Ronaldo a vb-re lőtte a portugálokat

<p>Cristiano Ronaldo felülmúlta Ibrát, a horvátok hozták a kötelezőt, idegenben döntetleneztek a görögök, szabálytalan gólnak köszönhetik továbbjutásukat a franciák. Kedden este kialakult a 2014-es labdarúgó-vb európai mezőnye: a pótselejtezőkből Portugália, Görögország, Horvátország és Franciaország jutott tovább.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Gigászok csatáját hozta a Svédország–Portugália találkozó.

Ibra–CR7 2:3

A két futballsztár, Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo összesen öt gólt szerzett a stockholmi visszavágón (amit a vendégek 1:0-s előnnyel várhattak). Cristiano Ronaldo góljára Ibra kettővel válaszolt, de a portugálok csillaga kétszer újból megvillant, így a svédek nem tudták megszakítani a luzitánokkal szembeni rossz sorozatukat. A brazíliai vb-n a portugálok lesznek ott, Ronaldo teljesítményét Ibrahimovic is elismerte, a második gólját megtapsolta.

Ronaldo, aki az első meccs egyetlen gólját szerezte, egyedülállónak nevezte, hogy együttese kijutott a vb-re, s azt is megjegyezte, hogy találataival utolérte a válogatott eddigi gólrekorderét, a nemzeti együttesben korábban 47-szer eredményes Pauletát. Zlatan Ibrahimovic tapsát örömmel fogadta, hiszen „egy nagyszerű játékostól érdemelte ki az elismerést”.

Ibrahimovic csalódottan állt a sajtó elé, elmondta, talán utoljára lépett pályára vb-selejtezősorozatban. „A következő kvalifikációkor valószínűleg nem leszek már a válogatottban. Egy azonban biztos, egy olyan világbajnokságot, amelyen nem leszek ott, nem fogok nézni” – mondta a svéd klasszis.

A 32 éves Ibrahimovic szerint a portugálok eredményes kontrajátékukkal megbüntették őket, de szerinte a svédek is jó teljesítményt nyújtottak: „Minden elismerésem a portugáloké, de úgy gondolom, mindkét csapat megérdemelte volna, hogy ott legyen a világbajnokságon.”

Már megint a franciák

A franciáknak sikerült az, ami korábban még soha senkinek: bár az első meccset 2:0-ra elvesztették, sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. A Didier Deschamps vezette gall nemzeti tizenegy 3:0-ra győzte le a Hacseridi kiállítása miatt a 47. perctől emberhátrányban játszó ukránokat, a diadalnak apró szépséghibája, hogy a második találatot les előzte meg. Nem ez az első alkalom, hogy a franciák vitatott góllal jutnak ki a világbajnokságra: négy éve az írek elleni pótselejtezőben Henry kézzel tette maga elé a labdát a döntő gólt megelőző akció során. Igaz, ezúttal az ukránok kevésbé érezték magukat megkárosítva, mint anno az írek, mivel Benzema lesgólja előtt lőtt egy szabályos gólt is, csak azt Damir Skomina játékvezető les címén érvénytelenítette…

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy valami nagyszerűt hajtottunk végre. Az elmúlt napokban sokat szenvedtünk, és letörtek voltunk. Ezúttal egymásért küzdöttünk, mindent beleadtunk. Sokat jelentett a 80 ezer néző buzdítása, melyet már a bemelegítéstől kezdve érzékeltünk” – nyilatkozta a meccs után Franck Ribéry, a franciák támadója.

Az ukrán szövetségi kapitány, Mihajlo Fomenko csalódott volt, de nem mond le tisztségéről: „Nagyon nehéz mérkőzés volt. Nem lepődtem meg, hogy a franciák ennyire erősek voltak, hiszen tele vannak jó játékosokkal. Hazai pályán játszhattak, ki akarták szolgálni a közönséget. Nagyon sajnálom az eredményt, de pozitívum, hogy eddig eljutottunk. Szeretném szövetségi kapitányként folytatni.”

Az már biztos, hogy a pótselejtezős siker Didier Deschamps-nak szerződéshosszabbítást ért: a francia kapitány 2016-ig folytatja a munkát.

Össztűz Piturcára

A románok 3:1-es hátrányból várhatták a görögök elleni visszavágót, de Mitroglu gólja hamar szertefoszlatta álmaikat. 1:0-s vendégvezetésnél a közönség Victor Piturca szövetségi kapitány fejét követelte… Bár a románok Toroszidisz öngólja révén egyenlítettek, a továbbjutáshoz ez édeskevés volt.

Piturcának a kudarc után nekiugrott Adrian Mutu is, akit a szakvezető mellőzött. Az Ajaccio játékosa azt mondta, Piturca módszerei elavultak, „az 50-es évek szintjén rekedtek”.

Mutu szerint Piturcával a felkészülés az ellenfél egyik korábbi találkozójának a megtekintéséből áll. Mint hozzátette, ezeket a mérkőzéseket anélkül nézik meg, hogy kommentálnák, kielemeznék a helyzeteket. Példaként a magyar válogatott elleni budapesti meccsre és a török válogatott elleni isztambuli összecsapásra való felkészülést említette, amikor még őt is behívták a keretbe: „A magyarországi mérkőzés előtt megnéztük a Magyarország–Törökország meccset, majd a törökországi találkozónk előtt megnéztük ugyanazt még egyszer” – idézte a csatár kifakadását a ProSport napilap.

Maga Piturca viszont nem akar lemondani: „Most túlságosan haragos és elkeseredett vagyok ahhoz, hogy a lemondásra gondolhassak. Megyünk tovább előre” – nyilatkozta a szakvezető közvetlenül a pótselejtező után.

Ünnepelhettek viszont a görögök: történetük során harmadszor (1994 és 2010 után) lesznek ott a világbajnokságon. „Tudom, hogy ez a selejtezősorozat nemcsak nekem fontos, hanem a görög népnek is. Reményt és hitet adunk nekik. Hitet a képességeinkben, és reményt, hogy fordul a kocka, és sikerül kikecmeregnünk a gazdasági válságból” – mondta Fernando Santos, a görögök portugál nemzetiségű kapitánya.

Mandzukic: egy gól,

egy piros

A horvátok csak 0:0-s döntetlent értek el Izlandon (levezetésképpen azért nyolc játékos fejenként kilenc sört ivott meg egy reykjavíki kocsmában), hazai pályán viszont a papírformának megfelelően 2:0-ra legyőzték az északiakat.

Az első gólt a Bayern csatára, Mandzukic szerezte, röviddel később azonban elborult az agya, és ágyékon rúgta Gudmundssont. Egyből piros lapot kapott, Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya is azt mondta, nagyon kemény belépő volt.

A durva szabálytalanságért legalább kétmeccses eltiltás járna, és mivel barátságos mérkőzéseken nem lehet letölteni, ezért Mandzukicnak ezt a vb csoportmérkőzésein kell leülnie. (Ugyanígy járt egyébként Wayne Rooney a tavalyi Európa-bajnokság előtt, a Montenegró elleni selejtezőn teljesen értelmetlenül felrúgta ellenfelét, és három meccsre eltiltották. Az UEFA később két találkozóra mérsékelte a büntetést.)

A horvátok öröme így is határtalan, 1998, 2002 és 2006 után ismét ott lesznek a vb-n. „A szív és a lélek diadala volt ez, büszke vagyok a csapatomra. A célunk az, hogy modern, de szemrevaló futballt játsszunk, sok labdabirtoklással. Remélem, továbbra is ilyen jól megy majd nekünk” – nyilatkozta Niko Kovac.

Lars Lägerback, az izlandiak szakvezetője szomorúan foglalta össze gondolatait: „Jobb csapattól kaptunk ki, ez enyhít valamit most érzett szomorúságunkon. Jók voltak a horvátok, sokszor volt náluk a labda, és igen agresszíven futballoztak. Próbáltunk többet támadni a második félidőben, de csak igen ritkán jutottunk el az ellenfél kapujáig.” (MTI, index, nso, fifa)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?