Párizsi nyári olimpia oroszokkal?

olimpia

Puhatolódzó NOB, Ázsia felé kacsingató oroszok, bojkottal fenyegető ukránok – Vlagyimir Putyin háborúja továbbra is mellékvágányon tartja országa sportolóit.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a héten megenyhülni játszott: bizonyos feltételek teljesülése esetén megfontolásra ajánlotta az orosz sportolók visszaengedését nemzetközi versenyekre. Eszerint Oroszország – és a Moszkvát erőteljesen támogató Fehéroroszország – sportolói újból versenyezhetnének, ha nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút és maradéktalanul betartják a doppingellenes szabályokat. Az előfeltételek teljesülése esetén a két ország versenyzői visszatérhetnének a nemzetközi porondra, és meglenne a lehetőségük, hogy semleges státusban részt vehessenek a 2024-es párizsi olimpián. Emellett Párizs főpolgármestere is felszólalt, ugyanakkor Ukrajna bojkottot lengetett be.

Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke a szankciók meghosszabbítása mellett van, és továbbra is élesen ellenzi oroszok és fehéroroszok nemzetközi versenyeken való részvételét. „Ez elvi kérdés az egész ukrán társadalom számára. Ha nem hallgatnak meg minket, nem zárom ki annak lehetőségét, hogy bojkottáljuk az olimpiát – szögezte le Hutcajt.

Az oroszok szereplése ellen már a brit és a dán olimpiai bizottság is szót emelt. A lenygelek pedig már léptek is, mint az idei Európai Játékok szervezői nem engedélyezik orosz versenyzők indulását a nyári multisport-eseményükön. Június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén több sportágban is kvótát lehet majd szerezni a jövő nyári ötkarikás játékokra.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) ugyanakkor csütörtökön orosz és fehérorosz sportolókat hívott meg a NOB hozzájárulásával az idei Ázsiai Játékokra, amelyeknek a kínai Kuangcsu ad otthont szeptember 23. és október 8. között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?