Ötkarikás ünnep volt a Csallóköz szívében

<p>Dunaszerdahely. A legjobbak versenyeivel csúcsosodott ki a felső tagozatos alapiskolások II. Diákolimpiája. Két napon át igazi ötkarikás hangulat uralkodott a Csallóköz szívében rendezett országos döntőben. Helyzetkép a történtekről.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Mintegy háromszáz diák versenyzett öt sportágban. Atlétikában két korosztály is volt, kispályás fociban külön tornát játszottak a körzeti fordulók győztesei és a körzeti válogatottak. Ezen kívül asztaliteniszeztek és sakkoztak mind a fiúk, mind a lányok, s a lányoknak kézilabdatornájuk is volt. A résztvevőket hallgatva sikeres rendezvény volt az országos döntő. Szabó László, a házigazda dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója, főszervező – a háttérmunkába öt szervezet kapcsolódott be – elégedetten nyugtázta: „Ugyanazt tudom mondani, mint két évvel ezelőtt: érdemes volt belevágni. Igaz, hogy voltak nehézségek a szervezésnél, de mégis megérte. Óriási munka van benne – mondta érdeklődésünkre. – Most, hogy minden lezajlott, kijelenthetem, nagyon elégedett voltam a szervezőgárdával. Minden a forgatókönyv szerint zajlott. Remélem, két év múlva újra találkozunk a dunaszerdahelyi országos döntőben. Máshol aligha vannak olyan feltételek, mint nálunk, ahol kétszáz méteres körzetben kollégium, edzőpályák, minden megvan. Itt van a szervezőgárda, kvalifikált edzőkkel, megfelelő motivációval. Nem utolsósorban, s ez a legfontosabb, itt van a szív. Meggyőződésem, hogy ennek a döntőnek a jövőben is Dunaszerdahelyen kell lennie. Az iskolánkra kötődve, mert nálunk minden feltétel adott a megvalósításához.”

Lépes György a sportversenyek főszervezőjeként adta meg a Diákolimpia alaphangját. „A legtöbb időt a focisták világában töltöttem – sorolta észrevételeit. – A focira és az atlétikára jelentkezett a legtöbb iskola. Azért hívtuk meg fociban a körzeti válogatottakat is, hogy bizonyítási lehetőséget adjunk a tehetségeknek. A komáromi és a dunaszerdahelyi körzeti fordulóban például tizenhárom iskola indult, mindkét helyről csak a győztes került a döntőbe. Célunk az, hogy a lássuk a legtehetségesebb gyerekeket. Két nap alatt tapasztaltuk, tényleg sok a tehetség.”

Atlétikában voltak sikerhalmozók. Lépes három óriási tehetséget említ: a bősi Világi Mátét, az ógyallai Ďuráč Patrikot és a nagykaposi Kiss Mátét, de az eredménylistából az is kiderül, hogy a fiatalabb lányoknál a dunaszerdahelyi Varga Nikolett (Szabó Gyula Alapiskola) a krikettlabdadobáson kívül minden számot (100 m, 300 m, távolugrás) megnyert, és a négytusa győztese is ő lett. Az idősebb lányoknál a nagymegyeri Demeter Virág Orsolya és a dunaszerdahelyi Mészáros Szabina (Szabó Gyula Alapiskola) csatázott az elsőségekért, négytusában végül a dunaszerdahelyi lány lett a győztes. Ugyanebben a kategóriában a fiúknál a csilizradványi Hajzuk Gergely tűnt ki, három elsőségével. Kis Berta László, a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola torna szakosa diákjaik szereplését foglalta össze: „Nagyon büszke vagyok rájuk, hat éremmel térünk haza. Atlétikában három első helyet szereztünk: Kiss Máté, aki másodszor indult a Diákolimpián, megnyerte a 60 méteres síkfutást, a távolugrást és a 300 méteres síkfutásban megosztva lett első. Négytusában pedig a második helyen végzett” – sorolta sikereiket.

Kispályás fociban külön tornát játszottak a körzeti győztesek és a körzeti válogatottak. Előbbiben a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola diadalmaskodott, a válogatottak között pedig Felső-Csallóköz lett az első. „A lehetséges tizenöt pontból tizenhármat szereztek a srácok. Nagyon hozzászoktak a kispályás focihoz, rengeteget játszunk az iskolák között, különféle bajnokságokban szerepelünk. Tanítványaim szinte rutinszerűen művelik a labdarúgásnak ezt a válfaját. Ennek tudható be a sikerük. Rengeteg kispályás mérkőzés van a lábukban. Tapasztalatuk sokat jelent. Egy döntetlenjük volt, a többi meccset hozták a fiúk. Három mérkőzésüket kapott gól nélkül nyerték, ami kispályás fociban ritkaságnak számít. Nagyon kevés gólt kaptunk, ami kapusunkat, Bénes Krisztiánt dicséri” – foglalta össze szereplésüket a bősi Kovács Zsolt, aki a nagymagyari Illés Attilával vezette a fiúkat.

Asztaliteniszben a szentpéteri Bukovszky Orsolya és a dunaszerdahelyi Balogh Balázs lett az olimpiai bajnok. „Tapasztaltuk a körzetekben is, hogy nagyon tanárfüggő sportágról van szó. Voltak körzetek, ahol meg sem szervezték a fordulókat. Nagyon erős Komárom, Galánta és Dunaszerdahely és környékük. Szepsi térségéből is két iskola érkezett. Nagyon szűk csoport, de szeretnénk megőrizni a műsorban, mert szinte mindenhol lehet űzni. Falun is ez a foci téli alternatívája” – állt ki a sportág mellett Lépes György. Fördős Gyula, a negyedi Pongrácz Ágoston Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola pedagógusa elmondta, hogy idén is jutott nekik érem asztaliteniszben, mégpedig Nagy Róbert jóvoltából, diákjuk a döntőig verekedte magát

Csak lányok kézilabdáztak, s a tornát végül a csallóközaranyosiak nyerték. „Csapatunk egyértelműen a legjobb volt a mezőnyben. Magabiztos játékkal győzte le ellenfeleit. Mind a hat meccsét megnyerte, játékosaink könnyedén birkóztak meg a feladattal” – tájékoztatott a történésekről Pint Katalin csapatvezető.

Akikkel beszéltem, mindannyian örülnek annak, hogy létezik a Diákolimpia, elégedettek voltak a szervezéssel, s alig várják, hogy két év múlva megint találkozhassanak. 2016-ban újra Dunaszerdahelyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?