Pechstein bravúrja

Salt Lake City. A harmadik versenynappal folytatódott Salt Lake Cityben a téli olimpia. Nem várt eredmény született a síugrásban: középsáncon nem Hannawald, nem is Malysz győzött, hanem a svájci Amman. Férfi lesiklásban sem az esélyesebbnek tartott Eberharter nyert: honfitársa, Strobl szerezte meg a királyi szám aranyérmét.

A német Claudia Pechstein világcsúccsal nyerte a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres versenyétTASR/EPA-felvétel Világcsúccsal lett első a női gyorskorcsolyázók 3000 m-es számában Claudia Pechstein. Az immár háromszoros olimpiai bajnok német versenyző saját rekordját javította meg. Az ezüstérmes holland Renate Groenewold, valamint a harmadik helyen záró kanadai Cindy Klassen is a régi csúcson belül ért célba.

Pechstein csak az utolsó néhány körben érezte, hogy megjavíthatja a világcsúcsot. – Az elején nem voltam elég gyors, de aztán az edzőm szólt, hogy növeljem a tempót. A végére annyira belelendültem, hogy nem csak az aranyérem, hanem a rekorddöntés is sikerült. Ezzel egyszerre két álmom is valóra vált – mondta a német sztár, aki február 22-én ünnepli 30. születésnapját.

Óriási meglepetést hozott a síugrók első száma: középsáncon a svájci Simon Amman győzött a két nagy esélyes, a német Sven Hannawald és a lengyel Adam Malysz előtt. A 21 éves győztes pályafutása során egyetlen VK-viadalon sem diadalmaskodott, decemberben két-két alkalommal volt 2. és 3. Pár héttel az ötkarikás játékok előtt fej- és gerincsérüléseket szenvedett edzésen, nem is indult a Négysáncversenyen.

Az alpesi sízők első számában, a férfi lesiklásban – igazolva az előzetes esélylatolgatásokat – osztrák győzelem született: Fritz Strobl, a tavalyi, St. Anton-i világbajnokság hatodik helyezettje hiba nélkül jött le a pályán és viszonylag jelentős különbséggel végzett az élen. A 29 éves rendőr a négy éve Naganóban szintén ezüstérmes norvég Lasse Kjust és honfitársát, a verseny előtt elsőszámú favoritnak számító Stephan Eberhartert előzte meg.

A női hódeszkások félcső versenyében Kelly Clark diadalmaskodott, megszerezve az amerikaiak első aranyérmét. Második a francia Doriane Vidal, harmadik a svájci Fabianne Reuteler.

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság nyilvánosságra hozta, hogy a megnyitó alatt két, majd közép-európai idő szerint tegnap hajnalban egy magánrepülőgép tévedt az olimpia helyszíneinek lezárt légterébe. Ed Thomas, a NORAD egyik vezetője ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: egyik esetben sem terroristák, csupán tájékozatlan pilóták voltak a vétkesek. (sr)

DOBOGÓSOK

ALPESISĺ – férfi lesiklás: 1. Fritz Strobl (Ausztria) 1:39,13 perc; 2. Lasse Kjus (Norvégia) 1:3,35; 3. Stephan Eberharter (Ausztria) 1:39,41.

SĺUGRÁS – középsánc: 1. Simon Amman (Svájc) 269,0 pont (98 m, 98.5), 2. Sven Hannawald (Németország) 267,5 (97, 99), 3. Adam Malysz (Lengyelország) 263,0 (98.5, 98).

GYORSKORCSOLYA – női 3000 m: 1. Claudia Pechstein (Németország)3:57,70 – világcsúcs; 2. Renate Groenewold (Hollandia) 3:58,94; 3. Cindy Klassen (Kanada) 3.58,97.

HÓDESZKA – női félcső: 1. Kelly Clark (Egyesült Államok) 47,9 pont; 2. doriane Vidal (Franciaország) 43,0; 3. Fabianne Reuteler (Svájc) 39,7.

ÉREMTÁBLÁZAT

USA 1 2 0

Ausztria 1 1 3

Németország 1 1 1

Finnország 1 1 0

Norvégia 1 1 0

Svájc 1 0 1

Hollandia 1 1 0

Olaszország 1 0 0

Spanyolország 1 0 0

Oroszország 0 1 0

Franciaország 0 1 0

Csehország 0 0 1

Japán 0 0 1

Lengyelország 0 0 1

Kanada 0 0 1

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?