Olasz mélyrepülés, német szárnyalás

<p>Teljessé vált az olasz és portugál csapatok mélyrepülése a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Hatan indultak, de csak egy jutott be közülük a legjobb tizenhat közé. Németország viszont ünnepelhet.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Portugáliát a bajnok Porto, a Benfica és a Pacos Ferreira, Olaszországot pedig a Juventus, Napoli, Milan hármas képviselte a Bajnokok Ligájában. Az említett csapatok közül egy már a csoportkörbe sem jutott be, a Pacos Ferreirát a Zenit Szenpétervár 8:3-as (!) összesítéssel búcsúztatta a selejtező utolsó fordulójában. A nyolcaddöntőbe aztán a fentiek közül csak egy csapat jutott tovább, az AC Milan (a Porto, a Benfica, a Juventus és a Napoli az Európa Ligában folytathatja).

Nem mindennapi kudarcokról beszélünk. Az elmúlt tíz BL-idény során mindössze egyszer fordult elő (a 2010/11-es szezonban), hogy a tavaszi kieséses körben ne találkozhassunk portugál gárdával. Tegyük gyorsan hozzá, abban az évadban a BL-ből kiesett portugál klubok uralták az EL-t, a legjobb négy közé három portugál egyesület jutott be, a döntőben pedig a Porto verte a Bragát. A portugál csapatok idei BL-szereplését viszont nehéz kommentálni. A Benfica legalább állva halt meg, s csak az egymás elleni eredmények miatt végzett a csoport harmadik helyén a PSG és az Olimpiakosz mögött. A Portót viszont az a Zenit Szentpétervár előzte meg a második helyért folytatott harcban, amely hat mérkőzésen mindössze egy győzelmet szerzett, és az utolsó játéknapon szégyenszemre 4:1-es vereséget szenvedett az Austria Wientől… A Porto mentségére szóljon, hogy a csapat úgy kapott ki 2:0-ra az utolsó körben az Atlético Madridtól, hogy játékosai lőttek három kapufát, továbbá kihagytak egy büntetőt.

Az olaszoknál sem rózsásabb a helyzet. A Bajnokok Ligájában 1999 óta szerepel 32 csapat a csoportkörben, s azóta legalább két olasz klub mindig bejutott a nyolcaddöntőbe. Most csak egy: az AC Milan, amely szerdán az Ajax ellen hazai pályán végigvédekezte a mérkőzést, és csak egy kínos 0:0-val tudta kiharcolni a továbbjutást. A meccsről mindent elmond a kapura lövési kísérletek aránya: 23:3 az Ajax javára, amit az sem magyaráz, hogy a Milan egy órán keresztül emberhátrányban játszott, miután Montolivo a Poulsennel szembeni brutális belépője miatt piros lapot kapott. A rossonerók a bajnokságban is gyengélkednek – csoda lenne, ha sikerülne bejutniuk Európa legjobb nyolc csapata közé. Valljuk meg, ez a Milan nem is való oda.

Szívesen néztük volna viszont még az európai porondon a Napolit (szemben a mázlista Zenittel), amely hazai pályán 2:0-ra verte az Arsenalt. Már ez is szép teljesítmény, csakhogy a továbbjutáshoz az olaszoknak három góllal kellett volna nyerniük, mivel a Dortmund a találkozó hajrájában kiharcolta a Marseille elleni győzelmet. A Napoli 12 szerzett ponttal végzett a csoport harmadik helyén, amivel rekordot döntött. Szomorú rekord ez: még soha nem fordult elő, hogy egy csapat ilyen magas pontszámmal kényszerüljön búcsúzni a BL-csoportkör után. A nápolyiak teljesítményének értékét növeli, hogy a halálcsoportban (a Dortmund, az Arsenal és a Marseille mellett) vitézkedtek ilyen jól. A harmadik olasz kiesőről már szóltunk, a Juventus átkozhatja az isztambuli időjárást, de legfőképpen önmagát. Hiába az Olaszországon belüli hegemónia, a BL-ben a Juventus idén ősszel csupán egy meccset tudott megnyerni, és ez édeskevés.

Mind a négy angol csapat bejutott az egyenes kieséses szakaszba – ez eddig ötször fordult elő, s ilyenkor az állva maradt szigetországi csapatok közül legalább az egyik mindig el is jutott a döntőig. A 2004/05-ös szezonban a Liverpool, míg a 2007/08-as idényben a Manchester United meg is nyerte a sorozatot.

Örülhetnek a német futballszurkolók is, mind a négy csapatuk ott van a kieséses szakaszban (ilyesmi is először fordult elő a BL története során). A Dortmund a Marseille elleni idegenbeli sikerrel váltotta meg helyét a legjobb tizenhat között, a tartalékos csapattól ez a győzelem nagy diadalnak számít. A Schalkénak az utolsó körben kellett vernie odahaza a Baselt, és ez összejött. A végig meggyőzően játszó gelsenkircheniek (akiknél Szalai csereként állt be az első félidőben, majd rögtön ki is harcolt egy kiállítást) 2:0-ra győztek, igaz, második találatuk előtt négy (!) játékosuk tartózkodott lesen. Az asszisztens nem vette észre őket…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?