Rekordok éjszakája a BL-ben

<p>Nagyon vártuk a Roma– Bayern mérkőzést, de rangadó helyett egyoldalú meccset kaptunk. Emellett sorra dőltek a rekordok is a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Negyven gól született kedden a BL-mérkőzéseken (meccseként átlagban 5!), de még ezzel sem dőlt meg a BL-rekord, 1997. október 1-jén ugyanis 44-szer zördült a háló (igaz, akkor egy napon 12 mérkőzésre került sor). S ha már ennyi gól esett, sorra dőltek a rekordok is. A Bayern öt gólt szerzett a Roma elleni idegenbeli mérkőzés első félidejében (36. perc), de csak négy percig állhatott a képzeletbeli csúcson, a Sahtar ugyanis a 40. percben már 6:0-ra vezetett a BATE Boriszov vendégeként… A donyeckiek végül 7:0-ra győztek a találkozón, ahol további egy rekord is megszületett: Luiz Adriano az egyetlen futballista, aki öt gólt lőtt idegenbeli BL-meccsen.

De fejezzük be a számolgatást, különösen azért, mert az AS Roma–Bayern München mérkőzésen ismét olyat láttunk a bajoroktól, amire nagyon sokáig emlékezni fogunk. A Roma Rudi Garcia irányításával látványos, gólratörő focit produkál, ráadásul a védelme is masszív. A Serie A-ban hét forduló után mindössze négy kapott gól áll a csapat neve mellett. Ehhez képest kedden a Bayern tönkreverte az olaszokat, a vendégek 7:1-re győztek Rómában (majd „engesztelő” látogatást tettek a pápánál). „Az én hibám” – ismerte be felelősségét a vereség után Garcia, aki tévedett azzal, hogy túlságosan nyílt játékfelfogásban küldte pályára csapatát a Bayern ellen (s talán Totti szerepeltetése is luxus volt a német futógépekkel szemben). Római részről csak a szurkolókat illeti dicséret, a farkasok ultrái még az utolsó percekben is buzdították kedvenceiket. (Akiknek nagy szerencséjük volt azzal, hogy a Manchester City csak 2:2-re végzett a CSZKA Moszkva vendégeként, így továbbra is nyeretlen a sorozatban.)

A Bayern elképesztő fölénye a világbajnoki elődöntőt (Brazília–Németország 1:7) juttatta eszünkbe, Guardiola csapatában a játékosoknak mintha posztjuk sem volna, mindenki bárhol feltűnhet, s mindenki bármelyik poszton képes tökéletes teljesítményre. A szünet után 20–30 percre kiegyenlítődött a játék, a kontrákra berendezkedő Roma szerezhetett volna néhány gólt, de még ezt a szakaszt is a bajorok nyerték 2:1-re. Félelmetes volt látni, hogy a Bayern játékosai micsoda terror alatt tartották a római bekkeket: a Bayern a hajrában is szinte percenként dolgozott ki helyzeteket az olasz kapu előtt. A csapat tagjai mégsincsenek elszállva maguktól. „Van még miben fejlődni, két hét múlva sokkal nehezebb dolgunk lesz” – fogalmaztak a meccs után a németek, és talán ez a szerénység lehet a siker titka is.

Hihetetlen volt az is, amit a Sahtar Donyeck produkált a BATE Boriszov vendégeként. Az ukránok már az első félidőben 6:0-ra vezettek, de végül 7:0-nál megálltak. Ezzel – a zsolnaiakat ugyanúgy 7:0-ra elpáholó Marseille-jel holtversenyben – övék a legnagyobb különbségű idegenbeli győzelem a BL-ben. A mérkőzésen öt gólt lőtt Luiz Adriano, aki ezzel jelentősen javított a renoméján. Két évvel ezelőtt ő volt az, aki a Nordsjaelland elleni idegenbeli mérkőzésen sportszerűtlenül szerzett gólt – miközben a dánok egy sérülés miatt ácsorogtak a pályán, a brazil focista a kapujukig szaladt a labdával (az UEFA később eltiltotta emiatt). S ha már a braziloknál tartunk: Boriszovban mind a hét ukrán gólt brazil játékos szerezte, így a klub BL-góljainak kétharmada brazil futballista nevéhez fűződik.

Látványos játékot mutatott a Chelsea is, az angolok 6:0-ra győztek a Maribor ellen, az örökké morózus José Mourinho ezúttal csak amiatt füstölgött egy sort, hogy a megbeszéltekkel ellentétben Eden Hazard a tizenegyesrúgás előtt átadta a labdát Didier Drogbának. Ugyanebben a csoportban nagyot lépett a továbbjutás felé a Schalke, amely őrült meccsen, Choupo-Moting 93. percben szerzett büntetőjével kiharcolta a győzelmet a Sportinggal szemben (4:3). Ennyi gól mellett azt már szinte csak kötelességből említjük meg, hogy a Barcelona is győzött, 3:1-re az Ajax ellen (ahol ugyancsak megdőlt egy klubrekord: a 19 éves Anwar El Ghazi minden idők legfiatalabb góllövője lett a hollandoknál).

De alighanem még így is maradt még pár olyan keddi rekord, amelyről elfelejtettünk beszámolni…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?