Orosz rulett-szerű Eb vár a magyar válogatottra

Lakatos Rita

A Magyar Kézilabdaszövetség (MKSZ) nem fogalmazott meg számszerű elvárást a női válogatott szereplésével kapcsolatban.
 

 Az MKSZ részéről Görbicz Anita elnökségi tag elmondta, hogy rendkívüli év az idei, a koronavírus-járvány miatt megjósolhatatlanok az eredmények, nem lehet tudni, melyik csapat milyen formában van. Hozzátette, a kontinenstorna is kiszámíthatatlan lesz, ezért – bár szakmai céljaik természetesen vannak – ezúttal nincs számszerű célkitűzés, de „nagyon jó eredményt”remélnek.

Hit és alázat

Danyi Gábor szövetségi kapitány, aki egyben a Győr vezetőedzője is, úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy megtartják az Európa-bajnokságot, mert a márciusi, győri olimpiai selejtezőtorna előtt szeretnének minden alkalmat, minden edzést és mérkőzést felhasználni, hogy összekovácsolják a csapatot. „Reméljük, nagyon jó szellemiségű lesz a társaság a pályán és a pályán kívül is. A lányok nagyon nagy lelkesedéssel, hittel és alázattal dolgoznak. Az Európa-bajnokság egy nagyon fontos és hasznos állomás lesz. Szeretnénk épülni, fejlődni, minden meccsen kihozni magunkból a maximumot, és a lehető legjobban szerepelni” – nyilatkozta. 

Érdekes

A magyar keret

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC), Szikora Melinda (Siófok), Triffa Ágnes (Vác)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Győr)
Jobbátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC), Klujber Katrin (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Lakatos Rita (Vác), Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár)
Beállók: Pásztor Noémi (FTC), Tóvizi Petra (DVSC), Helembai Fanny (Vác)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)
Balszélső: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (FTC)
Szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

A másik szövetségi kapitány, Elek Gábor rávilágított, hogy a jelenlegi kaotikus helyzetben sokkal nehezebb tervezni, és felkészülni az ellenfelekre, hiszen a csapatok nagyon kevés mérkőzést játszottak idén. „Nehéz megjósolni, milyen állapotban vannak az ellenfeleink, mire számíthatunk tőlük, ezért a torna rajtja után nagyon intenzív munka vár ránk, hogy feltérképezzük őket – magyarázta a Ferencváros vezetőedzője. Hangsúlyozta, a magyar csapatban is nagy különbségek vannak a fizikai állapotot illetően, mert a játékosok nehezen tudnak visszatérni a megbetegedés után. – Orosz rulett-szerű az egész, de megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Nem panaszkodunk, de azt látni kell, hogy vannak bizonyos korlátaink”– szögezte le.

Kovacsics Anikó csapatkapitány felidézte, a keret számos tagja karanténban volt az ősz folyamán, ezért nem olyan a fizikai állapotuk, mint egy világverseny előtt lenni szokott. „Ha együtt, csapatként összefogva hajtunk, jó eredményt érhetünk el. Remélem, most már csak arra kell összpontosítanunk, ami a pályán történik” – nyilatkozta az FTC irányítója.

Érdekes

A magyarok ellenfelei és menetrendje

Hollandia

A hollandok, ahogy az utóbbi években már megszokhattuk, a nagy tornákra mindig legalább éremesélyesként utaznak. Nincs ez másképpen az idei évben sem. Nagyon erős kerettel érkeznek Dániába: ott lesz a 2019-es vb gólkirálya, Lois Abbingh, aki Japánban 71 gólt lőtt, és a válogatottban eddig 154 meccsen 689 találatnál tart; a legutóbbi vb All-Star csapatának kapusa, Tess Wester ,valamint a két évvel ezelőtti Eb legjobb védője, Kelly Dulfer is.


Szerbia

A magyar válogatott valószínűleg velük lesz harcban a csoport 2. helyezéséért. A szerbek éppen hogy beesnek a tornára, hiszen a hét eleji kötelező koronavírustesztek pozitív és kétes eredményeket is hoztak, így elhalasztották a keddi indulást. A következő napokban újabb vizsgálatokat végeztek, a hírek szerint ezek a tesztek negatívak lettek, így ma indultak Dániába, péntek este pedig már a hollandokkal meccselnek. Azonban így is lesz egy nagy hiányzójuk, a beálló, Dragana Cvijics (CSM Bucuresti) térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát.


Horvátország 

A Willam Hill fogadóirodánál 201-es szorzó van arra, hogy Horvátország nyeri az Eb-t, náluk nagyobb csak a csehekre (501). Egyértelműen a C csoport leggyengébb tagja, így talán a magyarok számára előny lehet, hogy pont velük kezdenek ezen a kaotikus tornán, és egy győzelemmel kisebb teherrel, de annál magabiztosabban várhatják a következő meccseket. A horvát válogatott legnagyobb erőssége Katarina Jezic lehet, aki a Siófok beállója. A másik kulcsjátékosuk a Podravka Koprovnicával a BL-ben szereplő hátvéd, Dejana Milosavljevic lehet.

 

A magyarok mentrendje:

December 4., péntek, 18.15: Magyarország–Horvátország
December 6., vasárnap, 16.00: Szerbia–Magyarország
December 8., kedd, 20.30: Hollandia–Magyarország

A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe. A középdöntős csoportok első két helyezettje jut a december 18-i elődöntőkbe, a bronzmeccsre és a döntőre december 20-án kerül sor. Az 5. helyért december 18-án mérkőzik meg a középdöntős csoportok két 3. helyezetje.
 

Norvégia a legesélyesebb

Az európai szövetség erősorrendje szerint a hétszeres Európa-bajnok Norvégia, a világbajnok Hollandia, a vb-ezüstérmes Spanyolország, a házigazda Dánia, a címvédő Franciaország, Románia, Németország, valamint az olimpiai bajnok Oroszország számít leginkább esélyesnek. Bár sérülések és betegségek miatt szinte minden csapatnak lesznek hiányzói, az oroszok jártak a legrosszabbul az elmúlt hetekben, mivel közülük Anna Vjahireva, Anna Szeny és Jelena Mihajlicsenko is megsérült.

Az idei torna rendezési jogát 2014 szeptemberében nyerte el Dánia és Norvégia, ám a koronavírus-járvány miatt a közelmúltban többször is módosultak az eredeti tervek. Előbb a norvégiai Stavanger és Oslo, majd Trondheim és a dániai Frederikshavn került ki a helyszínek közül, így a dánok végül önállóan adnak otthont az eseménynek. A tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont. A döntő hétvégét Herningben rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?