Richard Button, a tripla ugrás szülőatyja

Először fordult elő, hogy téli olimpiát fővárosban rendeztek.

Először fordult elő, hogy téli olimpiát fővárosban rendeztek. A norvégok sportszeretete és hozzáértése bámulatos volt, alapos előkészítéssel nagyszerű feltételeket biztosítottak a 30 ország 694 sportolójának (102 nő; már a sífutásban is indulhattak, az egyetlen számot, a 10 kilométert az olimpia legidősebb résztvevője, a 31 éves finn Lydia Wideman nyerte 41:40,0 perces idővel; összehasonlításként: 1994-en az olasz Di Centa 39:44,5 perccel győzött – 15 kilométeren!).

Norvégiában a síelés nemzeti sport, a nézők hosszú sorokban kígyóztak a versenyek színhelyére, a síugrás napján Oslóban megállt a forgalom, 170 ezren (ez mindmáig nézőcsúcsnak számít) tartottak a Holmenkollen-sánc felé. De a sífutást is 10 és 10 ezrek izgulták végig, néha szinte nem lehetett megkülönböztetni, ki a sportoló és ki a néző; ugyanis a szurkolók nagy része sítalpon érkezett a viadalok színhelyére. Nem csoda hát, hogy az oslói téli randevúnak háromnegyed millió nézője volt.

Igazi sportszellem kísérte a játékokat, csupán az amerikai jégkorongtorna durva, sportszerűtlen viselkedése keltett felháborodást. Hallatlanul brutálisan játszottak, tüntetett ellenük a közönség, és ők még közéjük is kikorcsolyáztak, hogy megkérdezzék, mit mondtatok az anyánkra? Aztán ütöttek. Egyet jobbra, egyet balra, kettőt előre. A hokitorna arról is emlékezetes, hogy Kanada itt szerezte hatodik és egyben utolsó elsőségét. Két évvel később 7:2-es katasztrófális vereséget szenvedett Bobrovéktól, s azóta nem tudja megérinteni az olimpiai aranyat.

A második világháborút követő évek a boblegénység végletes testsúlygyarapodását hozták. Rájöttek egy fizikai alaptételre: minél súlyosabb a személyzet, annál gyorsabb a bob. Ebből aztán fura esetek következtek. Például, hogy az amerikaiak leszállás nélkül akartak New Yorkból Londonba, majd Oslóba repülni. A légitársaság azonban nem számolt a bobversenyzők testsúlyával, így emiatt még egy leszállást kellett beiktatni. Ezek után a németek nyerték az oslói aranyakat. Nem véletlenül. A kettes bob legénysége 236,6 kilót nyomott, a négyes összsúlya 472,5 kiló volt. Természetesen bob nélkül. Jött hát az új szabály: a kettes bob legénységének felső súlyhatára 200, a négyesé 410 kilogramm.

Ötven évvel ezelőtt úgy tűnt, a lejtőn is teremhet babér a síkon nőtt skandinávoknak: a csodálatosan laza, táncos mozgású Thomas Eriksen nagyszerű teljesítménnyel nyerte az óriásműlesiklást. Egyébként ez az olimpia a nagy bemutatkozások olimpiája volt, mert pár nappal később egy kreol bőrű legény állt a világ tetején. Zeno Colo, a profi favágó érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a lesiklásan elért győzelmével: hogy tulajdonképpen Itália is alpesi országnak számít. Ki hitte volna... Oda kellett figyelni Andrea Lawrence-re. Amerikai mutatkozott be az alpesi számok dobogóján, a 20 éves copfos lány új „csóvatechnikával” megnyerte a mű- és az óriásműlesiklást. Richard Button pedig 1948 után újra a műkorcsolyázást, s a világon elsőként produkálta a tripla „too-loop” ugrást és a dupla Axelt.

Az oslói olimpián következett be a gyorskorcsolyázás forradalma. Ekkor már az atlétika professzorai kidolgozták és rögzítették tudományos módszereiket, a gyorskorcsolyázók életébe is bevonult az intervallum-edzés. A sífutóknál pedig egy törvényszerűség állapítható meg. Mégpedig az, hogy a kegyetlen téli hosszútávok története bizonyos fokig a kemény öreg versenyzők története. A finn Veikko Hakulinen 27 éves korában nyerte első aranyát Oslóban, négy évre rá a másodikat, újabb négy esztendő múlva a harmadikat és még 39 éves korában is ott nyüzsgött Innsbruck főszereplői között.

Oslóban folytatódott a magyar műkorcsolyázás szép hagyománya, a korábban még helyezetlen Nagy testvérek kitűnő futással a harmadik helyen végeztek a párosok versenyében.

Legeredményesebb országok (30 résztvevő, 22 szám): Norvégia 7–3–6, USA 4–6–1, Finnország 3–4–2, Németország 3–2-2, Ausztria 2–4–2. Legeredményesebb egyének: Hjalmar Andersen (norvég, gyorskorcsolya) 3–0–0, Andrea Lawrence (amerikai, alpesisí) 2–0–0, Andreas Ostler és Lorenz Nieberl (németek, bob) 2–0–0.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?