Remek játékkal bajnokot vert a DAC

<p>A látványosan és eredményesen futballozó DAC telt ház előtt 4:2-re legyőzte a bajnoki címvédő zsolnai együttest a Fortuna Liga 5. fordulójában, s továbbra is veretlen.&nbsp;</p>

A sárga-kékek 22 hónap után nyertek az MŠK ellen. Kiválóan sikerült a Bröndbyből érkezett Kalmár Zsolt dunaszerdahelyi bemutatkozása, a 22 éves magyar középpályás góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Pavol Šafranko a napokban a dán Aalborghoz igazolt, így tipikus csatár nélkül lépett pályára a DAC. Marco Rossi vezetőedző Erik Pačindát jelölte előretolt ékként, aki várakozáson felül helytállt új posztján. Branislav Ľupták betegség miatt hiányzott, Kalmár Zsolt és Lukáš Čmelík először kapott helyet a kezdőben, mindketten kitettek magukért.

Pačinda csatárként

Nagy rohamokkal kezdtek a hazaiak, Kalmár és Ljubicic lövését védte Holec. A zsolnaiak az első tíz percben nem tudtak túljutni a felezővonalon. Tombolt a lelátó, a sárga-kékek idei legjobb teljesítményükkel hálálták meg a buzdítást. Az első negyedóra végén vezetést szerzett a DAC: tetszetős akciót követően Pačinda a hálóba fejelt – 1:0. „Vida pontos beadása után nem volt nehéz dolgom. Örülök, hogy már három találatnál tartok, remélem, folytatom a gólgyártást. Az ország legjobb drukkerei előtt öröm focizni. Jól éreztem magam csatárként, majd elválik, hogy legközelebb milyen poszton játszom” – mondta lapunknak Erik Pačinda.

Ezután is aktívabb volt a DAC, a remekül játszó Kalmár fejese centikkel szállt fölé. A Dániából érkezett magyar válogatott nagy erősségnek ígérkezik, gyors, jól cselez, erős lövései vannak, és a legfontosabb, hogy lát a pályán. A játék képe alapján a félidőben három góllal is vezethettek volna a hazaiak. Nem csoda, hogy hatalmas vastaps mellett vonultak pihenőre a sárga-kékek. A zsolnaiak a szünetig csak egy alkalommal veszélyeztettek, de Škvarka lövését bravúrosan lábbal védte Macej.

Kalmár bemutatkozott

A fordulást követően is maradt a DAC-fölény, amely a 48. percben góllá érett: Kalmár közelről a kapuba lőtt – 2:0. „Pačinda bombáját a zsolnai kapus kiütötte, én meg közelről belőttem. Nagyon örülök, hogy góllal mutatkoztam be” – szögezte le az Új Szónak Kalmár Zsolt. Továbbra sem lankadt a vendéglátók lendülete, Pačinda és Vida növelhette volna az előnyt, ám mindketten az oldalhálót találták el. Kalmár parádés kiugratása után Čmelík egyedül tört kapura, ám Holec lábbal védett. „Nagyon sajnálom, hogy kihagytam a lehetőséget, mert gólt akartam rúgni korábbi csapatomnak. Ha belövöm, akkor simábban nyertünk volna, de így is elégedett vagyok, hiszen lefutballoztuk a bajnokot” – jelentette ki a meccs után Lukáš Čmelík, akit két éve szinte elűztek Zsolnáról.

A 64. percben Kalmár passza után Ljubicic a jobb alsó sarokba lőtt – 3:0. A teljesen megtelt MOL Aréna ekkor már eksztázisban skandálta, hogy „Játszik a DAC!” Úgy tűnt, kiütik a bajnokot, ám éppen az ellenkezője történt. A cserék után magukhoz tértek a zsolnaiak, és Otubanjo szépített – 3:1. Röviddel később Davis ívelését Pačinda csúsztatta kapura, Holec bravúrosan szögletre mentett.

Váratlan csere

Sokan csodálkoztak, amikor a 67. percben a mezőny legjobbjának számító Kalmárt Kontár váltotta fel. Ezután beszorultak a dunaszerdahelyiek, és bő tíz perccel később Mráz 16 méteres, bal alsó sarokba tartó csavart lövésénél Macej tehetetlen volt – 3:2. Rövid idő alatt dráma lett a sima meccsből, még a DAC-szurkolók is elhallgattak néhány percre, de azután újult erővel drukkoltak tovább. A sárga-kékek is magukhoz tértek, a hajrában taktikusan futballoztak, és a 90. percben a csereként beállt fiatal Divkovic bebiztosította DAC győzelmét – 4:2. Ez volt a 18 éves horvát támadó első élvonalbeli találata.

A hármas sípszót követően hatalmas ünneplés kezdődött, meg is érdemelték a futballisták, mert régen látott remek játékkal rukkoltak ki a bajnok ellen. Ezt a meccset még sokáig emlegetni fogják a DAC-rajongók.

Kérdésünkre, hogy számított e ilyen sikeres rajtra, Erik Pačinda így felelt: „Én azt hittem, hogy 5 meccs után 15 pontunk lesz. De félre a tréfával, örülök a jó kezdésnek, s bízom benne, hogy sikeres lesz a folytatás is. Sokra képes a csapat, ezt az is bizonyítja, hogy egyórányi játék után akár 5:0-ra is vezethettünk volna a címvédő ellen.”

Kalmár Zsolt is elégedett volt a meccs után. „Nagyszerűen játszottunk, és fontos győzelmet arattunk. Sok helyen játszottam, de ilyen fantasztikus szurkolótábort még nem láttam. Ilyen hangulatban nem lehet rosszul focizni. Nem voltam fáradt, a mestert kérdezze, hogy miért cserélt le. Remélem, legközelebb már végigjátszom a kilencven percet” – mondta lapunknak Kalmár.

Rossi elégedett

Meg is kérdeztük Marco Rossit, aki ezt válaszolta: „Kalmárt nem taktikai okokból hoztam le, hanem azért, mert még csak egy hete edz velünk, és nem szerettem volna, ha izomsérülést szenved.”

„Az első félidő hozta a csapat eddigi legjobb játékát ebben a szezonban. Teljesen megérdemelt volt a háromgólos vezetésünk. A gólok mellett sok helyzetet elpuskáztunk. A 60. percig remekül játszottunk, Kalmár cseréje után több tér nyílt az ellenfél előtt, és ezt ki is használták. Mindenki tudja, hogy Szlovákiában a zsolnai az egyik legjobb csapat, amely nem érdemtelenül lett tavaly bajnok – értékelt Marco Rossi, a DAC vezetőedzője. – Kollégám remek taktikai húzást hajtott végre, aminek az lett az eredménye, hogy egy gólra csökkent az előnyünk. Polievka pályára küldése sok fejtörést okozott a számunkra. Ennek ellenére megérdemelten nyertünk, de az utolsó fél órában elkövetett hibákon még dolgoznunk kell.”

Šafranko helyett Malec?

Marco Rossi újságírói kérdésre kitért a távozó Šafrankóra is. „A U21-es Eb után már nem azt a Šafrankót láthattunk, mint a tavaszi szezonban. A kontinensviadal után komoly ajánlatokat kapott, s már nem volt olyan koncentrált, mint korábban. Sok sikert kívánok neki új állomáshelyén. Legalább még három játékossal szeretnénk erősíteni, mindenképpen szükségünk van egy csatárra” – jelentette ki a DAC olasz mestere. Értesüléseink szerint a legutóbb a norvég Lilleströmben futballozó Tomáš Malec a kiszemelt, a trencséniek egykori 24 éves támadója a lelátóról figyelte a vasárnapi meccset.

„Megérdemelt hazai győzelem született, a DAC hatékonyabban játszott, és ránk tudta erőltetni akaratát. A 75. percig elég sebezhetően játszottunk, utána sikerült fordítanunk a játék képén. A fantasztikus kulissza előtt jó tempójú mérkőzést láthattunk” – szögezte le Adrián Guľa, a zsolnaiak szakvezetője.

Ez volt a 2017/18-as idényben a dunaszerdahelyiek harmadik hazai bajnokija, emelkedő tendenciát mutat a nézőszám: Podbrezová 4998, Ružomberok 6164, Žilina 7139.

Szombaton az eddig kapott gól nélkül a tabella élén álló újonc nyitraiak otthonában lép pályára a DAC.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?