, Hübschman, Jankulovski–Poborský, Jarošík, Rosický, Nedvěd–Šmicer, Baroš. BELGIUM: De Vlieger–Deflandre, Van Meir, Clement, Simons–Vermant, Wilnmots, Goor, Van Kerckhoven–Verheyen, Sonck. A mérkőzést a svéd Frisk vezeti, és a Nova élőben közvetíti.

NÉMETORSZÁG–UKRAJNA (20.30). Kijevben 1:1-es döntetlen született, a németek mégis aggódva várják a dortmundi második találkozót .„Még nem jutottunk tovább, egyelőre csak jó úton haladunk, aminek messze a vége” – mondta Oliver Kahn, az együttes kapusa. „A jövőnk a tét ezen a meccsen és minden okunk megvan az idegeskedésre: az ukránok nagyon jók és idegenben különösen veszélyesek. Engem például az is aggaszt, hogy a csapatból többen túlságosan is megnyugodtak a kijevi meccs után és ez könnyen megbosszulhatja magát.”

Andrij Sevcsenko, az ukránok klasszis csatára nem fél: „A németek azt hiszik, hogy már továbbjutottak, pedig mi vendégként szoktunk jobban játszani, tehát minden mellettünk szól. Az elején gyorsan megszerezzük a vezetést, a hazaiak kitámadnak, kontrából kapnak még egy gólt és 0:2 után már nem lesz erejük fordítani. Úgy érzem, remek eredményt jelent az otthoni döntetlen.”

Egyébként Dortmundban a német válogatott eddig tízszer lépett pályára és egyszer sem szenvedett vereséget. A tervezett kezdőcsapatok – NÉMETORSZÁG: Kahn–Rehmer, Linke, Nowotny, Ziege–Schneider, Ramelow, Hamann, Ballack–Jancker, Neuville UKRAJNA: Levickij– Parfjonov, Neszmacsnyij, Holovko, Vascsuk–Huszin, Tyimoscsjuk, Zubov–Sevcsenko, Vorobej, Siscsenko.

TÖRÖKORSZÁG–AUSZTRIA (20.30). Otto Baric osztrák kapitány is reménykedik az isztambuli visszavágó előtt. Mint ismeretes, a törökök idegenben nyertek 1:0-ra, ennek ellenére Baric – aki évekig dolgozott a Fenerbahce csapatánál – úgy véli: a bécsi csorbát még kiköszörülhetik, ha nem engedik, hogy a házigazdák átvegyék az irányítást, megszerezzék a vezetést és ha sikerül kihasználni a gólhelyzeteket. „A törökök úgy érzik, már túljutottak a nehezén és ez lélektani előnyt jelenthet számunkra. Ha végül mégis ők jutnak tovább, mert jobban játszottak nálunk, akkor nem tehetünk mást, mint gratulálunk nekik.” A vendéglátók már a továbbjutást ünneplik, a szurkolók csupán azon vitakoznak, hogy kedvenceik milyen arányban nyerik a mérkőzést.

ROMÁNIA–SZLOVÉNIA (19.00). Ljubljanában 2:1-re a szlovén együttes nyert, pedig az összecsapás nagy részében a románok diktálták az iramot. „Remekül játszottunk, mégis kikaptunk. Még egyszer nem lehet ilyen szerencséje az ellenfélnek. Nincs okom változtatni a csapaton, biztosra veszem, hogy Bukarestben simán kivívjuk a továbbjutást” – nyilatkozta Gheorghe Hagi, a románok szövetségi kapitánya.

Ha a rendes játékidőben nem születik döntés, kétszer 15 perces hosszabbításra kerül sor, ha valamelyik csapat gólt ér el azonnal vége a meccsnek. Hogyha a rájátszásban sem változik az eredmény, tizenegyesekkel dől el, melyik csapat jut ki a vb-re. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?