Sport

Október első vasárnapján ismét Nemzetközi Békemaraton Kassán

ÚJ SZÓ ONLINE

2010. szeptember 7. 21:59

Kassa | Immár 87. alkalommal rendezik meg az öreg kontinens legrégebbi maratoni futóversenyét. Az idei kassai Nemzetközi Békemaraton október 4-én, vasárnap reggel kilenc órakor rajtol.

Február elseje óta lehet nevezni a kassai Békemaraton hivatalos honlapján. A futást kedvelők több kategóriából választhatnak, a 42, 195 kilométeres maratoni futástól a váltófutásig. Idén 15. jubileumát ünnepli a minimaraton, mely a Family Run elnevezést kapta.

Az idei rendezvény több érdekességgel és újdonsággal is szolgál majd. Az egyik az, hogy hat órára növelték a táv teljesítésének időlimitjét, amivel az a szervezők célja, hogy minél többen rajthoz állhassanak és beérhessenek a célba. Az eddigi ötórás időkorlátot 2000-ben határozták meg. A startpisztoly ezúttal reggel 9-kor dördül el. A további két, az idei versenyhez kapcsolódó szám a 30-as és az 50-es, Kassán 30 éve futnak ugyanis maratont a nők, és 50 éve avatták fel a Békemaraton téren található szobrot, mely a verseny szimbólumává vált, és amelynek talapzatán az összes győztes neve olvasható.

A rendezők azt szeretnék elérni, hogy többen álljanak rajthoz, mint tavaly. – reményeik szerint többen lesznek az akkori 5074 főnél. Kérdéses az is, hogy megdől-e a kenyai William Biama által 2007-ben felállított 2 óra 9 perc 53 másodperces pályacsúcs. A legjobb női eredmény (2:30:50) az ukrán Olena Burkovska nevéhez fűződik, amit a tavalyi versenyen ért el. Az első kassai maratont 1924-ben rendezték, ekkor nyolcan álltak a startvonalhoz. Azóta a rendezvény a város életének meghatározó eseménye. A világon csak a Bostoni maratont rendezték meg többször.

Önnek ajánljuk