Robben nem fél senkitől

Lisszabon. Ma este Lisszabonban két olyan csapat találkozik az elődöntőben, amely négy éve éppen ebben a szakaszban búcsúzott a kontinenstornától, így érthetően a házigazdák és a hollandok is feledtetni szeretnék az akkori kudarcot.

A portugálok Cristiano Ronaldo cseleiben, a hollandok Davids karmesteri képességeiben bíznakReuters-felvételekDick Advocaat, a vendégek szövetségi kapitánya továbbra sem foglalkozik az őt ért kritikákkal, s nem változtat együttese taktikáján. – Tudom, hogy olyan munkám van, amelyről mindenki véleményt alkot, így sok kritika is éri a tevékenységemet, de ezt elfogadom. Az elképzeléseimen viszont nem vagyok hajlandó változtatni, mivel engem igazoltak az eddigi eredmények. Advocaat leginkább Figo játékától tart, mert egyetlen villanásával képes eldönteni a mérkőzést. – Jobban örülnék, ha Figo nem lépne pályára ellenünk – szögezte le Advocaat, majd így folytatta: – A portugálok szintén kombinatív futballt játszanak, akárcsak mi, úgyhogy izgalmas és élvezetes összecsapásra lehet számítani.

A hollandok egyedül Frank de Boerra nem számíthat, aki a svédek ellen bokasérülést szenvedett. A játékosok osztják Advocaat optimizmusát: – Egyre jobban játszunk, ezért senkitől sem kell félnünk, bárkit legyőzhetünk – jelentette ki Arjen Robben.

A házigazda portugálok sem szenvednek hiányt önbizalomban, s még a legveszélyesebb hollandnak tartott van Nistelrooytól sem tartanak. – Ruud nagyszerű befejező csatár, de világklasszis védelmünk van, amely sok-sok tapasztalattal rendelkezik, így nincs mitől tartanunk – mondta Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány.

Deco még edzőjénél is magabiztosabb: – Szerintem bejutunk a döntőbe, mert jobb csapatunk van, mint a hollandoknak. Ráadásul a szurkolók hihetetlen lelkesedése plusz erőket mozgósít nálunk, ami további 20-30 százalékkal növeli az esélyeinket.

Négy éve a portugálok a hosszabbításban szerzett 11-essel estek ki a franciákkal szemben, a hollandok pedig két büntetőt kihagyva, 0:0-át követően büntetőpárbajban maradtak alul Olaszország ellen.

Várható kezdőcsapatok

PORTUGÁLIA: Ricardo–Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente–Costinha, Maniche, Deco–Figo, Ronaldo, Nuno Gomes. HOLLANDIA: Van der Sar–Reiziger, Bouma, Stam, van Bronckhorst–Seedorf, Davids, Cocu–van der Meyde, van Nistelrooy, Robben. A lisszaboni Alvalade-stadionban sorra kerülő találkozót a svéd Anders Frisk vezeti.

Mit mondanak a számok?

Az egymás elleni mérleg: 4 portugál győzelem, 1 holland győzelem, 3 döntetlen.

PORTUGÁLIA: a keretből 31 találatával Luis Figo vezeti a góllövőlistát, ő minden idők második legeredményesebbje, csak Eusebio előzi; az utóbbi kilenc Eb-meccsén mindig szerzett legalább egy gólt; soha nem vesztett egy meccsnél többet az Eb-n; soha nem volt még döntős az Eb-n, eddig kétszer jutott a legjobb négy közé (1984, 2000).

HOLLANDIA: az egyetlen válogatott, amely meg tudta nyerni az Eb-t azután, hogy nyitómeccsén kikapott (1988); van Nistelrooy jelenleg 10. az örökranglistán 18 találattal, az élen Kluivert áll 40 góllal; soha nem vesztett egy meccsnél többet egy Eb-n; 1976, 1988, 1992 és 2000 után ötödször játszhat Eb-elődöntőt. (mti, ú)

NAPI TIPP

Portugália–Hollandia. Németh Szilárd, az angol élvonalbeli Middlesbrough csatára: 2:0-ás holland győzelmet tippelek. Igaz, a csoportmérkőzéseken és a svédek elleni negyeddöntőben is szenvedtek Davidsék, de szerintem, ma megmutatják, mire képesek. A házigazdák számára nagy lelki terhet jelent, hogy mindenki a fináléba jutást várja tőlük. (sz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?