Rekonstruálták a Pistorius-ügy helyszínét

ÖSSZEÁLLÍTÁSPretoria. A gyilkosság helyszínének rekonstruálásával folytatódott Oscar Pistorius dél-afrikai atléta tárgyalása tegnap Pretoriában. A hatszoros paralimpiai bajnokot azzal gyanúsítják, hogy tavaly február 14-én szándékosan lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Pretoria. A gyilkosság helyszínének rekonstruálásával folytatódott Oscar Pistorius dél-afrikai atléta tárgyalása tegnap Pretoriában. A hatszoros paralimpiai bajnokot azzal gyanúsítják, hogy tavaly február 14-én szándékosan lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. Pistorius azzal védekezik, azt hitte, a mellékhelyiségben egy betörő tartózkodik, ezért lőtt a bezárt ajtón keresztül.

Ez az ajtó volt a tárgyalás tegnapi napjának a főszereplője. A szakértők az ajtón található sérülésnyomok alapján arra keresték a választ, milyen szögből lőtt Pistorius, és milyen szögből adta le az ütéseket az ajtóra a krikettütővel, amikor be akarta törni. Ez azért is fontos, hogy kiderüljön, tényleg nem viselte-e lábprotéziseit az amputált lábú sportoló a lövések leadásakor (ő ugyanis ezt állítja, hozzátéve, így nagyon védtelennek érezte magát).

J. G. Vermeleuen szakértő megállapította, hogy Pistorius valóban csak a csonkjain állt, amikor négyszer keresztüllőtt az ajtón, de véleménye szerint akkor sem csatolta fel a műlábait, amikor a krikettütővel megpróbálta betörni a WC-ajtót. Pistorius korábban az óvadéki tárgyaláson azt állította, a lövések után rádöbbent, hogy talán a barátnőjét lőhette le, sietve felcsatolta a protéziseit, s úgy igyekezett betörni-berúgni a bezárt ajtót. Vermeleuen szerint a műlábakon voltak az ajtóból származó nyomok, de ezek korábban is rákerülhettek.

Vermeulen azt mondta, Pistorius ugyanolyan magasságból ütötte az ajtót, mint ahonnan a lövéseket leadta. A szakértő szerint a nyomozás egyértelműen bebizonyította, hogy Pistorius nem viselte a járóprotéziseit, amikor átlőtte az ajtót.

Barry Roux, Pistorius védőügyvédje tegnap is a szokásos stratégiáját alkalmazta, megpróbálta elbizonytalanítani és hiteltelenné tenni a tanúkat. Az ügyben kulcsfontosságú bizonyítéknak számító ajtóról például kiderült, hogy egy hullaszállító zsákban tárolták, és a szállítás, raktározás során le is törtek belőle darabok. Roux ezekre a hiányosságokra rámutatva próbálta kétségbe vonni Vermeleuen szavait.

A szakértő a rekonstruálás során Pistorius krikettütőjével demonstrálta a történteket – a védelem arra kérte, próbáljon meg térdelve olyan erősen ütni, hogy betörjön az ajtó, de Vermeleuen azt felelte, számára ez a póz szokatlan.

Eközben Herschelle Gibbs krikettjátékos Twitteren adta a világ tudtára: „Látom az aláírásomat az ütőn!”

Pistorius pere március 6-án kezdődött, és még ebben a hónapban szeretnék lezárni. (origo, guardian)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?