Pontszerzés Bukarestben

<p>Harminchárom év után szerzett újra pontot Romániában a magyar labdarúgó-válogatott, amely 1:1-es döntetlent ért el Bukarestben az Eb-selejtezők 2. fordulójában. Dárdai Pál bemutatkozása sikeres volt: a magyar válogatott az első perctől az utolsóig küzdött, a második félidőben jobb is volt ellenfelénél.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A román csapat óriási fölényben futballozott az első félidőben, a hazaiak szinte ütközés nélkül jutottak el a magyar térfél közepéig, de igazi ziccert nem tudtak kidolgozni.

Szalai gólját

nem adták meg

Dárdai Pál együttese gyakorlatilag csak egyszer jutott el riválisa kapujáig, igaz, akkor Szalai egy szabadrúgás után a hálóba fejelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. A magyar tévékommentátor azt mondta, hogy a magyar támadó tényleg lesen volt, a cseh közvetítésben azonban rögtön úgy fogalmaztak, jogos góltól fosztották meg a magyarokat. Ezt később a ProSport napilap is elismerte.

A vezetést így a románok szerezték meg, a 44. percben egy mélységi indítást követően a bal oldalon felfutó Rat laposan középre passzolt, az érkező Rusescu pedig öt méterről védhetetlenül a léc alá lőtt – 1:0.

Két csatárral

a magyarok

A szünetben Dárdai Pál szövetségi kapitány Szalai mellé beküldte előre Nikolicsot, ettől veszélyesebbek lettek a magyar támadások. A 69. percben Rusescu már a duplázásnak örülhetett volna, ám fejesgólja lesről született. A románok ezután nem erőltették a támadásokat, a magyar csapat pedig továbbra is küzdött, s végül a 82. percben Dzsudzsák gyönyörű szabadrúgásgóljával egyenlített – 1:1. A végén még Nikolics is hatalmas helyzetbe került, de lövése nem sokkal a kapu mellé szállt.

„Nem lehet ennyit futni”

A döntetlen a magyar válogatott számára siker, a pontszerzést követően a vendégszurkolók hosszasan éltették Dárdai Pál szövetségi kapitányt. A debütáló szakember a mérkőzés után higgadtan és tárgyszerűen értékelt: „A románok belementek abba a rizikóba, hogy minket agyonvernek húsz–harminc perc alatt, de nem rúgták be a három-négy gólt. Ha nem kapjuk azt az egyet, a második játékrészben jobban szétziláltuk volna őket. Ennyit nem lehet futni, mint a románok tették az első félidőben. Biztos voltam benne, hogy a másodikban meglesznek a lehetőségek. A románok eltaktikázták magukat. A második félidőben fölénybe is kerültünk, és ha mi vezettünk volna, kicsit másképp nézett volna ki. De ez igazságos döntetlen.”

Piturca sajnálkozott

„Sajnos nem úgy jött ki a mérkőzés, ahogyan azt elterveztük. Szerettünk volna már az elején gólt szerezni, sajnos nem sikerült, majd a magyarok a hajrában egy szabadrúgásból egyenlítettek” – mondta Victor Piturca, a románok szövetségi kapitánya, aki szerint ez a döntetlen semmiféleképpen nem nevezhető drámainak. „Ebben a csoportban a folytatásban is várhatóak majd hasonló eredmények, továbbra is kiélezett lesz a küzdelem. A legfontosabb feladatom most, hogy a játékosokat fizikailag és pszichésen is helyre tegyem a keddi, finnek elleni összecsapásra” – nyilatkozta Piturca.

„Nagyon nagy eredmény”

A magyar válogatott játékosai szerint megérdemelt volt a bukaresti pontszerzés. „Romániában, egy ilyen közegben döntetlent elérni, embert próbáló, nagyon nagy eredmény. Főleg annak tekintetében, hogy az első félidő utolsó percében, lélektanilag a legrosszabbkor kaptuk a gólt” – nyilatkozta Gera Zoltán, aki számára nem okozott gondot, hogy pályafutása során először védekező középpályást kellett játszania.

„Különösen örülök a szurkolók miatt, akik otthon drukkoltak értünk, és akik elutaztak ide, hogy végre nem zakóval kell távoznunk” – mondta Gera.

Átvették a mentalitást

Az egyenlítő gólt szerző Dzsudzsák Balázs szerint a játékosoknak sikerült átvenniük azt a mentalitást, amelyet Dárdai Pál próbált meg átadni nekik. „Igaz, ehhez negyvenöt perc kellett, ugyanis az első félidőben kissé megilletődöttek voltunk. A második félidőben megnyugodtunk, keményebbek lettünk, letámadtunk, és labdákat szereztünk” – mondta a Dinamo Moszkva szélsője, aki a 82. percben egy gyönyörű szabadrúgásgóllal egyenlített. „Ha úgy éreztem volna, hogy nem tudok hozzátenni, akkor átadtam volna a lehetőséget Tőzsér Daninak, de lehet, ha nem jön oda, nem is így rúgtam volna.”

Bukaresti kis b-vel

A mérkőzést természetesen most is óriási indulatok övezték, a Görbicz Anita mezének megtaposásáról elhíresült ProSport napilap ezúttal azt húzta elő a meccs után, hogy a magyar sajtó következetesen kis betűvel írja azt, hogy „Bucuresti”. A román újságírók elsőre nem jöttek rá, hogy amit látnak, az a Bukarest tulajdonnévből képzett melléknév – bukaresti –, amit a magyar helyesírás szabályai szerint kis b-vel kell írni, pont úgy, ahogy azt is, budapesti.

Amikor a kommentelők figyelmeztették a tévedésre a lapot, levette az internetes oldaláról az ominózus részeket.

A mérkőzés műsorfüzetének címoldalán a magyar zászló fordítva jelent meg (felül zöld, alul piros), de hasonló (véletlennek nehezen hihető) baki kísérte már a tavalyi meccset is, amikor a tévéközvetítésben a magyar csapat összeállításához sikerült a szlovák zászlót odabiggyeszteni.

Balhé is volt

A rendőrség harminc román szurkolót állított elő a mérkőzés helyszínén, ahol a két rivális szurkolótábor még a meccs kezdete előtt petárdákkal és füstbombákkal dobálta egymást. Öt drukkert egy évre kitiltottak a futballstadionokból. Az egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy néhány ember töréseket, illetve kisebb fejsérüléseket szenvedett. A mérkőzés alatti petárdázás miatt a román szövetség az UEFA-tól is büntetésre számíthat. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?