Pitiáner 300 ezer forint

<p>Tanulságos interjút közölt a Csakfoci.hu nevű portál Erős Károllyal. Ártatlan kis szövegecske – amely közben mindent elárul a magyar futballban uralkodó állapotokról.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A 41 éves, 2009-ben visszavonult Erős játékosként több klubban szerepelt (Vasas, BKV Előre, BVSC, MTK, Újpest, Kispest, Siófok, Rákospalota), kétszer pedig a magyar válogatottban is szóhoz jutott. Erős kedden az Újpest–MTK (1:1) találkozóra látogatott ki nézőként, amelyen a hazai csapatban másodszor lépett pályára az exfocista 20 éves fia, Erős Ronald. A futballportál a nézőtéren kapta el az apát, aki egy elejtett megjegyzésével sokat elárult az utóbbi húsz év magyar utánpótlás-nevelésének színvonaláról: „szerintem több mindent megtanítottak neki (azaz a fiának – a szerk.), mint anno nekem” – kesergett Erős, s látva a mai magyar NB I színvonalát, el sem tudjuk képzelni, mit taníthattak „anno” Erős Károlynak.

De az egykori újpesti ikon mondott ennél cifrábbakat is. Szóba került például a bundaügy: 2012 februárjában Erőst több társával együtt őrizetbe vették, mivel a gyanú szerint a REAC focistái 2007 és 2009 között nyolc bajnoki, illetve ligakupa-mérkőzés eredményének manipulálásában működtek közre. Erőst néhány nappal később szabadon engedték, és a történtek után egy évvel szinte már áldozatként mutatta be magát a csakfoci.hu-nak.

„Pitiáner 300 ezer forintról van szó. Eddig is tiszta volt a lelkiismeretem, ezután is az marad, én nem vagyok csaló. Beleestem abba a körbe, ami ott volt, de mondom, 300 ezer forint, nevetséges. Nem is értem, miért kellett minket a TV-ben mutogatni, hogy példát statuáljanak. Ha eltettünk volna több milliót, azt mondom, b… az anyját, megérdemeltük. Ha én vagyok a magyar futballban »a csaló«, akkor mögöttem még nagyon-nagyon sokan vannak” – kesergett Erős, aki a jól ismert toposszal védekezik, abban az időben rengeteg klubnál nem kaptak időben fizetést a játékosok.

Abban nem kételkedünk, hogy Erős „kis hal” a magyarországi futballt behálózó bunda rendszerében. Ettől függetlenül a nyomozóhatóságok elbeszélgethetnének vele: ugyan kikre gondolt, amikor azt a „nagyon-nagyon” sok csalót emlegette? Az is jellemző, hogy Erős számára 300 ezer forint pitiáner összegnek számít. 300 ezer forint – tanárok vagy fizikai munkások számára ez három-négy havi fizetésükkel megegyező összeg! Persze, Erősnek ez csak zsebpénz, egy tengerparti nyaralásra épp elég.

Az Erős-interjú legerősebb része azonban a zárás. A szöveg utolsó bekezdése mindent elárul a magyar futballt övező viszonyokról, a teljes nihilről, arról a szellemi posványról, amiben futballista, edző, klubtulajdonos, újságíró együtt tapicskol. „Én sem vagyok hülye gyerek, tudom, hogy ez a mai napig megy, most egy picit belenyúltak, de aztán rájöttek, hogy melegebb vizek is vannak, és megállt a történet” – mondja a fogadási csalássorozat kapcsán Erős Károly, és ezt a mondatot nehéz félreérteni. A magyar foci legfelső szintjén jelenleg is dívik a bundázás, csak éppen senkinek sem érdeke, hogy boruljon a bili – Erős mondata ezt jelenti. Speciel ebben maradéktalanul igazat adunk Erősnek, láttunk már idén jó pár olyan NB I-es bajnokit, amely közben legszívesebben kidobtuk volna a tévét az ablakon, annyira egyértelmű volt, hogy a csapatok csalnak.

„Lezártam az ügyet, valami véget ért, most már az új kezdet van. Ez az egész csak egy rémálom volt” – zárja mondandóját Erős. Pedig a rémálom (a magyar futball erkölcsi hanyatlása) még mindig tart. Csendben asszisztálunk hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?